الناز احقاقی، مستندساز كه با دو اثر «زبان هویت» و « تصمیم اشتباه زندگی من» در چهارمین جشنواره پژواك حضور دارد، تاكید كرد: مستند زبان هویت به پاسداشت زبان فارسی اختصاص دارد و دیگر اثرم به موضوع سلامت میپردازد. هر دو موضوع جزو دغدغههایم بوده و كار كردم.
هیات انتخاب آثار جشنواره پس از برگزاری 12 جلسه داوری اسامی راهیافتگان به داوری نهایی را شامل 93 اثر در نه موضوع معرفی كرد. الناز احقاقی هم با دو مستند «زبان هویت» از رادیو تهران در بخش مسابقه موضوع پاسداشت زبان فارسی و «تصمیم اشتباه زندگی من»از رادیو ورزش در بخش مسابقه با موضوع سلامت در چهارمین جشنواره پژواك شركت كرده و جزو راهیافتگان به داوری نهایی است. الناز احقاقی كه برای اولین بار در جشنواره پژواك شركت كرده، درباره ساخت آثارش گفت: یكی از دلایلی كه من روی موضوع «زبان هویت» كار كردم، این بود كه چون صاحب دو فرزند كوچك هستم. وقتی بچهها به دنیا آمدند، آشنایان تاكید میكردند كه بچهها را دوزبانه تربیت كنید و در كنار زبان مادری زبان دیگری همچون انگلیسی یا فرانسه به بچهها آموزش بدهید. من خیلی دغدغهمند شده بودم كه چرا بچه از كودكی كه بایستی بازبان مادری خو بگیرد با زبان دیگری آشنا كرد و زبان دیگری را جدای زبان مادری جایگزین كرد.
این برنامهساز ادامه داد: فرهنگ ما ایرانیها زبان فارسی است كه شیرین و قشنگ است. كشورهای اروپایی روی زبان و ادبیات ما مانور میدهند.در صورتی كه در ایران این موضوعی كه مطرح كردم خیلی رایج شده است.
احقاقی تصریح كرد: مستند «زبان هویت» روایت خانمی ایرانی است كه در آلمان زندگی میكند و با وجودی كه همسرش آلمانی است، چون در كشور دیگری است و تنها است، دنبال همزبان میگشت. با وجودی كه بچههایش زبانهای آلمانی، فرانسه و محلی را یاد میگیرند، تصمیم میگیرد كه به آنها فارسی یاد بدهد و از همان ابتدا با دوپسرش فارسی صحبت میكند و آنها این زبان را به خوبی یادمیگیرند.
وی ادامه داد: موضوع مستند «زبان هویت» پاسداشت زبان فارسی است كه یكی از دوستانم این خانم را به من معرفی كردند.
احقاقی در خصوص مستند «تصمیم اشتباه زندگی من » توضیح داد: این موضوع بیشتر دغدغه خودم بود. همیشه برایم سوال بود كه چرا خانمهای ایرانی به جای اینكه اعتماد به نفس خود را رشد بدهند و از لحاظ علمی و تحصیلات پیشرفت كنند، تحت تاثیر رسانه اینستاگرام و فضای مجازی قرار گرفته و به فكر زیبایی ظاهر خود افتادهاند و روی به هر عملی میآورند. این موضوع قشر باسواد و بیسواد نمیشناسد تا جایی كه وام می گیرند تا عمل زیبایی انجام دهند.من كمتر دیدهام فردی وام بگیرد تا از لحاظ آكادمی خودش را بالا بكشد و یا كاری هنری ادامه بدهد .
وی تصریح كرد: دوتا از موردهای من در این مستند یكی از اعضای شورای شهر بود كه عمل زیبایی لاغری انجام داده بود و دیگری آرایشگری بود كه بچههایش به مادر اصرار داشتند كه مقداری به خودش برسد. اما در اثر عمل مادرشان فوت میشود.
الناز احقاقی در خصوص جشنواره پژواك گفت: پژواك فرصت مناسبی است كه برنامهسازان خودشان را پیدا كنند .ما باید دنبال این باشیم كارنویی بسازیم كه نه تنها مخاطبان را حفظ كرده بلكه آنها ما را دنبال كنند .
احقاقی تصریح كرد: ما در تولیدات باید خلاقیت و نوآوری داشته باشیم تا مخاطب همیشه شنونده رادیو باشد .همچنین با وجودی كه پژواك در حوزه مستند تخصصی كار میكند، فرصت مغتنی است تا مستندهایی تولید شود كه مشكلات را از زبان مردم روایت كند. جشنواره پژواك این بستر را فراهم كرده تا استعدادیابی شود بین همكاران معاونت صدا.
احقاقی در پایان گفت: موفقیت من در این مرحله از جشنواره پژواك «عشق» است. اگر عشق در هر كاری را چاشنی كنید، باعث شكوفا شدنش میشود. وقتی ما عاشق حرفه یا یك هنر باشیم آن عشق و آن علاقه را به كار و هنر خود اضافه كنیم باعث شكوفا شدن میشود. یكی از دلایلی كه احساس میكنم، اثرم انتخاب شده در جشنواره پژواك، عشق بود یعنی لحظه به لحظه مستندی كه من ساختم با جان و دل و عشق بوده است.