صداوسیما حلقه واسط بین جامعه و حقایق است و این نهاد فرهنگی تلاش دارد در قالب برنامههای متنوع به موضوعات مختلف بپردازد.
لازمه تقویت هویت ملی و پیشرفت بومی، شكستن كلیشههای رایج و نگاه عادلانه به ظرفیتهای متعدد و غنی جغرافیای فرهنگی ایران است لذا رسانهملی سعی دارد رویدادها، فعالیتها و مسائل سراسر كشور را بهطور عادلانه در برنامهها منعكس كند. همچنین انعكاسدهنده اقدامات جهادی در كل كشور در راستای محرومیتزدایی است. معاونت صدای رسانهملی هم در قالب برنامههای متعدد به موضوع عدالتگستری و محرومیتزدایی میپردازد كه ما در این گزارش با تهیهكنندگان چند برنامه رادیویی صحبت كردیم.
رادیو ایران؛ همراه با «دستور كار»
سیما پاتیمار، تهیهكننده برنامه «دستور كار» كه از شبكه رادیویی ایران پخش میشود، تاكید میكند: در راستای عدالتگستری و محرومیتزدایی، برنامه دستور كار به ابعاد مختلف مسائل اجتماعی و اقتصادی میپردازد. در این برنامه به موضوعاتی همچون همسانسازی حقوق كارمندان و بازنشستگان پرداخته شد و بر اهمیت عدالت در پرداختها و كاهش فاصله طبقاتی تأكید داشتیم. همچنین مطالبات پرستاران و كادر درمانی بررسی شد. نظام توزیع عادلانه نرخ سوخت از دیگر مباحث مطرح شده در برنامه است و این موضوع را طرح كردیم كه چرا برخی افراد با خودروهای بیشتر سهم بیشتری دارند اما افراد فاقد خودرو از این حق محروم هستند. در مجموع برنامه دستور كار با تمركز بر عدالتگستری بهدنبال بازتاب صدای مردم و توجه به نیازهای اقشار مختلف جامعه است. همچنین در هفته كتاب به نقش كتاب و نشر در جامعه و ضرورت دسترسی آسان و ارزان برای اقشار كمبرخوردار پرداخت كردیم.
رادیو جوان؛ پیگیری مطالبات مردم
برنامه «بلامانع» به تهیهكنندگی عصمت باپیران و راضیه جعفری از شنبه تا چهارشنبه ساعت 8 صبح از رادیو جوان با محوریت عدالتگستری پخش میشود. عصمت باپیران، تهیهكننده برنامه بلامانع، میگوید: ما با هدف ایجاد عدالتگستری و كاهش محرومیتها، به حمایت از صنایع كوچك و پیگیری مطالبات مردم پرداختهایم. برنامه بلامانع به مشكلاتی میپردازد كه بهدلیل بیتوجهی مسئولان و كمبود قوانین، گریبانگیر تولیدكنندگان و كارآفرینان شده است. این برنامه همچنان با جدیت مطالبات مردم را پیگیری میكند. تلاش میكنیم از طریق ارتباط مستقیم با مسئولان به راهحلهای مؤثری دست یابیم. دعوت از مسئولان و ایجاد ارتباط با آنها، به ما این امكان را میدهد كه مشكلاتی مانند عدم صدور مجوز برای كسبوكارهای خانگی و چالشهای واحدهای صنعتی را بهصورت جدی مطرح كنیم. باور داریم تا زمانی كه به نیازهای مردم پاسخ داده نشود، پیگیریهای ما ادامه خواهد داشت.
رادیو فرهنگ؛ گفتمان میان مردم و مسئولان
مریم مقدسی، تهیهكننده برنامه «پویش» كه روزهای شنبه، دوشنبه و پنجشنبه ساعت 8 صبح از رادیو فرهنگ پخش میشود، درباره رویكرد این برنامه میافزاید: رویكرد برنامه«پویش» مطالبهگری از مسئولان است. ما مسائل جامعه و دغدغه مردم را رصد كرده و از مسئولان پیگیری میكنیم. همچنین براساس سؤالاتی كه مردم بهواسطه پیامك و تلفن به ما منتقل میكنند، آنها را با مسئولان طرح میكنیم تا پاسخگوی سؤالاتشان باشیم. تلاش میكنیم با جریانسازی صحیح، مشكلات مردم را برطرف كنیم. برنامه برمبنای محور عدالتگستری كه در سند تحول رسانهملی تاكید شده، روانه آنتن میشود. مسلما در گفتمان میان مردم و مسئولان، مباحث بسیاری مطرح میشود و عدالت هم برقرار خواهد شد. وقتی مردم بدانند صدایشان از یك تریبون مطرح میشود حس خوشایندی دارند و راحت دغدغههایشان را مطرح كرده تا پاسخ مناسب هم دریافت كنند.
رادیو تهران؛ روایتگر «میدان جهاد»
فرهاد محمودی، مدیر گروه دانش و اقتصاد رادیو تهران درباره مستند گزارشی «میدان جهاد» میگوید: این مستند كه پخش آن بهتازگی شروع شده با محوریت محرومیتزدایی روزهای شنبه ساعت 16:30 به مدت 25 دقیقه از رادیو تهران پخش میشود. گرچه رادیو تهران برای شنوندگان استان تهران است اما به این معنا نیست كه الزاما به تهران بپردازیم. ممكن است به هر نقطه از كشور بپردازیم. ضمن اینكه ما در تهران هم مناطق محروم داریم و اقدامات جهادی صورت گرفته را مورد بررسی قرار میدهیم.
وی ادامه میدهد: هر قسمت از برنامه امیدبخش است كه به تهیهكنندگی لیلا روزبهانی پخش میشود. در این برنامه با افرادی گفتوگو میشود كه در محرومیتزدایی نقشآفرین بودهاند و همچنین كسانیكه در مناطق محرومیتزداییشده زندگی میكنند. در مجموع این برنامه روایتی گزارشی از كارهای انجام شده و اقداماتی كه لازم است در راستای محرومیتزدایی صورت گیرد، ارائه میدهد. مخاطبان با شنیدن این برنامه میتوانند شنونده گزارشهای عباس سنجری و طاهره شاهچراغ باشند.
رادیو گفتوگو؛ صحبت از مشكلات جامعه بدون لكنت
برنامه پرشنونده «گفتوگوی اجتماعی» از شنبه تا چهارشنبه به صورت زنده ساعت 13 و 30 دقیقه از رادیو گفتوگو پخش میشود. نادر بنیصفار، تهیهكننده برنامه گفتوگوی اجتماعی مطرح میكند: این برنامه حدود 10سال روی آنتن رادیو گفتوگوست. شاید پرسشی درباره علت قدمت و سابقه این برنامه پیش بیاید؛ پاسخ این است كه این برنامه به دغدغههای اجتماعی مردم میپردازد و هر وقت مسأله رفاه اجتماعی و مردم تمام شود، این برنامه هم باید به اتمام برسد. ما در این برنامه مسائل كف جامعه را موشكافانه بررسی میكنیم و مسئولان مربوط را به پشت چراغ قرمز این برنامه میكشانیم و بدون ابهام و لكنت با آنها پیگیر مطالبات مردم در نواحی مختلف كشور هستیم. حوزههای مختلف همچون حقوق شهروندی، سرمایه اجتماعی، جوانان، آموزش و پرورش، حاشیهنشینی، گردشگری، نظام سلامت، آلودگی هوا، ساختمانسازی، اعتیاد، خانواده، ازدواج، محیطزیست، اشتغال، تورم و... به طور كلی موضوعاتی كه دغدغه مردم است در این برنامه مطرح میشوند. این اقدام نقطه آغاز عدالتمحوری در اجرای قوانین است.
رادیو ورزش؛ توسعه ورزش همگانی با هدف عدالتگستری
برنامه «ورزش در آبادی» گامی مؤثر در راستای عدالتگستری و نشاطآفرینی در روستاهاست كه روزهای جمعه ساعت 8 صبح زنده از رادیو ورزش پخش میشود. نوید جولایی، تهیهكننده برنامه ورزش در آبادی كه هر هفته در یكی از روستاهای كشور برگزار میشود، توضیح میدهد: این برنامه با اقبال خوبی از سوی مردم روبهرو شده است. هدف ما ایجاد فرصتی برابر برای همه مردم كشور، بهویژه روستاییان برای دسترسی به امكانات ورزشی و ارتقای سطح سلامت و نشاط جامعه است. سعی داریم با این برنامه عدالت ورزشی را گسترش دهیم و به مناطق محروم توجه ویژه داشته باشیم. با برگزاری این همایشها، شاهد افزایش روحیه مشاركت و همكاری بین اهالی روستا، تقویت روحیه نشاط و شادابی و ایجاد حس تعلق خاطر بیشتر به روستا هستیم. درنظر داریم برنامه ورزش در آبادی را با تنوع بیشتری برگزار كنیم و به مناطق محرومتر كشور نیز گسترش دهیم.
رادیو صبا؛ تقویت هویت فرهنگی
برنامه «روستا دوستا» با هدف توسعه گردشگری روستایی و معرفی جاذبههای فرهنگی و طبیعی روستاهای مختلف كشور طراحی شده و از رادیو صبا پخش میشود. رضا عزتی، تهیهكننده این برنامه تأكید میكند: این برنامه فرصتی مناسب برای آشنایی با ظرفیتها و زیباییهای روستاها فراهم میكند. هدف این برنامه ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی در مناطق روستایی و كاهش محرومیت در این مناطق است. این برنامه به تقویت هویت فرهنگی و محلی روستاها كمك میكند و باعث میشود كه مردم به ارزشهای فرهنگی خود بیشتر توجه كنند. برنامه روستا دوستا از روستاییان و فعالان محلی دعوت میكند تا در معرفی جاذبههای خود مشاركت كنند و داستانهای خود را به اشتراك بگذارند. هدف این برنامه ایجاد توسعه پایدار در روستاها و حفظ محیطزیست نیز هست.
رادیو سلامت؛ ماجرای یك زوج ماجراجو
برنامه «دهگرد» با طراحی و نویسندگی فاطمه بیتقصیرفدافن از رادیو سلامت پخش میشود. بیتقصیر تاكید میكند: برنامه دهگرد فرصتی برای بررسی و انعكاس زندگی در روستاهای ایران است. این برنامه با هدف عدالتگستری و توسعه در مناطق محروم، به صدای اهالی روستاها تبدیل میشود. در هر قسمت، یك زوج ماجراجو(فاطمه وسینا) به سفر میروند و با اهالی روستاها گفتوگو میكنند تا روایتهای واقعی و دلنشینی از زندگی روزمره آنها را به گوش شنوندگان برسانند. این زوج با سفر به نقاط مختلف ایران، از روستاهای سرسبز شمال تا كویرهای خشك مركزی به بررسی چالشها و فرصتهای موجود در این مناطق میپردازند. آنها با اهالی روستاها درباره مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گفتوگو كرده و تلاش میكنند تا صدای آنها را به مسئولان و جامعه بزرگتر برسانند.
رادیو اقتصاد؛ برقراری عدالت آموزشی
رادیو اقتصاد در برنامه رادیویی «راهكار» به آموزش و ارائه راهكارهای عملی برای مباحث حوزه سرمایهگذاری و مدیریت كسبوكار میپردازد. حمیده سلطانی، تهیهكننده رادیو اقتصاد در توضیح این برنامه اظهار میكند: آموزش فراگیر، باعث توانمندی و بهبود عملكرد افراد جامعه برای رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی است؛ از اینرو رادیو اقتصاد برنامه راهكار را با هدف بهروزرسانی دانش فعالان اقتصادی و صاحبان كسب و كار طراحی و پخش میكند؛ محورهای اصلی مباحث برنامه كه توسط كارشناسان زبده بهطور تخصصی آموزش داده میشود. برنامه راهكار از نمونههای بارز كاركرد آموزشی رسانه برای ارتقای سطح دانش اقتصادی مخاطبان است كه درجهت برقراری عدالت آموزشی با استفاده از ظرفیتهای آموزشی رادیو اقتصاد، طراحی و پخش میشود.
رادیو قرآن؛ ترویج عدالت
برنامه «چشمه طوبی» به تهیهكنندگی فاطمه گنجی و علیرضا صفرزاده تلاشی است برای نزدیكتر كردن آموزههای قرآنی به زندگی روزمره مردم با محوریت محرومیتزدایی و عدالتگستری. فاطمه گنجی، تهیهكننده برنامه بیان میكند: این برنامه كه از رادیو قرآن پخش میشود، فضایی فراهم كرده كه تمامی شنوندگان از سراسر ایران فرصت شركت و مشاركت در آن را داشته باشند. این برنامه بهطور مستقیم با اهداف عدالتگستری برنامه چشمه طوبی همسو است. ما بر این باوریم كه فراهم كردن بستر مشاركت برای همه بدون توجه به محل زندگی، امكان دسترسی برابر به اطلاعات و آموزشهای دینی را میسر میكند. این رویكرد نه فقط تقویتكننده تعاملات اجتماعی و فرهنگی است، بلكه نشاندهنده التزام ما به سند تحول صداوسیما در زمینه ایجاد عدالت اجتماعی است. این برنامه همچنان به نقش خود در ارتقای فهم دینی و اجتماعی مردم ادامه میدهد.
رادیو معارف؛ معرفی موفقیتهای ساكنان روستا
برنامه «خانه دوست» از رادیو معارف به تهیهكنندگی محمدجواد عابدینی و اجرای رضا ملایی روزهای پنجشنبه و جمعه ساعت 16 و 45 دقیقه پخش میشود. عابدینی در اینباره بیان میكند: این برنامه اذانگاهی در راستای تاكید سند تحول رسانهملی بر موضوع عدالتگستری و محرومیتزدایی به معرفی روستاهای مختلف كشور میپردازد. ما در این برنامه به طرح مسائل، مشكلات، فعالیتها و موفقیتهای ساكنان روستا میپردازیم. همچنین چندی پیش در این برنامه مردم را با روستایی آشنا كردیم كه بیشترین تعداد شهید را در كشور داشت.
رادیو نمایش؛ خانهای در گردباد شبكه رادیویی نمایش با محوریت عدالتگستری و محرومیتزدایی نمایش رادیویی «خانهای در گردباد» را به تهیهكنندگی اشرفالسادات اشرفنژاد، سردبیری شهلا دباغی و كارگردانی محمد پورحسن آماده كرده است. موضوع این نمایش درباره وكالت یك خواهر از برادرش است كه برای ساختن ملك با مشكلاتی روبهرو میشوند. در این نمایش مینو جبارزاده، امیر زندهدلان، مجید حمزه، فریبا طاهری، مهدی نمینیمقدم، رامین پورایمان، بیوك میرزایی، محمد شریفیمقدم، امیرعباس توفیقی، راضیه مومیوند، سیما خوشچشم و فرشید صمدیپور بازی كردند.