با تهیه‌كننده و سردبیر برنامه رادیویی «سعادت‌آباد» گفت‌وگو كردیم كه صبح را برای مردم تهران دلپذیرتر می‌كند صبحانه دلچسب رادیویی

اگر از اهالی رادیو تهران باشید، روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت 8 تا 9 شنونده برنامه «سعادت‌آباد» هستید. سعادت‌آباد پس از چند دوره پخش از رادیو تهران تبدیل به یك ویژند شده است.درباره برنامه سعادت‌آباد، گفت‌وگویی با مریم‌سادات آصفی،تهیه‌كننده و سردبیر این برنامه انجام داده‌ایم.

1404/01/16
|
22:20

ایده اصلی برنامه سعادت‌آباد از كجا به ذهن‌تان آمد؟
آغاز این پروژه چند فصلی به آبان 99 برمی‌گردد، چه در اولین فصل و چه در فصل پنجم كه هم اكنون در حال پخش است و برنامه دارای ساختار و رویكردی متفاوت از دیگر برنامه‌های رادیو تهران بوده اما ایده اصلی فصل جدید سعادت‌آباد كه از 16 دی در حال پخش است، بنابر سفارش مدیر قبلی شبكه، جناب آقای دكتر حمیدرضا صحراگرد كه سفارش برنامه‌ای در حوزه پیشرفت و امید را براساس سند تحول سازمان صداوسیما به گروه داده بودند شكل گرفت و بعد از حداقل چهار ماه جلسات پی‌در‌پی و پیش‌تولید با حضور مدیر شبكه و مدیر گروه، برنامه با رویكرد و ساختاری متفاوت‌تر از فصل‌های قبلی و با تمركز بر ‌پیشرفت‌ها و روایت پیشرفت‌ها طراحی شد. در این فصل علاوه بر ریتم و تمپوی بالا، بخش تولیدی یا آیتم‌های ازپیش‌تعیین‌شده‌ای نداریم و تمام برنامه براساس گفت‌وگوهای زنده با مهمانان است. هر بخش از برنامه هم ادبیات مختص به خود را دارد، مثلا در بخش جوون 20 كه با جوانان 20 تا 30 سال درباره استارتاپ یا شركت‌های نوآورشان گفت‌وگو می‌شود، ادبیات گفت‌وگوی مجریان كاملا نسل z گونه و خودمونی است. ویژگی‌ای كه این بخش دارد به نظرسنجی گذاشتن استارتاپ‌ها با مخاطب است و در انتهای هر گفت‌وگو، مردم هم برای نمره دادن به استارتاپ‌های معرفی شده در هر برنامه با نمره دادن به آنها مشاركت می‌كنند.

آیا زمان مشخصی برای پایان برنامه تعیین شده است؟
برنامه مطابق با سیاستگذاری شبكه و البته استقبال مردم ادامه خواهد داشت. البته در طراحی اولیه، حداقل سه فصل برنامه‌ریزی و پیش‌بینی شده است. فصل اول به‌صورت سه‌ماهه است كه تا پایان اسفند ادامه داشت و با جشنواره جوون 20 كه استارتاپ‌های انتخاب شده از سمت مردم و با حضور مردم در استودیو به پایان رسید و به امید خدا با همین روند و ایجاد بخش‌های جدید دیگری برای امسال (1404) نیز برنامه‌ریزی كرده‌ایم. همین‌جا باید بگویم كه این برنامه شامل بخش‌های متنوعی است كه سعی شده هر روز از برنامه با فرم، ساختار و بخش‌های مختلفی به مردم تقدیم شود؛ از‌جمله بخش‌های این برنامه جوون 20، فجازی، مسئولانه، هوشمن، ایران آینده، پاكار و پاشو است كه پاشو یكی از بخش‌های ثابت برنامه است، ارائه «خبر خوب» در هر روز‌ كه با استقبال خوبی هم مواجه شده است.هر چند ما هم در شرایط فعلی و با وجود مشكلاتی كه مردم با آن مواجهند مواجه هستیم اما تمام تلاش‌مان این است تا با انتشار اخبار خوب، صبح‌ها انرژی مثبتی به مخاطبان بدهیم. باید اشاره كنم كه این خبرها می‌تواند از مسائل بزرگ مثل دستاوردهای علمی و‌ پزشكی تا دستاوردهای هسته‌ای و فضایی تا حتی اخبار معمولی مثل واردات خودروهای برقی در تهران تا خبرهای كوچك‌تر در روستاها در نقاط دورافتاده باشد. نام این بخش از برنامه «پاشو» است كه نمادی از پیشرفت، امید و حركت رو به جلوست. پاشو یعنی به‌پا باش تا پاشیم و اخبار خوب منتشر كنیم، یعنی شوی پیشرفت و امید؛ تمركز این بخش بر اخبار مثبت است؛ چرا كه باور داریم اگر همه ما به یكدیگر خبرهای خوب بدهیم، می‌توانیم حال خوب را در جامعه تقویت كنیم و از نظر روان‌شناسی هم اگر در ابتدای صبح فرد با اخبار خوب و مثبت شروع شود با وجود اتفاقات دیگر باز هم اثر اخبار و حال خوب منتج شده از آن در ذهن مخاطب باقی می‌ماند. ما با بازخوردهایی كه از مخاطبان گرفته‌ایم نشان می‌دهد بسیاری از مردم حتی از وجود چنین اخبار مثبتی بی‌اطلاع‌اند و برجسته كردن این خبرها و تزریق حال خوب با این حال، هدف مهم ماست. به‌طور كلی، هدف اصلی برنامه امیدآفرینی و ایجاد حال خوب در مخاطبان است. استفاده از زبان و شیوه‌ای متفاوت برای ارتباط با مردم باعث شده تا برنامه متمایزتر باشد و همین مسأله نیز دلیل استقبال از آن در چند فصل گذشته و فصل جدید بوده است.

احتمالا برنامه شما دارای یك ویژگی خاص است كه توانسته مخاطبان را جذب كرده و كشش ایجاد كند. به نظر می‌رسد این ویژگی‌ها شامل صداقت و ارتباط نزدیك با مردم باشد. شما چقدر روی این موارد تمركز كرده‌اید و چه جنبه‌هایی از برنامه باعث موفقیت آن شده است؟
یكی از مهم‌ترین دلایل موفقیت برنامه، ارتباط صادقانه با مردم است؛ به این معنا كه هر اتفاقی رخ دهد، به شكلی شفاف با مخاطب در میان گذاشته می‌شود. از كوچك‌ترین موضوعات تا مسائل بزرگ؛ مثلا اگر بنده یا مجری شخصا دیر به برنامه برسیم، همین موضوع را با صداقت اعلام می‌كنیم و برای این موضوع حتی عذرخواهی هم می‌كنیم. علاوه بر این، تعامل نزدیك با مخاطبان و شنیدن دغدغه‌های آنان و پاسخ به آنها نقطه‌قوت دیگر برنامه است. وقتی ما درباره مسائل مختلف صحبت می‌كنیم، از نگرانی‌های مردم جدا نیستیم؛ مثلا در فصل جدید برنامه كه روایت پیشرفت را دنبال می‌كنیم، علاوه بر نمایش دستاوردها، روایت پیشرفت‌ها و نتایجی كه شاید جامعه از آنها بی‌خبر باشد، تلاش می‌كنیم خواسته‌ها و مطالبات مردم را نیز با ادبیات و رویكردی متفاوت در بخش مسئولانه بیان كنیم. برای نمونه اگر در حوزه‌ای مانند پزشكی شكایت‌هایی درباره كمبود پزشكان متخصص وجود دارد، ما به‌جای رویكرد مرسوم انتقاد صرف، مسئولان مربوط را دعوت می‌كنیم و از آنها می‌پرسیم كه چه كمبودهایی وجود دارد و چه برنامه‌ای برای حل آن دارند. از مسئول مربوط می‌خواهیم تا مشكل یا مسأله‌ای كه در حوزه مسئولیت خود دارد، طرح كرده و خودش راهكار را ارائه كرده و روی آنتن به مردم قول هد كه برای رفع آن مشكل تلاش می‌كند و نتیجه حل مشكل را در زمانی كه خودش تعیین می‌كند با گفت‌وگوی مجدد در برنامه به مردم اطلاع دهد.همچنین پیشرفت‌های مرتبط را در كنار این مسائل مطرح می‌كنیم. به همین دلیل، یكی از ویژگی‌های جذاب برنامه ما در رادیو تهران، انتقال پیام‌ها و دغدغه‌های مردمی به شكلی صادقانه و راحت است. حتی در فضای مجازی نیز همین شیوه تعاملی دوطرفه ادامه دارد كه باعث شده انرژی مثبت میان تیم برنامه و مخاطبان جریان پیدا كند. در مورد دغدغه‌های روز جامعه، باید بگویم ما تمام تلاش‌مان را می‌كنیم تا مشكلات و نیازهای مردم را در اولویت قرار دهیم.

در فصل جدید برنامه سعادت‌آباد تمركز اصلی‌تان روی چه موضوعاتی است؟
در فصل جدید برنامه، تمركز اصلی ما روی نسل جوان و استارتاپ‌ها‌ست، یعنی شركت‌های نوآوری كه دغدغه‌های مردم را در‌نظر می‌گیرند و به ارائه ایده‌های خود در حوزه‌های مختلف می‌پردازند. ایده‌هایی كه یا مستقر در شتاب‌دهنده‌ یا در حال پذیرش یك شتاب‌دهنده است. هدف ما این است كه ضمن معرفی این شركت‌ها به مخاطبان، دسترسی مردم به خدمات نوآورانه آنها را تسهیل كرده و از طرفی هم به مخاطبان جوان‌مان نشان دهیم با یك ایده ساده هم می‌شود صاحب كار شد؛ فقط باید بخواهیم و از مشكلات خسته نشویم. همچنین توجه ویژه‌ای به استارتاپ‌هایی داریم كه هوش مصنوعی نیز بخشی از اقدامات‌شان باشد، زیرا این حوزه جذابیت و كاربردهای فراوانی دارد؛ البته یك بخش مجزا هم با عنوان هوشمن داریم كه كارشناس این بخش به پدیده‌ها و اتفاقات روز از نگاه هوش مصنوعی می‌پردازد و همین‌طور تازه‌ترین‌ها در حوزه هوش مصنوعی هم در این بخش ارائه می‌شود.

كارشناسان و خبرنگاران برنامه در هر حوزه براساس چه معیارهایی انتخاب می‌شوند؟
انتخاب كارشناسان براساس معیارهای مشخصی انجام شده و می‌شود؛ ازجمله این معیارها تجربه حرفه‌ای خبرنگاران در هر حوزه تا توانایی ارتباط مؤثر با مخاطبان است كه آنها در طول هفته به ارائه اخبار مثبت در زمینه‌های مختلف می‌پردازند. برای مثال، خبر علمی ممكن است روز شنبه مطرح شود، در حالی‌كه اخبار اقتصادی یا بهداشتی در روزهای دیگر پوشش داده می‌شود. برنامه در هر روز فرم متفاوتی دارد اما خبر خوب توسط خبرنگاران شنبه تا سه‌شنبه است كه درروز چهارشنبه به‌شكل ویژه‌ای اتاق خبر داریم تا در آن همه اخبار خوب هفته جمع‌بندی شده و باجزئیات بیشتر بررسی می‌شود.در این بخش خبرنگاران وكارشناسان با سابقه حرفه‌ای، گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی را ارائه می‌كنند. گاهی اوقات حتی تنها یك بسته صوتی از سوی خبرنگار پخش می‌شود تا اطلاعات به بهترین شكل به دست مخاطبان برسد. هدف اصلی ما در این بخش این است كه مخاطبان بتوانند با اطلاعات مفید و مثبت برنامه همراه شوند و در فضایی پویا و خلاقانه از خدمات و نوآوری‌ها بهره‌مند شوند. فرآیند انتخاب اخبار در برنامه از طریق یك اتاق فكر صورت می‌گیرد. علاوه بر این، ما یك گروه مجازی داریم كه خبرنگاران در آن اخبار مختلف را به اشتراك می‌گذارند. در این گروه، با همكاری و هم‌فكری اعضا مشخص می‌كنیم كه كدام خبر بیشتر به كار مردم می‌آید و ارزش بررسی در برنامه را دارد و برای روز بعد خبرنگار اطلاعات مدنظر را برای ارائه می‌كند. این رویكرد برای هر‌دو روز پخش اصلی برنامه، یعنی شنبه تا چهارشنبه، اعمال می‌شود. خوشبختانه اكثر كارشناسان و خبرنگارانی كه با ما همكاری می‌كنند، از چهره‌های برجسته حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، هنری، بهداشتی و اقتصادی هستند؛ چرا كه تلاش كرده‌ایم مجموعه‌ای حرفه‌ای از خبرنگاران و ژورنالیست‌ها را در زمینه‌های مختلف گرد هم آوریم تا كیفیت اخبار برنامه تضمین شود.

در برنامه تا چه اندازه از تبلیغات بازرگانی استفاده می‌كنید. آیا این بخش تبلیغاتی به برنامه آسیبی نمی‌رساند؟
گاهی موضوع تبلیغات بازرگانی چالشی برای كیفیت برنامه ایجاد می‌كند. درابتدای كار،طی دو هفته اول بازه زمانی ساعت8و30 دقیقه مستقیما تحت تأثیراین تبلیغات قرار داشت.درخواست كردیم كه یا این تبلیغات حذف شود یازمان آن تغییر پیداكند. خوشبختانه این درخواست مورد موافقت قرار گرفت و از آن زمان بخشی از تبلیغات حذف شده است. به همین دلیل توانسته‌ایم ساختار اصلی برنامه را بدون آسیب جدی حفظ كنیم. البته كه پخش آگهی‌های بازرگانی موضوعی است كه برنامه‌ساز مكلف به پخش آن است.

خوشحال‌كننده است كه در این فصل جدید، از ابتدای پخش تاكنون استقبال بسیار خوبی از سوی شنوندگان صورت گرفته است.
هدف اصلی ما در این برنامه امیدآفرینی و ارتقای حال خوب مردم است. اهداف فرعی دیگری هم داریم اما در یك جمله ساده، قصد ما این است كه حال مردم را خوشتر كنیم، شادابی ببخشیم و با موسیقی‌های پرنشاط و ریتم بالا حتی در مدتی كوتاه لحظات خوبی برای آنها فراهم آوریم. خدا را شكر طی همین دو ماه برنامه از فصل جدید تعداد مخاطبان سعادت‌آباد در رادیو تهران نه تنها مطابق پیش‌بینی‌ها رشد داشته، بلكه حتی فراتر از حد انتظار بوده است. یكی از زیباترین بازخوردهایی كه دریافت كرده‌ایم، این‌كه برنامه ما تبدیل به بخشی از روتین‌های صبحگاهی مردم یا به‌عبارت جذاب‌تر صبحانه دلچسبی برای مردم شده‌ایم؛ چرا كه به اذعان مردم، آنها روز خود را با شنیدن برنامه ما آغاز می‌كنند و سپس به كارهای روزمره‌شان می‌پردازند. این موضوع برای ما انگیزه بزرگی است تا با انرژی بیشتری به راه خود ادامه دهیم.

دسترسی سریع