نشست تخصصی با محوریت فیلم «پیرپسر» برگزار شد روانشناسی خانواده در آیینه سینما

نشست تخصصی «روانشناسی سینما با نگاهی به جایگاه خانواده در فیلم‌های اخیر» با حضور محدثه تك‌فلاح، پژوهشگر حوزه خانواده و رسانه و جمعی از كاركنان زن حوزه معاونت صدا، به همت امور بانوان و خانواده در سالن جلسات معاونت صدا برگزار شد. در این نشست، ضمن تحلیل محتوایی فیلم «پیرپسر»، نقش خانواده در سینمای معاصر ایران مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

1404/04/31
|
11:16

به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، این كارگاه با هدف بررسی بازنمایی تصویر خانواده در سینمای ایران، تأثیرات روانی و ناخودآگاه این تصاویر بر مخاطب و تحلیل میزان تطابق این بازنمایی با ارزش‌های خانواده ایرانی، برگزار شد. در بخش اصلی برنامه، محدثه تك‌فلاح به تحلیل فیلم «پیرپسر» پرداخت و آن را نمونه‌ای شاخص از ساختارشكنی در سینمای ایران دانست. وی با اشاره به اینكه اقبال مخاطب به این فیلم بالا بوده، افزود: «المان‌هایی مانند خشونت و تعلیق‌های روانی كه باعث جذب مخاطب می‌شود، در این فیلم برجسته است. اما نكته مهم‌تر، تأثیرات پنهانی این فیلم بر ذهن مخاطب است؛ فیلمی كه به باورهای خانوادگی مخاطب توهین می‌كند، اما تماشاگر بدون آن‌كه آگاه باشد، با رضایت سالن را ترك می‌كند.»
تك‌فلاح با انتقاد از روند تصویرسازی خانواده در سینمای ایران گفت: «در بسیاری از فیلم‌ها پدر یا حضوری ندارد یا با شخصیتی متزلزل و ناسازگار تصویر می‌شود. در حالی‌كه سینما باید آینده را بسازد، نه صرفاً انعكاس‌دهنده‌ وضعیت موجود باشد. سینما باید آن چیزی را نشان دهد كه آرمان ماست، نه صرفاً واقعیت تلخ جامعه را.»
او تأكید كرد سینماگران باید به‌جای بازنمایی صرف مشكلات، بخشی از قوت‌های فرهنگی را تقویت كنند و مخاطب را به سمت بهبود روابط خانوادگی سوق دهند.
در بخش دوم كارگاه، تعدادی از شركت‌كنندگان نیز به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.
مریم كلانتری، فعال حوزه تولید محتوا، بر اهمیت این نشست‌ها تأكید كرد و گفت: «تبادل تجربه‌ها و نظرات افراد دغدغه‌مند در حوزه فرهنگ و خانواده باعث افزایش آگاهی و ارتقای سواد رسانه‌ای ما می‌شود.»
مژگان حسین‌خانی، دبیر خبر و فعال فضای مجازی، نیز این كارگاه را گامی موثر در ارتقای بینش مادرانه و همسرانه دانست و گفت: «با حضور در این كارگاه، نسبت به نقش خود در خانواده حساس‌تر شدم و متوجه شدم چطور می‌توانیم نوجوانان‌مان را به‌صورت غیرمستقیم آموزش دهیم.»
فاطمه شمس، منشی صحنه شبكه العالم، نیز پیشنهاد كرد در كارگاه‌های آینده ابتدا فیلم نمایش داده شود و سپس همه به نقد و بررسی آن بپردازند تا درك جمعی و اشتراك نظر بیشتری حاصل شود.
گفتنی است این نشست با استقبال خوب همكاران زن معاونت صدا مواجه شد و زمینه‌ساز آغاز دوره‌های تخصصی مشابه در آینده خواهد بود.

دسترسی سریع