رادیو، چراغی است كه امواجش از دلها به دلها راه مییابد و پلی است میان نسلها و فرهنگها. در روز رادیو، ما به یاد و یادآوری كسانی هستیم كه این چراغ ارتباط را از دیروز تا امروز روشن نگه داشتهاند. رسانهای قدیمی و بااصالت كه با شبكههای متنوعش پاسخگوی سلیقههای مختلفی است.
رادیو ایران؛ قدردان پیشكسوتان باشیم
علیرضا جاویدنیا، گوینده پیشكسوت و خوشصدای رادیو ایران كه صدای گرم او را سالهای سال است كه در برنامههای دلنشین «راه شب» و «صبح جمعه با شما» میشنویم در پیامی حاوی عشق و احساس برای 85 ساله شدن رادیوی دوستداشتنی میگوید: حرف من این است كه قدردان باشیم؛ قدردانی كنیم از تمام كسانی كه چراغ ارتباطات را روشن كردند و روشن نگه داشتند تا امروز ما بتوانیم خوانندگان و شنوندگان فهیم و آگاهی داشته باشیم.
وی اضافه میكند: رادیو، رسانهای است كه با دلها سخن میگوید و این مسیر آسان نمیشد اگر بزرگان، عاشقانه قدم برنمیداشتند. یاد كنیم از كسانی كه این راه را هموار كردند و زنجیره محبت را نسل به نسل گسترش دادند.
رادیو جوان؛ در قلب مردم جا دارد
عباس پیری تهیهكننده رادیو جوان درباره 85 ساله شدن رادیو میگوید: این رسانه همیشه در كنار مردم بوده و همانطور كه در گذشته توانسته در دلها جا باز كند، امروز هم این كار را انجام میدهد.
وی ادامه میدهد: من خودم همیشه باور داشتم كه رادیو باید انعطافپذیر باشد و بهروز شود، ولی در عین حال باید اصالت خودش را حفظ كند. در برنامههایی مثل «گذر جوونی» یا «صدا بالا» و بسیاری از برنامههای دیگر همیشه سعی كردهام این حس را منتقل كنم كه رادیو نه فقط برای پخش موسیقی یا اخبار است، بلكه باید یك پناهگاه عاطفی باشد برای كسانی كه میخواهند در دنیای شلوغ امروز، یك لحظه سكوت و آرامش پیدا كنند.
این تهیه كننده رادیو در پایان خاطرنشان میكند: رادیو از دیرباز تا امروز برای من چیزی بیشتر از یك شغل بوده است. رادیو یك نوع ارتباط زنده و پویاست كه میتواند لحظات خوب و بد را با هم درآمیزد و من معتقدم در 85 سالگی رادیو، این رسانه همچنان در قلب مردم جا دارد.
رادیو فرهنگ؛ پاسخگوی نیاز مردم
جوان بود كه صدا و سیمایی شد اما با تاسیس رادیو فرهنگ بود كه با میكروفون یار دیرینه شد. علی احسان پادگان كه خود را یك رادیو فرهنگی تمام و كمال میداند، كار در رادیو را از جذابترین مشاغل میداند و معتقد است رادیو هنوز هم جعبه صدای جادویی است كه مردم با وجود تعدد رسانهها دل در گرو آن دارند.
این گوینده با یاد كردن از یكی از خاطرات كاری خود به اهمیت مطالعه، دانش و آگاهی گوینده در عین حال متنخوانی پیش از برنامه اشاره و تعریف میكند: در یكی از شیفتهای شب، پخش بودم كه برنامه معرفی نمایشنامه بود با توجه به متن به طور جدی نمایشنامه «سروكلهترا پوشان» را معرفی كردم كه پس از پخش برنامه متوجه شدم چسبیده شدن كلمات در متن باعث شده تا یك نام بی سرو ته به اسم یك نمایش خارجی برای نمایش «سر و كلهات را بپوشان» بخوانم.
او بیواسطه و رك بودن را از ویژگیهای مهم رادیو به عنوان رسانه مرجع میداند و می گوید: ما در رادیو به طور مستقیم با مردم صحبت میكنیم و در برنامههای زنده بازخورد میگیریم و بر اساس نیاز و دغدغه مردم برایشان حرف می زنیم و برنامه میسازیم.
رادیو تهران؛ صدای همه است
اشكان آذر ماسوله از كودكی نابینا بوده و از همان دوران با انس و الفتی كه با رادیو داشته است، توانسته همراه و همدل نابینایان كشورمان باشد. این مجری در حال حاضر بیش از 18 سال است كه برای نابینایان برنامه اجرا میكند و می سازد و دغدغه این قشر از جامعه را دارد.
او می گوید: از كودكی همیشه رادیو در خانه ما روشن بود و به برنامههای مختلف آن گوش میدادم. همین علاقه باعث شد تا در همه مسابقههای رادیویی شركت كنم یا بهعنوان شنونده تماس بگیرم و درباره برنامه نظر بدهم. من از همان دوران كودكی از شنوندههای پروپاقرص رادیو بودم چون به ورزش هم علاقه زیادی داشتم بیشتر بخشهای ورزشی رادیو و رادیو ورزش را دنبال میكردم.
این مجری رادیو در پایان یادآوری میكند: به عنوان اولین نابینا در ایران پشت میكروفون برنامه زنده اجرا كردم. از سال 1395 با هدف دیده شدن بیشتر این بخش از جامعه با تهیه و تدارك برنامه «شش نقطه» در خدمت مخاطبان رادیو تهران هستم؛ برنامه ای كه دغدغه اش مشكلات و مطالبات نابینایان است و همه عوامل برنامهساز آن نیز نابینایان هستند.
رادیو گفتگو؛ گرم و گرمابخش
حسین ماكنعلی، تهیهكننده برنامه «بدون خط خوردگی» رادیو گفتگو سری به خاطراتش از رادیو میزند و میگوید: فكر میكنم سال 76 كه 60 سالگی رادیو بود من چند ماهی بود كه در استودیوهای رادیو شروع به كارآموزی نزد استادان بزرگ هنر و اخلاق رادیو كرده بودم.
او با اشاره به اینكه رادیو رسالت مقدسی برعهده دارد و كار در آن نیز مقدس است، توضیح میدهد: كار فرهنگی در كشور ایران مسئولیت بسیار سنگینی است كه امیدوارم ما توانسته باشیم در این مهم قدمهایی برداشته و توشه راهی برای خود اندوخته باشیم.
این تهیهكننده برنامههای رادیویی كه در كارنامهاش تنوع زیاد برنامهها را دارد، عنوان میكند: اكنون كه رادیو 85 سالگی خود را جشن میگیرد همچنان رسانهای گرم و گرمابخش فضای شنیداری مردم است.
خاطرات خوب با رادیو قرآن
احمد فراهانی تهیهكننده ارشد رادیو، مدیر گروه تلاوت و قائم مقام شبكه رادیویی قرآن به مناسبت 85 سالگی رادیو درباره روند ورودش به این رسانه اینگونه تعریف میكند: سال 1373 جوانی 20 ساله بودم كه وارد رادیو قرآن شدم و از آن زمان تا به حال در حال خدمت به این رادیو هستم. «با حافظان وحی» اولین برنامهای بود در كنار استادانی چون حسینعلی شریف و ناصر شادیپور كه از تهیهكنندگان بهنام آن زمان بودند، كار كردم و بعد از آن كمكم برنامههایی نظیر تلاوتهای ماندگار، تصحیح قرائت قرآن، بهاران و خیلی از برنامههای دیگر را شخصاً تهیهكنندگی كردم. از آنجایی كه معلم قرآن بودم، عمده نگاه من به برنامهسازی، ساخت برنامههای آموزشی بود.
این مدیر رادیو ضمن تبریك 85 سالگی رادیو بیان میكند: خوشحالم كه توانستم 31 سال از این 85 سال را همراه رادیو باشم. دوران جوانی من در رادیو قرآن در كنار استادی نظیر حسینعلی شریف، مرحوم محمد غفاری، خلیفه سلطانی، محمد حاجی عابدینی، مصطفی صدرزاده و ... سپری شد و لحظه به لحظه از ایشان هم در مباحث قرآن و هم در مباحث اخلاقی و معرفتی میآموختم و زیباترین خاطرات من در طول این مدت بود.
رادیو اقتصاد؛ رویایی كه به حقیقت پیوست
معصومه نوازنی گوینده رادیو اقتصاد درباره اینكه چطور شد كه به رادیو آمد، میگوید: گویندگی رادیو، رویای كودكی من بود. خاطره گذاشتن نوار كاست در ضبط صوت و شعر خواندن یا قصهگویی هنوز هم برایم زنده است. این عشق از همان سالها در دلم جوانه زد و سرانجام به ثمر نشست و من گوینده رادیو شدم.
او كه در آستانه 85 سالگی رادیو سری به خاطراتش از ورود به این رسانه دلچسب و شنیدنی زده است، توضیح میدهد: عشق به این حرفه مرا در مسیرهای سختی قرار داد، اما همیشه همین عشق، نیروی ماندنم بود. آموختم چگونه صدای مردم باشم و همزمان مسئولیت حرفهایام را حفظ كنم.
گوینده رادیو اقتصاد با اشاره به اینكه هر تجربه برایش پلهای به سمت رشد شده است، توضیح میدهد: اكنون در رادیو اقتصاد، بیش از پیش به این واقعیت پی بردهام كه مردم نیازمند راهكارهای علمی برای رونق كسبوكارشان هستند. این شبكه با نگاهی تخصصی، به نیاز جامعه پاسخ میدهد و من نیز تلاش میكنم با زبان ساده و همراه با مهربانی، سواد اقتصادی آنها را افزایش دهم.
رادیو صبا؛ از اطلاعرسانی تا سرگرمی
محمد اوزی، تهیهكننده و مجری پیشكسوت رادیو صبا به آغاز كار حرفهای خود در رادیو ایران و برنامه «خانواده» اشاره كرده و میگوید: برنامه «خانواده» پنجشنبهها ویژهبرنامهای داشت كه آقای مرادی كرمانی خاطرات مجید را مینوشت و من نیز به عنوان نویسنده و تهیهكننده در برنامههای مختلف همكاری داشتم.
مجری و تهیهكننده برنامه «صبامك» به نقش رادیو در فرهنگ و جامعه اینگونه میپردازد: رادیو از زمان تاسیس خود در سال 1310، نه تنها به عنوان یك رسانه برای اطلاعرسانی عمل كرده، بلكه به عنوان وسیلهای برای آموزش و سرگرمی و ارتباط مردم در نقاط مختلف كشور نیز شناخته شده است. رادیو همچنین توانسته در حفظ و گسترش فرهنگ بومی و هنر ایرانی نقش بسزایی ایفا كند.
وی درباره آینده رادیو در عصر دیجیتال بیان میكند: آینده رادیو بسیار روشن و پر از فرصتهای جدید است. با رشد اینترنت و محبوبیت رادیوهای آنلاین و پادكستها، شنوندگان میتوانند به راحتی به برنامههای مورد علاقه خود دسترسی پیدا كنند. همچنین، استفاده از هوش مصنوعی میتواند به تولید محتوای جذابتر كمك كند.
رادیو معارف؛ همیشه شنیدنی
محمد حسینپور تهیه كننده رادیو معارف ضمن تبریك 85 سالگی رادیو میگوید: با وجود ظهور این همه رسانههای ارتباطی جدید، هیچگاه رادیو كهنه و تكراری نمیشود و همیشه و همیشه برای مخاطبانش تازه، دست اول و جذاب خواهد بود.
او با اشاره به اهمیت صدا بیان میكند: ما از وقتی به دنیا می آییم و چشممان به دنیا باز میشود، قیل از اینكه تصویر اشیاء یا حتی پدر و مادر را تشخیص بدهیم با صدای آنها آشنا میشویم؛ این یعنی ارتباطگیری و عشقورزی از طریق صدا امری فطری است پس شاید بشود گفت عشق ما به رادیو از جنس صداست و به گونه ای بازگشت به فطرت. انشالله همیشه شنیدنی باشید.
رادیو نمایش؛ صادق و تاثیرگذار
رامین آریاشكوه، صدابردار پیشكسوت رادیو در سالروز تاسیس این رسانه اظهار كرد كه رادیو همیشه برایش یادآور خاطرات كودكی بوده و همین علاقه باعث شد در جوانی به صدابرداری برنامههای رادیویی بپردازد. آریاشكوه كه از خانوادهای با پیشینه صدابرداری میآید، بیان میكند كه شغلش برای او همواره جذابیت داشته و همین عشق به كار، او را در تمام این سالها به شغل خود پایبند نگه داشته است.
این صدابردار رادیو با اشاره به سال آخر خدمتش در رسانه توضیح میدهد: عشق به رادیو باعث شد كه هرگز خسته نشوم و همچنان با علاقه فعالیت كنم.
او تاكید میكند كه صداقت یكی از پایههای اصلی رادیو است و این رسانه در بسیاری از مواقع تاثیرگذاری عمیقی داشته است.
حس خوب با رادیو سلامت
نازیلا نظمی تهیهكننده و برنامهساز رادیو سلامت با اشاره به اینكه در حوزههای مختلف خانواده، كودك و نوجوان، اجتماعی، دفاع مقدس، فرهنگی و ادبی، مناسبتی مذهبی تولید محتوا داشته است، میگوید: حدود 10 سال است كه در رادیو سلامت با گروههای مختلف در ساخت برنامههای زنده مجلهای، اذانگاهی و كودك افتخار همكاری دارم.
او اضافه میكند: از زمانی كه خودم را شناختم و وارد فضای دانشگاه و كار شدم، رادیو بخش عمدهای از زندگی من را به خود اختصاص داده و شنوندههای رادیو، نیازهایشان و علاقههایشان یكی از دغدغههای زندگی من بوده و شوق كار در رادیو روز به روز در من برانگیختهتر شده است.
نظمی با یادی از بزرگان رادیو بیان میكند: جا دارد به مناسبت هشتاد و پنجمین سالگرد تولد رادیو، یادی كنم از همكارانی كه كار را از آنها یاد گرفتم؛ آقای فرهنگ جولایی، مرحوم فریدون اركانی، آقای هوشنگ قانعی، مرحوم زهرا عبداللهزاده، استاد مانی بزرگوار، خانم خوشنویس عزیز، استاد بهروز رضوی و استادان دیگری كه با دلسوزی و مهارت الفبای كار با رادیو را روی امواج نامرئی، عاشقانه به بنده یاد دادند. برای رادیو این همراه همیشگی لحظههای زندگیام، آرزو میكنم مانا باشه و همواره حس خوب امید را به مخاطبان برساند.
رادیو پیام شما را به مهر فرا میخواند
فاطمه نیرومند گوینده رادیو پیام با اشاره به اینكه رایدوی 85 ساله همچنان تازهنفس و جوان و دوستداشتنی است، میگوید: هشتادو پنج بهار است كه این فركانس قدیمی نویدبخش مهر و عشق به ایران با مردمانی از جنس شرافت، ایثار و شجاعت و همدلی است. تولد رادیو، آغاز قصهای بود برای صداهایی كه در سكوت خانهها جان گرفتند و در دل آدمها ماندگار شدند.
وی میافزاید: گویندگی در رادیو نه یك شغل بلكه یك عشق بیانتهاست. رادیو نه فقط موج و فركانس بلكه پنجرهایست كه هر صبح رو به جهان گشوده میشود و بی هیچ مرز و فاصلهای مردمان را به مهر فرامیخواند.
این گوینده پیشكسوت توضیح میدهد: سالها پشت میكروفون نشستهام تا شنیده شوم و مهمتر از آن تا شما را بشنوم. رادیو مرهم است، هم صحبت است، شریك لحظه های تلخ و شیرین است و حالا در 85 سالگی رادیو درك كردهام رادیو یك تمرین بی پایان است برای شنیدن و آموختن و چه افتخاری بالاتر از اینكه طی چهار دهه سهم كوچكی در این راه مقدس داشتهام.
رادیو ورزش؛ هر روز با انرژی و چالش
محمدرضا خاكپور مدیر گروه تفریحات و ورزش همگانی رادیو ورزش میگوید: هر روزم با دمیدن آوای ورزش و شور زندگی در رادیو آغاز میشود. من، همه روزه در این موج انرژی غوطهورم. گویی ضربان قلب ورزش در رگهای رادیو جریان دارد و ما، با هر برنامه، این ضربان را به گوش جان شنوندگان میرسانیم.
وی بیان میكند: تلاش ما، خلق فضایی است كه در آن، ورزش نه فقط یك فعالیت بدنی، بلكه یك سبك زندگی، یك منبع نشاط و یك راه برای پیوند با جامعه باشد. در این مسیر، همواره به دنبال ایدههای نو، برنامههای جذاب و محتواهایی هستیم كه بتواند انگیزه و انرژی را در مخاطبانمان زنده كند.
به گفته وی، از پخش برنامههای صبحگاهی كه با حركات نرمشی و انرژی مثبت، روز را آغاز میكنند تا برنامههای عصرگاهی كه با پرداختن به ورزشهای تفریحی، لحظاتی شاد و پرهیجان را رقم میزنند، همه و همه، تلاشی است برای ترویج فرهنگ ورزش همگانی و ایجاد جامعهای سالم و پویا.
رادیو ورزش بانوان؛ صدای خانمها را شنیدنی میكند
مریم رستمی مدیر رادیو ورزش بانوان میگوید: شاید این جمله برای مخاطبان رادیو تكراری باشد كه اهالی رادیو همواره كار در این رسانه را متفاوت از دیگر رسانهها میدانند آنهایی كه در مطبوعات و تلویزیون كار كردند فرصت همكاری با رادیو را همیشه مغتنم میشمارند و متفق القول میگویند رادیو حال و هوای دیگر دارد برای بنده حقیر هم كه از سال 78 وارد رادیو شدم و تجربه كار در شبكههای مختلف تلویزیونی و شهرداری تهران را هم داشتم رادیو چیز دیگریست. از نگاه من رادیو مانند یك روستای زیباییست كه اهالی آن همه همدیگر را به خوبی میشناسند ما در رادیو مانند یك خانوادهایم در رادیو جوان بودیم بعضیهایمان با هم ازدواج كردیم بزرگ شدن بچه همكارانمان را دیدیم و خلاصه در رادیو زندگی كردیم. سرعت بالای انتقال پیام و برنامه سازی در رادیو امكان استفاده موثر از این رسانه در خلال كار و فعالیت روزانه از ویژگیهای شاخص رادیوست كه همچنان در میان انبوه رسانههای متعدد میتواند این رسانه گرم را همچنان پرمخاطب نگه دارد.