عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: انتفاع اقتصادی ایران از مذاكرات هسته‌ای باید قابل‌لمس باشد

ابراهیم عزیزی در خصوص لغو تحریم‌ها در مذاكرات هسته‌ای بیان كرد: اصرار ما بر این بوده كه انتفاع اقتصادی ملت ایران به شكلی قابل‌لمس، قابل‌ارزیابی، قابل احصاء و به‌هیچ‌وجه برگشت‌پذیر نباشد و نقض عهدی در آن صورت نگیرد.

1404/02/28
|
15:47

برنامه «به‌وقت گفتگو» رادیو گفت‌وگو در خصوص مذاكرات غیرمستقیم ایران و آمریكا با دكتر ابراهیم عزیزی عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به‌صورت تلفنی گفتگو كرد.

ابراهیم عزیزی با اشاره به مذاكرات غیرمستقیم میان ایران و آمریكا، اظهار كرد: جمهوری اسلامی ایران و طرف آمریكایی، در واقع چهار دور مذاكرات را به‌صورت غیرمستقیم برگزار كرده‌اند كه سه دور آن در مسقط و یك دور نیز در رم انجام شده است. آنچه در این چهار دور از مذاكرات هسته‌ای سپری شده، به مواضع جمهوری اسلامی ایران بازمی‌گردد.

وی با بیان اینكه مواضع جمهوری اسلامی ایران در این مذاكرات كاملاً روشن، شفاف، قاطع و مبتنی بر منافع ملی و راهبردهای نظام اسلامی است، تصریح كرد: این مواضع بر اساس راهبردهایی است كه نظام اسلامی در بخش‌های مختلف هسته‌ای تفسیر كرده و اساساً ارتقا صنعت هسته‌ای، رشد و پیشرفت این صنعت به‌عنوان موضوع اصلی در طول این گفتگوها مورد تأكید قرار گرفته و جمهوری اسلامی ایران از اولین روزهای مذاكرات هسته‌ای به طور غیرمستقیم با آمریكایی‌ها، روی این مواضع ثابت‌قدم ایستاده است.

این عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به تشریح سه اصل كلیدی در موضع ایران پرداخت و گفت: اولاً، اصل غنی‌سازی موضوعی غیرقابل‌مذاكره است. ثانیاً، ایران هرگز در طول این سال‌ها تصمیمی برای تسلیحاتی‌كردن غنی‌سازی هسته‌ای خود نداشته و این آمادگی را دارد كه شفافیت لازم را برای این امر داشته باشد تا سوءبرداشت‌ها، سوءتفاهم‌ها و برخی ذهنیت‌های غلط كه عمدتاً هم با جهت‌گیری‌های برخی نظام‌های سیاسی بوده، برطرف شود.

وی با تأكید بر سومین اصل یعنی انتفاع اقتصادی و رفع كامل همه تحریم‌های ظالمانه آمریكا و شركایش، بیان كرد: ایران اسلامی در این مذاكرات و در این چند دور، روی این چارچوب پیش رفته و گفتگو كرده است و مذاكره‌كنندگان پس از هر دور، به مجلس آمده و گزارش كامل و جامعی از مذاكرات ارائه داده‌اند. خلاصه این چهار دور این است كه روی اصل غنی‌سازی اصلاً گفتگویی نخواهیم كرد و قابل گفتگو هم نیست و نخواهد بود، اما روی میزان غنی‌سازی گفتگو و مذاكره می‌كنیم و ممكن است در همین چارچوب، مذاكرات ادامه پیدا كند.

عزیزی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفت‌وگو در خصوص لغو تحریم‌ها تصریح كرد: اصرار ما بر این بوده كه انتفاع اقتصادی ملت ایران به شكلی قابل‌لمس، قابل‌ارزیابی، قابل احصاء و به‌هیچ‌وجه برگشت‌پذیر نباشد و نقض عهدی در آن صورت نگیرد.

وی افزود: موكدا در این چند دور صحبت شده كه اگر توافقات با همین چارچوبی كه مورد تأكید است ادامه داشت، باید حتماً سنای آمریكا، كنگره آمریكا و مسئولین آمریكا ضمانت‌هایی را بدهند كه در آینده دوباره مثل رفتار گذشته یعنی در دوره برجام عمل نكنند.

این عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینكه ما كاری به نوع تحریم‌ها اعم از اولیه، ثانویه، موشكی، هسته‌ای یا حقوق بشری نداریم، گفت: همه تحریم‌هایی كه علیه جمهوری اسلامی وضع شده باید برداشته شود؛ شكل آن به ساختار سیاسی و تصمیم‌سازی آمریكایی‌ها بازمی‌گردد، اما باید انتفاع اقتصادی ملت ایران تأمین و تضمین شود و این اصل بحث است. ما با راستی‌آزمایی، احصاء و ارزیابی، باید كاملاً به این جمع‌بندی برسیم و از همان روزهای اول این مسئله مدنظر بوده است كه این اتفاق بیفتد؛ البته اینها برای دوره‌های آینده و مراحل بعدی است.

وی در جمع‌بندی چارچوب حاكم بر تیم مذاكره‌كننده ایران اظهار كرد: اصل غنی‌سازی اصلاً قابل‌مذاكره نیست، نخواهد بود و نخواهد شد. اما اصل مطلب، انتفاع اقتصادی همه‌جانبه ملت ایران است كه نباید تحت هیچ شرایطی تحت‌تأثیر قرار بگیرد و باید ضمانت‌های لازم و دائمی برای این امر وجود داشته باشد. همچنین تأكید شده كه فقط مذاكرات باید مذاكرات هسته‌ای باشد و هیچ موضوع دیگری در میز مذاكره تیم مذاكره‌كننده ما به جز هسته‌ای، قابل‌مذاكره نیست.

دسترسی سریع