پژوهشگر حوزه دارو هشدار داد: اپیدمی وحشتناك از عفونت ها در كمین مردم جهان است +صوت

پژوهشگر حوزه دارو هشدار داد: مقاومت باكتری ها به آنتی بیوتیك ها ،باعث شده این واهمه بوجود بیاید كه هیچ سلاحی برای مقابله با باكتری ها نداشته باشیم و اپیدمی های وحشتناك از عفونت های باكتریایی را در جوامع بوجود بیاید.

1396/07/23
|
19:30

برنامه "صبح و گفت و گو" رادیو گفت و گو با موضوع سالانه حدود 700 هزار نفر در ایران به دلیل مقاومت دارویی در برابر آنتی بیوتیك ها و داروهای دیگر جان خود را از دست می دهند ، با حضور دكتر سیامك افاضلی پژوهشگر حوزه دارو و استاد دانشگاه و دكتر كامبیز سلطانی نژاد عضو هیئت علمی سازمان پزشكی قانونی كشور به روی آنتن رفت.

دكتر كامبیز سلطانی نژاد با اشاره به آمار منتشر شده مبنی بر از بین رفتن 700 هزار نفر در سال بخاطر مقاومت در برابر آنتی بیوتیك ها، گفت: تشخیص اینكه این فوتی ها در اثر عوارض و مقاومت های دارویی مخصوصا آنتی بیوتیك ها است، بحث ساده ای نیست و بیشتر تخمینی نیست. بنابراین صحت و سقم این خبر را نمی توانم تائید یا رد كنم.

وی متذكر شد: پزشكی قانونی نیز معمولا به مرگ های غیر و مسمومیت های حاد دارویی طبیعی ورود پیدا می كند و این آمار از طریق سازمان پزشكی قانونی كشور منتشر نشده است.

عضو هیئت علمی سازمان پزشكی قانونی كشور مقاومت به آنتی بیوتیك ها و گسترش و بیماری های عفونی را معضل جهانی دانست و بیان داشت: یكی از علل مهم این امر مصرف بی رویه آنتی بیوتیك ها است كه متاسفانه افراد به صورت خودسرانه برای بیماری های ساده و بیماری هایی كه شاید اصلا منشا باكتریایی نداشته باشد مصرف می كنند و این امر باعث مقاومت میكروب ها به آنتی بیوتیك ها می شود و در نتیجه بیماری های عفونی كه در بدن فرد ایجاد می شوند دیگر به آنتی بیوتیك ها جواب ندهند و نیازمند داروهای جدیدتر باشند.

وی افزود: مخصوصا در بیمارستان ها، عفونت های بیمارستانی مقاوم به چندین نوع آنتی بیوتیك رایج وجود دارد و این هم علاوه بر اینكه فرد نیازمند به آنتی بیوتیك های گران قیمت تر با عوارض جانبی بیشتر است یك بار سنگینی بر روی فرد از نظر مالی و سلامت می گذارد و همچنین بر روی جامعه هم بار سنگینی از جهت بهداشتی، درمانی و اقتصادی متحمل می كند.

در ادامه دكتر سیامك افاضلی با رد خبر ذكر شده، گفت: این آمار غلط است و اگر سایت اداره ثبت احوال را ببینید به صورت روزانه آمار فوتی های كشور را می دهد در ده سال گذشته به طور میانگین حدود 300 تا 400 هزار نفر فوتی سالیانه داشته ایم بنابراین آمار 700 هزار نفر تلفات ناشی از مقاومت های باكتریایی به داروها، كاملا غلط است و صحت ندارد.

وی در بیان دلیل این نوع مقاومت اظهار داشت: سه ریشه اصلی برای مقاومت های باكتریایی به داروهای آنتی بیوتیك وجود دارد، ریشه اصلی و عمده آن سو مصرف دارو توسط بیمار است. متاسفانه افراد سعی به خود درمانی می كنند و شاید یكی از مضرات طرح ژنتیك این بود كه نام داروها برای همه مردم آشنا شد و الان همه می دانند داروی آنتی بیوتیك چیست و اسم آنتی بیوتیك های مختلف را هم می شناسند و به هر شكل ممكن آن را تهیه می كنند.

پژوهشگر حوزه دارو دومین عاملی كه باعث می شود مقاومت های باكتریایی ایجاد شود، سوء تجویز نام برد و توضیح داد: متاسفانه برخی همكاران پزشك ما در انتخاب آنتی بیوتیك دقت لازم را به خرج نمی دهند و آنتی بیوتیك تجویز می شود و بعضا فشار بیمار هم در انتخاب آنتی بیوتیك بی تاثیر نیست و این دارو، مناسب آن باكتری كه باعث بیماری شده نیست و نهایتا منجر به ایجاد مقاومت دارویی نسبت به آن آنتی بیوتیك می شود.

وی ادامه داد: بحث سوم در رابطه با دارو است؛ آنتی بیوتیكی كه بیمار دارد مصرف می كند می تواند باعث مقاومت شود. اگر دارو كیفیت لازم را نداشته باشد و اگر ماده اولیه آنتی بیوتیكی كه در دارو وجود دارد به میزان كافی نباشد یا اینكه تاریخ دارو گذشته باشد می تواند باعث مقاومت دارویی شود.

افاضلی تاكید كرد: از یك طرف باید نگاه كنیم كیفیت دارویی كه به دست بیمار می رسد كاملا تائید شده و تضمین شده باشد بخصوص در رابطه با آنتی بیوتیك ها باید دستورالعمل ملی تجویز آنتی بیوتیك ها برای كل پزشكان كشور توسط وزارت بهداشت تهیه شود و در اختیار پزشكان قرار داده شود و از طرفی باید باز فرهنگ سازی شود كه بیمار خودش به صورت سر خود نرود و آنتی بیوتیك را مصرف نكند.

وی در خصوص سرعت مقاومت باكتری ها به آنتی بیوتیك ها هشدار داد: سرعت مقاومت باكتری ها به آنتی بیوتیك ها از سرعت اكتشاف آنتی بیوتیك های جدید به مراتب جلوتر افتاده، یعنی این واهمه وجود دارد كه یك زمانی برسد كه ما دوباره به 300 سال گذشته برگردیم كه هیچ سلاحی برای مقابله با باكتری ها نداشته باشیم و اپیدمی های وحشتناك از عفونت های باكتریایی و مرگ و میر های خیلی وسیعی را در جوامع داشته باشیم.

دسترسی سریع