عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی، در گفت و گو با رادیو اقتصاد، با اشاره به اهمیت تأمین مالی طرحهای انرژی كشور، از نقش فعال این صندوق در رفع ناترازیهای انرژی خبر داد.
به گزارش روابط عمومی رادیو اقتصاد، دكتر میرمحمد صادقی در گفتوگو با برنامه «رهیافت» با تأكید بر نقش مؤثر صندوق توسعه ملی در حل چالشهای اقتصادی كشور گفت: صندوق توسعه ملی در هیچیك از مسائل كشور بیتفاوت نبوده و همواره تلاش كرده در جهت رفع مشكلات اقتصادی، نقشی فعال ایفا كند.
وی افزود: در حوزه ناترازی انرژی، صندوق دو مدل سرمایهگذاری را در دستور كار قرار داده است؛ یكی پرداخت مستقیم منابع و دیگری اعطای تسهیلات بهصورت وام. این منابع تنها به طرحهای ارزی دارای توجیه فنی و اقتصادی تعلق میگیرد كه از طریق شبكه بانكی كشور به صندوق معرفی شوند.
صادقی با بیان اینكه كشور ظرفیت ایجاد 30 هزار مگاوات ظرفیت جدید تولید برق را دارد، اظهار كرد: برای تحقق این هدف، به 12 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز داریم. در همین راستا، صندوق آمادگی دارد منابع لازم برای تكمیل بخش بخار نیروگاههای گازی در قالب سیكل تركیبی را تأمین كند.
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی با تأكید بر لزوم بازگشت سرمایه خاطرنشان كرد: صندوق تنها زمانی تأمین مالی میكند كه از بازگشت منابع اطمینان حاصل شود. بنابراین، تمامی طرحها از جمله نیروگاههای خورشیدی، پتروشیمی و فولاد، باید دارای اهلیت و توجیهپذیری اقتصادی باشند.
وی با اشاره به عملكرد گذشته صندوق گفت: در سالهای 1389 و 1390، بخشی از مازاد درآمد نفتی كشور در صندوق توسعه ملی ذخیره شد. اما امروز با كاهش درآمدها مواجه هستیم و نیاز به مدیریت دقیق منابع وجود دارد. تاكنون بیش از 30 میلیارد دلار به بخش خصوصی برای اجرای 75 طرح تخصیص یافته كه از این میان، 445 طرح بهطور كامل تسویه شدهاند.»
صادقی همچنین از وجود 210 طرح با تأمین مالی زیر 50 میلیون دلار توسط صندوق خبر داد و افزود: در حال حاضر 80 طرح نیروگاهی با ظرفیت 10 تا 50 مگاوات از سوی وزارت نیرو (ساتبا) به شبكه بانكی معرفی شدهاند تا از منابع صندوق استفاده كنند.
وی با اشاره به حساسیت صندوق نسبت به بازپرداخت تسهیلات تأكید كرد: بانكها باید تنها طرحهایی را معرفی كنند كه از ضمانت كافی برای پرداخت اقساط برخوردار باشند؛ چرا كه در صورت عدم بازپرداخت، صندوق توسعه ملی مستقیماً از منابع بانك برداشت خواهد كرد.
در ادامه این برنامه، نتاج، دیگر عضو صندوق توسعه ملی، با اشاره به روند مصرف نادرست انرژی در كشور هشدار داد: در صورت تداوم وضعیت فعلی، احتمال دارد طی پنج سال آینده همچنان با ناترازی انرژی مواجه باشیم.
وی تصریح كرد: وظیفه اصلی صندوق، حفظ ثروت بیننسلی است و نمیتوان منابع آن را بدون تضمین بازگشت سرمایه، صرف پروژههای اضطراری كرد؛ چرا كه بسیاری از نیروگاهها موفق به بازپرداخت بدهی خود نشدهاند.
نتاج افزود: سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز میتواند بازده اقتصادی بالایی داشته باشد و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
در پایان این برنامه، دكتر دانش، معاون سرمایهگذاری راهبردی صندوق توسعه ملی، با اشاره به لزوم فعالسازی ظرفیتهای درآمدزای كشور گفت: برای بازسازی اقتصاد كشور، باید صنایع مادر مانند پتروشیمی و فولاد با حداكثر ظرفیت فعالیت كنند.
همچنین، در منابعی مانند مس و آهن در رده بالای جهانی هستیم، اما در تجاریسازی این ظرفیتها برنامهریزی كافی وجود ندارد. این خلأ میتواند با ورود صندوق توسعه ملی جبران شود.
«رهیافت» شنبه تا چهارشنبه ساعت 21:00 روانه آنتن رادیو اقتصاد می شود.