تزریق منابع به صندوق بیمه بیكاری پایدار صورت گیرد

عضو كارگری هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی كشور با اشاره به تخصیص 5هزار میلیاردتومان برای پرداخت مقرری بیكاری خواستار تزریق پایدار منابع به صندوق بیمه بیكاری شد.

1399/04/17
|
12:32

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، مسعود بابایی مدیركل حمایت از مشاغل و بیمه بیكاری وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی در برنامه صبح‌وگفتگو درباره پرداخت حقوق بیكاری متقاضیان در دوران كرونا گفت: در ماه های گذشته متوسط در هرماه 15 هزار نفر مقرری بگیر به كشور اضافه می شد، این شرایط به گونه ای بود كه در پایان هرسال فراوانی بالایی از مقرری بگیران داشتیم
وی افزود: براساس جدولی كه در قانون مشخص شده است مدت مقرری بیكاری براساس سوابق افراد متفاوت است. اینكه فرد مجرد یا متأهل باشد در شرایط تأثیر دارد، براین اساس حداكثر 36 ماه برای افراد مجرد و حداكثر 50 ماه حقوق بیكاری برای افراد متأهل مدنظر است.

*صراحت قانون در محاسبه مقرری بیكاری

بابایی سپس توضیح داد: عددی كه به فرد پرداخت می شود، در قانون به صراحت مشخص شده است [اشاره به شیوه محاسبه] این عدد معدل 90 روز آخر بیمه پردازی فرد است، علاوه براین مقدار، به ازای هر فرد تحت تكفل هم 10 درصد حداقل دستمزد اعلامی به فرد پرداخت می شود. این اعداد با هم جمع می شود اگر این عدد تعیین شده توسط مصوبه شورای عالی كار كمتر بود، در آن صورت دستمزد تعیین شده توسط همین مصوبه مبنا قرار می گیرد.
وی ادامه داد: قانون مصوب كرده است كه كسی كمتر از مصوبه شورای عالی كار، مقرری بیكاری نگیرد.
بابایی با بیان اینكه در شرایط كرونا اعداد و ارقام متفاوتی از متقاضیان مقرری بیكاری داشتیم، گفت: در اسفند ماه 371 هزار نفر مشمول بیكاری شدند.

*توافقی برای پرداخت های مقرری در شرایط كرونا

مدیركل حمایت از مشاغل و بیمه بیكاری وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی سپس گفت: پرداخت مقرری بیمه بیكاری به این صورت است كه فرد یكسال در محل كار حضور داشته باشد. اما طبق توافقی كه شد –از سوی شریعتمداری و مسئولان این حوزه- قرار شد كه حتی اگر كسی فقط یكماه در سال 98 بیمه پرداخت كرده باشد، بازهم فرد مشمول بیمه بیكاری قلمداد شود.
بابایی ادامه داد: بالغ بر 850 هزار نفر متقاضی دریافت مقرری بیمه بیكاری داشتیم. اگر این افراد به ادارات مراجعه می كردند، سلامتی شان به خطر می افتاد بنابراین یك سامانه طراحی كردیم و به كمك آن افراد متقاضی را پالایش كردیم.

*مردم حق دارند سوال كنند!

وی با بیان اینكه مردم حق دارند سوال كنند چرا مبلغ پرداختی بیمه بیكاری كم است، ادامه داد: مصوبه ای از سوی ستاد ملی كرونا گذرانده شد كه در شرایط حوادث غیرمترقبه فقط سه ماه را پرداخت كنیم. به عبارتی اسفند، فروردین و اردیبهشت به افراد متقاضی پرداخت شود. براساس این مصوبه قرار شد برای ماه اسفند هم فقط از روز دهم به بعد را از سوی خزانه داری كل پرداخت شود. اگر كسی روز اول اسفند بیكار شده باشد هم تأمین اجتماعی پرداخت كند.
بابایی اعلام كرد: براساس مصوبه فوق به افراد 55 درصد حداقل حقوق دستمزد پرداخت می شود به همراه اینكه به ازای هر فرد تحت تكفل 5 درصد؛ این موضوع هم به خاطر محدودیت ها در منابعی است كه وجود دارد.
وی گفت: افرادی كه از اسفندماه بیكار شدند چون دو سوم از طریق خزانه داری كل پرداخت می شد و یك سوم از تأمین اجتماعی پرداخت ها صورت گرفت، دریافتی افراد به یك میلیون تومان می رسید. البته ممكن است فردی مدعی شود كه پرداختی كمتر بوده است این به خاطر اختلاف روزهایی است كه در اسفند فرد بیكار شده است اما در ماه های بعد پرداختی كامل می شود.

*محاسباتی برای پرداخت های بیكاری

مدیركل حمایت از مشاغل و بیمه بیكاری وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی در پاسخ به سوالی با این مضمون كه با توجه به منابعی كه برای پرداخت مقرری بیكاری در نظر گرفته شد آیا امكان پرداخت بود، گفت: ما محاسبات مالی را انجام دادیم، با احتساب بیمه پرداختی فرد بیكار شده برای فرد به عدد 2 میلیون و 630 هزارتومان رسیدیم. برای فروردین ماه هم به عدد 3 میلیون و سیصد هزار تومان رسیدیم. با این اعداد به منبع مورد نیاز –قریب به-4800 میلیارد تومانی رسیدیم.
وی در بخش دیگری به طرح این موضوع پرداخت كه احتمال شروع موج دوم بیكاری ها وجود دارد.
این مقام مسئول دولتی در واكنش به نقدها درباره پرداخت حقوق بیكاری گفت: می شد این موضوع را مدیریت كرد تا سطح نارضایتی اجتماعی كاهش پیدا كند و افراد به حق و حقوق شان برسند.

*وضعیت پرداخت ها از اسفند تا اردیبهشت

وی افزود: در اسفندماه 4 مرحله پرداختی داریم كه یك مرحله اش هنوز مانده است. در پرداخت های این ماه به 213 هزار نفر تا كنون پرداخت شده است و بخشی از افراد كه حساب های بانكی شان مشكل داشت، بعد از اصلاح به این افراد پرداخت می شود. در مجموع در اسفند ماه 301 هزار نفر پرداختی داریم.
بابایی سپس گفت: در فروردین ماه دو مرحله پرداختی داریم كه بالغ بر 478 هزار نفر برای دریافت مقرری بیكاری اعلام آمادگی كردند برای اردیبهشت ماه هم پیامك –به متقاضیان- ارسال شده است.

*تأمین اجتماعی و داستان مطالباتش از دولت!

وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی به كرات دنبال مطالبات از مجلس و دولت بوده است. این مشكل باید حل شود، قبل از اینكه كرونا شایع شود هم صندوق بیمه بیكاری كسری داشت. اگر مطالبات به موقع پرداخت می شد شاید این مشكلات را نداشتیم.
وی با بیان اینكه دیدگاه های مدیریتی و سیستم مدیریتی باید اصلاح شود، افزود: باید حمایت اجتماعی را بیشتر كنیم، سرمایه اجتماعی مهم است منابع مالی را می توان جبران كرد اما سرمایه اجتماعی وقتی از بین برود قابل جبران نیست.

*حداقل انتظار بیكاران برآورده نشد

در بخش دیگری از این برنامه اكبر شوكت عضو كارگری هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی كشور با بیان اینكه آنچه در بخش پرداخت های مقرری بیكاری صورت می گیرد مطابق با دستورالعملی است كه وجود دارد، به بیان نقدهایی در این موضوع پرداخت و گفت: از دولت گلایه داریم به این دلیل كه در شرایط بروز حوادثی مانند كرونا باید ورود پیدا كنند. انتظار كارگران در شرایط بحرانی این است كه یك حداقل انتظاری از دولت وجود دارد كه عمل نشده است.
وی سپس به طرح موضوع قریب به این مضمون پرداخت كه كارگران یك حق بیمه پرداخت كرده اند كه در شرایط بحرانی می خواهند از آن استفاده كنند.

*شهرستان ها در بی خبری!

شوكت ادامه داد: دولت گفته است برای مقرری بیكاری 5 هزار میلیارد اختصاص داده است.
وی با بیان اینكه برخی از كارفرمایان با وجود شرایط بحرانی مشغول به كار هستند، ادامه داد: 30 درصد از دریافت بیمه بیكاری انصراف داده اند.
شوكت گفت: از ادارات استانی هم سوال كردم و گفتند درباره پرداخت ها، ابلاغیه ای به دست شان نرسیده است در حالی كه الان كارگران نیاز به پرداخت دارند و چه بسا كه فرد چند ماه دیگر شاغل شود. [اشاره به اینكه الان شرایط بحرانی است.]

*تزریق منابع را پایدار كنید

وی خطاب به بابایی گفت: اگر واقعا می خواهید 5 هزار میلیارد تومان اختصاص بدهید، این منابع به صورت پایدار به صندوق بیمه بیكاری تزریق شود. در آن صورت این افراد متقاضی به مشكل بر نخواهند خورد.
وی به موضوع مطالبات تأمین اجتماعی و صندوق های آن از دولت پرداخت و اظهار داشت: رقم مطالبات به 300 هزار میلیارد تومان رسیده است و این به نارضایتی در جامعه بازنشستگی و جامعه كارگری منجر شده است و به خاطر بی توجهی اتفاق افتاده است. در كشورهای دیگر صندوق ذخیره ارزی را پشتوانه صندوق بازنشستگی می گذارند اما در كشورمان بدهی آن را هم پرداخت نمی كنیم!

دسترسی سریع