رئیس هیئت امنای خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران: ارز 4200 تومانی از عوامل دلالی و رانت در صنعت است

صدری گفت: ارز 4200 تومانی سبب می شود سرمایه ها و اعتبارات خرد صنایع كوچك، كمتر شود و سرمایه در گردش این واحدها از بین برود و آنها مجبور می شوند، از واسطه و دلال خریداری كنند.

1398/11/02
|
13:21

برنامه «بدون خط خوردگی» رادیو گفت وگو در خصوص ردپای دلال ها و واسطه ها در كمبود مواد اولیه تولیدی در كشور با مهندس سید علی صدری رئیس هیئت امنای خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران و مهندس محمد رضا فریوری كارشناس ارشد صنعت لوازم خانگی به صورت تلفنی گفتگو كرد.

سید علی صدری در آغاز با بیان اینكه شرایط فراهم آوردن مواد اولیه در هر كالای تولیدی در كشور متفاوت است، گفت: در هر حوزه از مواد اولیه شاهد یكسری رانت و دلال خاص هستیم. اساسا یكی از مشكلات اساسی اقتصاد كشور وجود دلال ها و افراد رانت خوار است. زمینه ایجاد رانت و دلالی زمانی ایجاد می شود كه وارد سهمیه بندی و كوپنی شدن كالا می شویم كه در مواد اولیه نیز این اتفاق می افتد.

وی ادامه داد: وقتی در صنایع پتروشیمی یا هر صنعت دیگر سهمیه بندی صورت می گیرد و یا واردات بخشی از مواد اولیه را یكسری افراد خاص با یكسری آیتم های ویژه انجام می دهند، به طور حتم شاهد رانت و دلالی و در نهایت فساد اقتصادی در كشور خواهیم بود.

رئیس هیئت امنای خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران با اشاره به اینكه هر دولتی كه روی كار می آید برای رونق صنعت، بسته پیشنهادی دارد، عنوان كرد: ضربه ای كه صنایع كوچك و متوسط از رانت و دلالی می خورند بسیار زیاد است و به همین جهت باید مسئله را به صورت ریشه ای حل شود.

وی تصریح كرد: سوال این است كه چرا باید صنایع بزرگ به واسطه كالا را اختصاص دهند؟ متاسفانه اقتصاد كشور بیمار است و اقداماتی همچون ایجاد ارز 4200 تومانی سبب می شود سرمایه ها و اعتبارات خرد صنایع كوچك، كمتر شود و سرمایه در گردش این واحدها از بین برود و آنها مجبور می شوند، از واسطه و دلال خریداری كنند.

محمد رضا فریوری در ادامه درباره واردات مواد اولیه اظهار كرد: تولید شركت های بزرگ بر مبنای واردات است و اگر تامین و تخصیص ارز برای این شركت ها انجام شود، معمولا با مشكل كمبود مواد اولیه مواجه نمی شوند. بیشترین مشكل به شركت های كوچك و متوسط باز می گردد كه در این بخش عموما دلال ها وارد كار می شوند.

وی افزود: صنایع كوچك و متوسط از سرمایه در گردش اندكی بهره می برند و بنابراین خودشان نمی توانند مستقیما واردات را انجام دهند و در نتیجه دلال ها و رانت خوارها در این قسمت نقش اصلی را ایفا می كنند.

این كارشناس ارشد صنعت لوازم خانگی به بورس كالا اشاره كرد و بیان داشت: حجم و سطح معاملاتی كه در بورس انجام می شود معمولا بزرگ است، شركت های كوچك و متوسط به تنهایی نمی توانند وارد بورس شوند و بنابراین واسط ها خریدها را انجام می دهند و پس از آن با قیمت بالاتر به تولید كنندگان كوچك و متوسط بفروشند. اگر این امكان وجود داشته باشد كه برای تولید كنندگان كوچك و متوسط، كد ویژه ای ایجاد شود و آنها بتوانند مستقیما از پتروشیمی ها یا تولید كنندگان فولاد، خرید كنند، می توان تا حدود زیادی دست واسطه ها را از مسیر تهیه مواد اولیه كوتاه كند.

فریوری از ارائه پیشنهاد اختصاص كد ویژه برای تولید كنندگان كوچك و متوسط به وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت و اظهار كرد: هنوز وزارت خانه به طور موثر، اقدامی انجام نداده است و البته به نظر می رسد نیاز به رایزنی با مجلس هم باشد.

دسترسی سریع