صدایش هنوزهم مسحوركننده و عمرش را دررادیو گذرانده است. او درهمه این سالها میتوانسته جلوی دوربین سریالهای تلویزیونی برود و دیده شود اما ترجیح داده پشت میكروفن صدایش را با شنوندگان رادیویی تقسیم كند و این لذت را در همه این سالها با خود به همراه داشته است.
مریم واعظپور درآستانه 85سالگی رادیو آن را همدمی صمیمی ومهربان میداندومیگوید: آنهایی كه در رادیو كار میكنند، عاشقانه این یار دیرین را دوست دارند. آنچه در ادامه میآید گفتوگوی ما با این پیشكسوت رادیوست.
چه شد كه وارد رادیو شدید؟ از ابتدا این علاقهمندی وجود داشت؟
متولد 17 فروردین 1336در تهران هستم و پس از اخذ مدرك دیپلم، دوره فن بیان و عروض فارسی و شعرخوانی را در سال 1367 در محضر استاد جواد مانی گذراندم. 37 سال است تجربه گویندگی دارم.
از كدام شبكه رادیویی شروع كردید؟
ابتدا با رادیو ایران و دعوت بانو درودی كارم را شروع كردم. بعد از افتتاح شبكه رادیویی جوان، با دعوت حسن خجسته كه مدیر آن شبكه بود به رادیو جوان رفتم و در آنجا بیشتر برنامههای ادبی و عرفانی داشتم اما آرامآرام با تغییر شكل اجرا، در این شبكه به دعوت كامران كاظمزاده مدیر اسبق رادیو فرهنگ نزدیك به 10 سال پیش به این شبكه آمدم و با اینكه در رادیو پیام شیفت دارم اما خودم را یك رادیو فرهنگی میدانم.
شماصدای خاصی دارید و بیشتر با شعرخوانیهاونیایشهایتان شناخته میشوید، درسبكهای دیگر هم گویندگی كردهاید؟
یك گوینده باید در همهجور برنامهای بتواند اجرا داشته باشد؛ من هم دربرنامههای علمی وسیاسی گویندگی كردم و با وجود اجرای برنامههای متنوع اما علاقه اصلی من، حوزه ادب و عرفان است.
غیر ازحضور در رادیو پیام در چه برنامههای دیگری فعالیت میكنید؟
در«خسرو خوبان»، «هفت اقلیم»، «چراغداران»، «مجلس در گذر زمان» و «هزاره ادب فارسی» با شنوندگان رادیو فرهنگ همراه هستم .
بهنظر شما حال گویندگی در سالهای اخیر چطور بوده است؟
صدای خوب، تكنیك و مطالعه از ضروریات یك گوینده موفق است. من به توانمندسازی و دانش و مهارت و اطلاعات عمومی برای گویندگان اعتقاد ویژه دارم؛ بهنظرم این چند سال خیلی حال گویندگی در رادیو خوب نیست.یك گوینده باید آنقدر توانمند باشد كه بتواند همه نوع برنامهای را اجرا كند اما مهم این است در هر اجرا مطالعه كافی داشته باشد.البته تخصص من برنامههای فلسفی، عرفانی و ادبی است اما دیگر برنامههای سیاسی و علمی هم گویندگی كردهام و درعینحال هربار پشت میكروفن مینشینم، مانند روزهای اول همه توجه و دقتم را به برنامه میدهم، درحالیكه متاسفانه این روزها كمتر گویندگان برای این میكروفن دست و دلشان میلرزد.
چقدر انتقال تجربههایتان به گویندگان جوان برایتان مهم است؟
هر زمان كه به رادیو میآیم همه تلاشم همنشینی و همصحبتی با جوانان است. ما صداهای جدید و خوبی داریم كه اگر خوب پرورش یابند، میتوانند آینده خوبی داشته باشند؛ از طرفی من خودم هنوزخودم رابینیاز ازآموزش و مطالعه نمیدانم و در همهحال در پی یادگیری هستم. به همه دوستان و عزیزان هم همین توصیه را دارم كه همیشه در طلب دانش باشند و خودشان را بینیاز از دانستن ندانند.
و اما كار تلویزیونی؟
(میخندد) ترجیح میدهم همچنان از این جعبه جادویی صدایم شنیده شود.با همه پیشنهادهایی كه داشتهام و دوستان خوبی كه در تلویزیون دارم اما علاقهای به حضور در تلویزیون ندارم. كار در رادیو صمیمیت دیگری دارد؛ حاضر نیستم كه این اصالت و صمیمیت را از دست بدهم. البته كه چند سالی است دوربین به استودیوهای رادیویی هم راه پیدا كرده اما همچنان نفسكشیدن در هوای رادیو برایم ارجح است.
فكر میكنید چقدر مردم رادیو گوش میكنند؟
با وجود رسانههای متعددی كه وجود دارد و پادكستها و فضای مجازی و... من احساس میكنم كه رادیو نسبت به گذشته كمرنگ شده اما باز هم نمیتوان قدرت جذب و صمیمیت این رسانه گرم را انكار كرد و هنوز مخاطبان خودش را دارد.در بسیاری از برنامهها واقعا پیامكها و تماسهایی كه داریم نشان میدهد شنوندگان هنوز به رادیو وفادارند، پیر و جوان هم ندارد و فرقی نمیكند. من خیلی از جوانها را دیدهام كه ترجیح میدهند رادیو گوش كنند تا اینكه تلویزیون تماشا كنند یا اینكه وقتی در ماشین نشستهاند، ترجیح میدهند رادیو گوش كنند تا اینكه موسیقی گوش كنند.بسیاری افراد اولین اخبار را از رادیو دریافت میكنند و هنوز بهعنوان منبع ومرجع معتبر برای مردم قابل اطمینان است. از طرفی در این سالها تجربه نشان داده مردم برنامههای فاخر موسیقی را دوست دارند و برای شنیدن آن ساعت پخش و موج رادیو را فراموش نمیكنند.
خوشصدایی در خانواده شما موروثی است؟
نسیم صدای خوبی دارد؛ خودش دوست داشت صداپیشه شود و از سال 1375 او هم رادیویی شد.
چقدر از مردم میدانند مادر گوینده «مشترك مورد نظر در دسترس نیست» شمایید؟
من گوینده 118بودم و خب تلاش كردم از همه خلاقیتهای گویندگی استفاده كنم؛ تا آنها كه منتظر میمانند تا به اپراتور وصل شوند، احساس خوبی داشته باشند،دخترم هم كه گوینده اپراتورتلفن همراه شدبه این مسأله توجه داشت،بیشتر همكاران و برخی مردم میدانند كه من مادر نسیم رفیعی، گوینده رادیو وصداپیشه تیزرهای تبلیغاتی هستم. هر چند نسیم بهعنوان دوبلور، در دوبله تعداد زیادی از فیلمها و پویانماییهای خارجی را هم كار كرده است.