معاون سازمان صدا و سیما: انقلاب اسلامی الگویی جدید از مقاومت فرهنگی در برابر نفوذ غربی ارائه داد

معاون صدای سازمان صدا و سیما گفت: یكی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی بازآفرینی هویت اسلامی و ملی ایرانیان و مقابله با نفوذ فرهنگ غربی است. انقلاب اسلامی الگویی جدید از مقاومت فرهنگی در برابر نفوذ غربی ارائه داد.

1404/01/12
|
12:50

معاون صدای سازمان صدا و سیما گفت: یكی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی بازآفرینی هویت اسلامی و ملی ایرانیان و مقابله با نفوذ فرهنگ غربی است. انقلاب اسلامی الگویی جدید از مقاومت فرهنگی در برابر نفوذ غربی ارائه داد.

علی بخشی‌زاده روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، ضمن گرامی‌داشت 12 فروردین روز جمهوری اسلامی درباره دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران كه در بهمن 1357 به پیروزی رسید، تحولی بنیادین در تمامی ابعاد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی كشور ایجاد كرد. در میان این تحولات، عرصه فرهنگ از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، چرا كه یكی از اهداف اصلی انقلاب، بازآفرینی هویت اسلامی و ملی ایرانیان و مقابله با نفوذ فرهنگ غربی بود. انقلاب اسلامی با ایجاد تحولات گسترده در زمینه‌های هنری، رسانه‌ای، آموزشی و اجتماعی، زمینه را برای شكل‌گیری فرهنگی مستقل و مبتنی بر ارزش‌های دینی و بومی فراهم كرد.

وی ادامه داد: یكی از مهم‌ترین دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی، تحول در رسانه‌های جمعی است. پیش از انقلاب، بسیاری از رسانه‌ها در جهت ترویج فرهنگ غربی و ارزش‌های بیگانه فعالیت می‌كردند اما پس از پیروزی انقلاب، رسانه‌ها به ابزاری برای ترویج فرهنگ اسلامی، گفتمان انقلابی و آگاهی‌بخشی عمومی تبدیل شدند. رادیو و تلویزیون به‌عنوان پرمخاطب‌ترین رسانه‌ جمعی نقش مهمی در گسترش معارف دینی، ترویج سبك زندگی اسلامی و تقویت هویت ملی ایفا كرده‌اند. تولید و پخش برنامه‌های قرآنی، سخنرانی‌های مذهبی، سرودهای انقلابی و مستندهای تاریخی، همگی در راستای اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی است.

معاون صدا تاكید كرد: در كنار رسانه‌ها، «ادبیات» و «هنر» نیز دچار دگرگونی شدند. انقلاب اسلامی، موجی از تولیدات فرهنگی با محتوای ارزشی و انقلابی را به همراه داشته است. شعر، داستان، رمان و نمایشنامه‌های متعددی با محوریت موضوعات دینی، دفاع مقدس، عدالت‌خواهی و استكبارستیزی خلق شد و می‌شود. همچنین سینما و تئاتر كه پیش از انقلاب عمدتاً در سیطره فرهنگ غربی قرار داشت، پس از انقلاب اسلامی در مسیر ترویج ارزش‌های اخلاقی و اسلامی قرار گرفت و آثار متعددی در حوزه‌های مقاومت، ایثار و معنویت تولید شد یا در حال تولید است.

بخشی‌زاده با توجه به دیگر تحولات فرهنگی توضیح داد: دیگر تحول مهم فرهنگی انقلاب اسلامی، گسترش آموزش و فرهنگ عمومی است. پیش از انقلاب، بسیاری از مناطق محروم كشور از امكانات آموزشی كافی برخوردار نبودند اما با پیروزی انقلاب، گسترش عدالت آموزشی در دستور كار قرار گرفت. تأسیس دانشگاه‌های متعدد، مراكز فرهنگی و كتابخانه‌های عمومی در راستای رشد فكری و فرهنگی جامعه صورت گرفته است. علاوه بر این نهضت سوادآموزی كه در اوایل انقلاب آغاز شد، توانست سطح دانش عمومی جامعه را به میزان چشمگیری افزایش دهد.

وی افزود: انقلاب اسلامی همچنین باعث احیا فرهنگ و هویت ایرانی-اسلامی شد. بسیاری از سنت‌های دینی و ملی كه در دوران حكومت پهلوی مورد غفلت یا تحقیر قرار گرفته بودند، پس از انقلاب احیا شدند. مراسم‌های مذهبی مانند عزاداری‌ محرم، اعتكاف، شب‌های قدر و جشن‌های مذهبی با شكوه بیشتری برگزار می‌شود و ارزش‌های اسلامی در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی نمود بیشتری یافته است. در كنار این تحولات، یكی از چالش‌های مهم پس از انقلاب، مقابله با «تهاجم فرهنگی» و حفظ استقلال فرهنگی كشور است. انقلاب اسلامی، الگویی جدید از مقاومت فرهنگی را در برابر نفوذ غربی ارائه و تلاش كرد با برنامه‌های فرهنگی متنوع، نسل جوان را با ارزش‌های اصیل اسلامی و ایرانی پیوند دهد.

بخشی‌زاده گفت: دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی نه‌تنها در ایران، بلكه در سطح منطقه و جهان اسلام نیز تأثیرگذار است. شكل‌گیری جریان‌های فكری و فرهنگی در كشورهای اسلامی، الهام‌بخشی به نهضت‌های عدالت‌خواهانه و تقویت گفتمان مقاومت، از پیامدهای جهانی این تحول فرهنگی است. در این راستا رسانه ملی نقش مهمی ایفا كرده است. همچنین رادیو، یكی از مهم‌ترین ابزارهای گسترش این ارزش‌ها بوده و خواهد بود.

دسترسی سریع