در مناظره انتخاباتی معاونت صدا بررسی شد؛ دغدغه اول كدام نامزد اقتصاد و معیشت مردم است؟

استودیو شماره 8 معاونت صدای جمهوری اسلامی ایران میزبان نماینده دو نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بود كه در خصوص اقتصاد و معیشت در برنامه كاندیدای خود به مناظره پرداختند.

1403/04/13
|
13:33

به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، برنامه «پاستور شماره 14 » ، مناظره زنده میان نمایندگان دو منتخب راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری است كه باتوجه به دو مرحله‌ای شدن چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری و در چارچوب افزایش فرصت تبیین مواضع و روشنگری برنامه‌های این دو منتخب در ستاد انتخابات سازمان صداوسیما طراحی و از آنتن 5 شبكه رادیویی ایران، جوان، تهران، فرهنگ و انتخاب پخش می شود.
این مناظره در قالب 4 برنامه 120 دقیقه‌ای در چهار سرفصل سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصاد و فرهنگ است، كه متناسب با موضوع، ماموریت و جامعه هدف شبكه ها تعریف می شود و مجریان چهار شبكه ایران، جوان، تهران و فرهنگ در هر بخش سؤال‌های خود را از نمایندگان حاضر می پرسند. مدت زمان طرح هر سؤال 1 دقیقه خواهد بود و نمایندگان حاضر در برنامه 3 دقیقه زمان دارند تا پاسخ پرسش‌های مطرح شده را ارائه دهند.
مشروح دومین قسمت از مناظره انتخاباتی میان سعید فتحی سارانی نماینده ستاد دكتر سعید جلیلی و هادی موسوی نیك نماینده ستاد مسعود پزشكیان با موضوع اقتصاد و معیشت در دولت آینده را در ادامه بخوانید؛

برای توانمندسازی اقشار كم بضاعت و ارتقای توان كارمندان و بازنشستگان چه اقدامات عملیاتی در نظر دارید؟
موسوی نیك: تا شناخت درستی از وضعیت معیشت نداشته باشید، پیشنهادات صحیحی نخواهید داد. امروز اوضاع بسیاری متغیرهای اقتصادی نشان دهنده فقر و دشواری معیشت [در برخی اقشار] است. تورم دشمن فقراست و مطالعات نشان می‌دهد 10درصد تورم، یك و هفت دهم درصد نرخِ فقر را افزایش می‌دهد.
از این رو باید نسبت به كنترل تورم توجه اساسی داشته باشیم و افزایش حقوق كارمندان و بازنشستگان متناسب با تورم را در نظر بگیریم.
فتحی سارانی: برنامه‌هایی برای عواملی كه موجب فقر زایی می‌شود، باید در نظر گرفت. دو و نیم درصد خانوارها به دلیل هزینه‌های درمان جز اقشار ضعیف قرار می‌گیرند و تا زمانی كه مشكل درمان حل نشود، این مشكلات نیز وجود خواهد داشت. همچنین باید آلودگی هوا و چاقی و كم تحركی را به عنوان عاملِ مرگ زودرس و فقیر شدنِ خانوارها در نظر گرفت و دولت وظیفه دارد چرخه‌هایی كه موجب فقر زایی می‌شود را بر طرف نماید.
تامین مسكن از بزرگ ترین دغدغه‌های مردم است؛ چه برنامه مدونی برای حل این مشكل دارید و منابع این مشكل از چه محلی تامین می‌شود؟
موسوی نیك: این موضوع با تورم بی ارتباط نیست. تورم از سال 97 به 40 درصد رسید كه در مسكن نیز نمایان می‌شود. همچنین سیاست‌های خاص مسكن را باید در نظر گرفت. پیشنهادات خوبی در قانون وجود دارد و جهش تولید مسكن باید تداوم پیدا كند. حدود دو و نیم میلیون مسكن در شهر و روستا با كمك‌های دولتی مورد نیاز است و تامین مالی را توسط شبكه بانكی باید پیگیری كرد.
نباید غافل شد كه یك سوی موضوع مسكن عرضه است و سمت دیگر درآمد خانوارهاست و راهی جز كنترل تورم وجود ندارد و از طرفی باید درآمدها توسط رشد اقتصادی [ارتقا یابد]. یارانه اجاره مسكن را هم باید در نظر گرفت.
فتحی سارانی: سكونت مردم و مالكیت خانوارها را باید تضمین كرد و رویكرد دكتر جلیلی تبدیل مستاجران به مالكان است؛ چراكه مستاجر امكانِ ضربه خوردن در شرایط مختلف اقتصادی را دارد و ما مسكن ملی شهید رئیسی را ادامه خواهیم داد.
همچنین 20 درصد تسهیلات باید وارد مسكن می‌شد كه بانك‌ها به تعهد خود عمل نكردند. مابه تفاوت سود را نیز دولت باید تامین كند تا موجب ناترازی بانك‌ها نشود. دولت شهید رئیسی یك جنبه مسكن را به عنوان سكونتگاه می‌داند و معتقد است مسكن باید در جهت توسعه و اشتغال زایی كشور پیش رود؛ لذا برنامه حمایتی ما در حوزه مسكن هماهنگ با اشتغال زایی است.
ضمن این كه در حال حاضر مسكن به كالایی سرمایه‌ای تبدیل شده كه باید به كالایی مصرفی بدل شود و سوداگری از این بازار جدا گردد.
مهم ترین اولویت‌ها، برنامه‌ها واقدامات دولت مورد حمایت شما برای هنرمندان و خاصه پیشكسوتان چیست؟
موسوی نیك: هنرمندان جز گروهی از جامعه هستند كه اگر بستر و شرایط برای بروز و ارائه هنرشان در اختیار داشته باشند، یك جامعه را پیش خواهند برد. ما معتقد به آزادی عمل برای هنرمندان هستیم تا در این فضا خلق اثر نمایند. دنیای هنر متعلق به خیال است و نمی‌توان برای خیال مرز گذاشت و مدعی شد باید آثار فاخر تولید شود؛ بنابراین اولین كار، كمترین مداخله دولت در امور هنرمندان است.
همچنین بیمه و مسكن هنرمندان در نظر بوده كه با ارائه طرح‌هایی باید اجرایی شود و طبیعتا نوع بیمه متفاوتی را می‌طلبند.
فتحی سارانی: طرح‌های حمایتی شامل همه اقشار می‌شود؛ مثلا وقتی از مسكن و نظام سلامت سخن می‌گوییم، شامل همه اقشار می‌شود. امروز هنرمندان ما با درصدِ اندكی از [بازیگرانِ پر درآمد] مقایسه می‌شوند در حالی كه بخش اعظم آن‌ها فاقد درآمد ثابت هستند.
یكی از مشكلات امنیت شغلی و دیگری تقاضا برای كار هنرمندان است؛ ما ظرفیت‌هایی در طرح تكریم خانواده داریم كه دكتر جلیلی پیش تر نیز مطرح كردند. نیمی از صندلی سینماهای دولتی خالی است و محصولات سینمایی در جهت تقویت خانواده یا اقتصاد باید از سوی دولت خریداری شود كه به پیوند میان اعضای خانواده نیز می‌انجامد.
برنامه و منابع دولت بعدی برای حاشیه نشینی چیست؟
موسوی نیك: تهران را نمی‌توان از سایر نقاط كشور جدا دید. به نظر ما این نوع نگاه باید اصلاح شود چون تبعاتی هم برای تهران داشته است. از سایر استان‌ها برای كار و معیشت به تهران می‌آیند و لذا باید توسعه متوازن را در نظر بگیریم. همچنین موضوعات محیط زیستی باید مورد توجه قرار گیرد.
مسئله مهاجرت از كشورهای همسایه نظیر افغانستان به تهران و شهرستان‌های اطراف باید ساماندهی شده و مطابق قوانین عمل شود.
از طرفی دولت متعهد است همسان سازی حقوق بازنشستگان را اجرایی كند.
فتحی سارانی: وضع بهبود معیشت تهران در گرو دیگر شهرها و روستاهاست. توسعه متوازن كشور و شهری باید در نظر باشد؛ چراكه مدیریت شهری در دهه‌های گذشته مدل اشتباهی بوده و افراد را به سمت مهاجرت سوق داده است.
با برخی ابتكارات می‌توان محصولات روستاها را تا 20 درصد افزایش داد و مشاغل خانگی را در كارگاه‌های كوچك روستایی اجرایی كرد. حتی در دولت سایه آقای جلیلی بالغ بر 10 هزار روستا بازدید شده و این برنامه صرفا انتخاباتی نیست.
دولت مورد حمایت شما چه برنامه‌ای برای حمایت از زوج‌های جوان و زنان سرپرست خانوار دارد؟
موسوی نیك: موضوع زنان سرپرست خانوار ویژه است ولی در حوزه جوانان موضوع حاد معیشتی نداریم و عمدتا ناظر بر مسائل فرهنگی است. ما تورم بالای 40 درصد داریم كه بخشی از آن به عوامل خارجی و برخی به موضوعات داخلی باز می‌گردد. دولت باید توانایی داشته باشد و مذاكره كند تا بخشی از تورم كاهش یابد و زوج‌های جوان بتوانند تشكیل زندگی دهند.
فتحی سارانی: یكی از مشكلات جوانان تسهیلات دولتی است؛ مثل ضمانت‌های غیر قانونی بانك‌ها برای زوج‌های جوان. دولت مقتدر باید قانون را اجرا كند و در این شرایط چرا بانك‌ها باید دو الی سه ضامن بخواهند؟! همچنین اشتغال زنان خانوار هم باید مهیا شود.
همه ما قبول داریم موانعی برای مشاغل نوپدید در فضای مجازی وجود دارد؛ این موانع چیست و برای رفع آن چه برنامه‌ای دارید؟
موسوی نیك: یكی از موضوعات اصلی این حوزه فیلترینگ است كه حوزه دیجیتال را تحت الشعاع قرار می‌دهد. از مردم سوال دارم كه چند نفر از تلگرام استفاده می‌كنند و این برنامه چرا فیلتر است؟ كشورهای عربستان و حاشیه خلیج فارس میلیارد‌ها دلار برای اقتصاد دیجیتال هزینه می‌كنند و چندین برابر آورده می‌برند.
فیلترینگ در چارچوب قانون باید اجرا شود كه مانع سرمایه گذاری نباشد. بسیاری شركت‌های استارتاپی ایجاد شدند ولی بخشی از آن‌ها به كشورهای همسایه كوچ می‌كنند كه یكی از دلایل آن سرعت اینترنت و فیلترینگ است.
فتحی سارانی: ابتدا باید اصل مسئله فهم شود؛ دوست عزیزمان درباره تعاملات خارجی و نیز فضای مجازی مسئله را بد مطرح كردند. آقای روحانی شعار رفع فیلتر داده بود ولی بسیاری برنامه‌ها در دولت ایشان فیلتر شد؛ لذا برخی موضوعات كاركرد انتخاباتی دارد.
ما باید قول‌هایی در اختیاراتِ رئیس جمهور بدهیم. حتی آقای پزشكیان مصاحبه‌ای داشتند كه نشان می‌دهد قائل به فیلترینگ هستند. از این رو فضای انتخابات را باید به سمتی ببریم كه مردم انتخاب درست انجام دهند نه این كه شرمنده مردم شویم.
در دولت نامزد مورد نظر شما چه برنامه‌هایی برای حمایت از هنرمندان در اقتصادِ فرهنگ و صادرات صنایع فرهنگی پیش بینی شده است؟
موسوی نیك: ظرفیت‌های فوق العاده‌ای در این حوزه داریم كه به نحو احسن از آن استفاده نمی‌كنیم. انرژی زیادی برای دعوت از توریست‌های خارجی برای بازدید از تاریخ ایران نیاز نیست چون عموما نسبت به این داشته‌ها مطالعات صورت گرفته ولی باید دید چرا تعاملات بین المللی بدین جا رسیده كه [مسائل مختلفی مثل ویزا و... چالش اساسی ایجاد كرده است]؟ نگاه دولت ما نسبت به این موضوع باز است.
فتحی سارانی: ما ظرفیت‌های متعدد گردشگری در كشور داریم كه نسبت به آن غفلت صورت گرفته است؛ از جمله غذای حلال یا گردشگری خانواده و بسیاری كشورهای همسایه درپی گردشگریِ فرهنگیِ مشابه خود هستند كه در این راستا باید دست به معرفی و عرضه بزنیم.
از طرفی برخی نواقص باید برطرف شود. مثلا برخی گردشگران نظیر چینی‌ها غذای متناسب با خود را نیاز دارند. همچنین سواحل ما چقدر از نظر فرهنگی با نیاز گردشگرانِ هدف مطابقت دارد؟ !
باید به فروش صنایع دستی در خارج كشور كمك كنیم و یكی از وظایف نهادهای دولتی واسطه قرار گرفتن در این زمینه است.
برنامه ویژه شما برای كشاورزان چیست؟
موسوی نیك: طرح‌های بهینه سازی مصرف آب روستایی باید در نظر گرفته شود. بخش زیادی از روستاییان شاغل بوده ولی تحت پوشش بیمه نیستند و بیمه روستاییان و عشایر در این زمینه وظیفه دارد.
فتحی سارانی: درآمد كشاورزان باید مكفی باشد تا در روستاها بمانند و در این صورت بسیاری هزینه‌ها پایین می‌آید و می‌توان 20 درصد بهره وری محصولات روستایی را نیز افزایش داد. از طرفی باید سیلو یا سردخانه در روستاها تاسیس شود تا روستاییان محصول را با قیمت ارزان نفروشند و از طرفی باید محصول را فراوری كرده و درآمدشان افزایش یابد.
آیا در پرداخت یارانه شاهد تغییر خواهیم بود؟
فتحی سارانی: مدل اعطای یارانه سه نوع آزاد، سرانه‌ای و هدفمند است. دكتر جلیلی در سال 1400 طرح سبد غذایی را مطرح كردند كه به كالا برگ منتهی شد و در دولت ایشان هم ادامه خواهد یافت. درباره یارانه نقدی كه با كالا برگ تلفیق شده است مردم مختار به انتخاب هستند. در طرح وان مسئله قیمت در نظر نیست بلكه توزیع انرژی در میان است و به جای آن كه قیمت به صورت آزاد باشد، سرانه در نظر می‌گیریم و ما قصد نداریم قیمت بنزین را بالاتر ببریم.
موسوی نیك: خانوار میزان مصرف مشخصی از بنزین دارد و آن‌هایی كه خودرو ندارند، قرار است چه چیزی در اختیارشان قرار گیرد؟! در این زمینه باید شفاف سازی صورت گیرد و باید بفرمایند مابه تفاوت بنزین برای خانوارهای ایرانی از كجا تامین می‌شود؟
در شرایط تحریم و تورم بالای 40درصد اگر عدد ریالی بنزین را به خانوار اختصاص دهید، تبعاتی هولناك خواهد داشت.
چه راه حلی برای بحران اشتغال، مهاجرت و مشاغل كاذب دارید و منابع آن را از كدام مسیر تامین می‌كنید؟
فتحی سارانی: دوستان چون برنامه ندارند شروع به دروغ گویی كردند و بنزین لیتری 35 هزار تومان اصلا وجود ندارد. برنامه طرف مقابلهم باید به واقع از سوی آقای پزشكیان مطرح شود و هر یك از مشاوران نظری متفاوت اعلام نكنند.
موسوی نیك: اشتغال مهم و اساسی است و در حال حاضر 50 هزار میلیارد تومان قرض الحسنه برای اشتغال زایی تخصیص می‌دهیم و می‌توان امید داشت بخشی از این اشتغال با تمركز بر روستاها و شهرستان‌ها اجرایی شود.
دولت مورد حمایت شما چه برنامه‌هایی برای گسترش فرهنگ كتابخوانی در میان عموم مردم دارد تا در راستای حمایت از معیشت فعالان جاپ و نشر مفید فایده باشد؟
فتحی سارانی: تامین شغل در شهرهای كوچك یك ضرورت برای كشور است چون بسیاری از مشكلات به دلیل مهاجرت هاست؛ همچنین مشاغل متناسب در این شهرها با تحصیلات وجود ندارد.
بسیاری مشاغل را می‌توان در راستای زنجیره تولید كارخانه‌ها در نظر گرفت و یكی از وظایف دولت همین مسئله است. بودجه عمرانی و توسعه‌ای كشور متوازن نیست و دومینوی اشتغال زایی به وجود می‌آید. در شهرهای بزرگ پروژه‌هایی تعریف می‌شود كه نیاز به نیروی كار روستایی دارد و از این رو باید مسكن و دیگر مشاغل را به وجود آورد؛ لذا باید این دومینوی اشتغال را شكست.
موسوی نیك: از كالایی شدن دو حوزه باید جلوگیری كرد كه یكی بهداشت و دیگری آموزش بوده و هر دو مبنای توسعه كشور هستند. در حال حاضر با حوزه آموزش به سان خودرو یا لوازم خانگی رفتار می‌كنیم ولی این حوزه مصرفی نیست بلكه باید با چشم سرمایه محور بدان نگریسته شود.
همچنین كیفیت آموزش به كیفیت معیشت معلمان بستگی دارد كه باید دسترسی به كتب و منابع آموزشی به خوبی صورت گیرد.
دولت آینده چه برنامه‌ای برای زیر ساخت بهداشتی و درمانی در تهران دارد چراكه نقش بسیاری در سبد هزینه‌ای مردم دارد...
فتحی سارانی: در برنامه ششم توسعه قرار بود هزینه‌های درمان را به زیر یك درصد برسانیم و این طرح مختص تهران نیست. منابع این مهم هم دیده شده و اجرایی می‌شود؛ در دولت شهید رئیسی نیز بخشی در زمینه كودكان اتفاق افتاد.
بخش اعظم مشكلات نظام سلامت خارج از این حیطه است كه وقتی بر طرف شود، بیماری كاهش یافته و هزینه‌های درمان نیز كاهش می‌یابد كه شامل آلودگی هوا، تصادفات و الگوی زندگی و ورزشی است و برنامه آن را به دولت و مجلس ارائه دادیم.
موسوی نیك: بحث پیشگیریِ بهتر از درمان باید مورد توجه قرار گیرد و بسیاری آسیب‌ها با آموزش‌های ساده قابل پیشگیری است كه در هزینه‌های سلامت هم نمود خواهد داشت.
در حوزه كودكان باید طرح‌هایی خاص مثل تغذیه مدارس پیگیری شود تا از نسلی شدن فقر جلوگیری شود و تبعات آن نیز بر نظام و درمان بار نشود.
گفتنی است ؛ برنامه پاستور شماره 14 از یكشنبه تا چهارشنبه هر روز ساعت 15 با اجرای حسین بهزادی‌فر به همراه مجریان 4 شبكه رادیویی ایران، جوان، تهران و با تهیه‌كنندگی حسین ماكنعلی به صورت زنده از چهار شبكه رادیویی یاد شده و همزمان رادیو انتخاب پخش می شود.
این برنامه به صورت زنده از رادیو ایران روی موج اف ام 90 مگاهرتز، رادیو تهران روی موج اف‌ام 94 مگاهرتز، رادیو جوان روی موج اف‌ام 88 مگاهرتز و رادیو فرهنگ روی موج اف‌ام 106 مگاهرتز و رادیو انتخاب روی موج اف‌ام 95.5 مگاهرتز پخش می‌شود و مخاطبان برنامه‌های انتخاباتی می‌تواند به صورت همزمان از ایرانصدا و شبكه تلویزیونی آرا روی تلوبیون به صورت تصویری این برنامه را ببینند.

دسترسی سریع