مدیرعامل سابق شركت بازرگانی تعاونی های كشاورزی مطرح كرد: هدفمندسازی یارانه ها؛ راهكار اقتصادی كردن كشاورزی

مدیرعامل سابق شركت بازرگانی تعاونی های كشاورزی، هدفمندسازی یارانه ها را مهم ترین راهكار مدرن سازی و اقتصادی كردن كشاورزی در ایران دانست.

1398/03/27
|
15:51

برنامه "گفت و گوی اقتصادی" با موضوع توسعه فناوری و صنایع تبدیلی در بخش كشاورزی و با حضور هدایت اصغری مدیرعامل سابق شركت بازرگانی تعاونی های كشاورزی ایران و مسیح انصاری دزفولی كارشناس صنایع تبدیلی محصولات كشاورزی از شبكه رادیو گفت و گو روی آنتن رفت.

اصغری با بیان اینكه بیشترین محصولات كشاورزی ایران در روستاها تولید می شوند اظهار كرد: جمعیت شاغل در بخش كشاورزی یك جمعیت پیر بوده كه اكثر آنها از دانش روز بی اطلاع هستند.

وی ضمن انتقاد از اینكه كمترین یارانه متعلق به بخش روستایی است، به راهكارهای مدرن سازی و اقتصادی كردن كشاورزی در كشور اشاره كرد و گفت: هدفمندسازی یارانه ها مهمترین راهكار در این زمینه محسوب می شود.

مدیرعامل سابق شركت بازرگانی تعاونی های كشاورزی ایران تصریح كرد: عدم هدفمندی یارانه ها موجب شده بخش شهری بیشترین خدمات دولت را از آن خود كند و بخش روستاییِ تولیدكننده از كمترین خدمات بهره مند شود.

اصغری در مصاحبه با رادیو گفت و گو خاطرنشان كرد: بنگاه توسعه ماشین آلات كشاورزی، كه یك شركت دولتی بود، در یك فرآیندی منحل شد و امروز عملا بحث مكانیزه شدن كشاورزی متولی خاص با نگاه اقتصادی و حمایتی ندارد. این وظیفه به شركت خدمات حمایت كشاورزی منتقل شد كه نهاده های تولید را تولید می كند اما در بخش مكانیزاسیون توفیق كمتری دارد.

وی توسعه صادرات در بخش كشاورزی را از جمله راهكارهای تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و تأكید كرد: بدین منظور تولیدات باید صادرات محور باشند.

مدیرعامل سابق شركت بازرگانی تعاونی های كشاورزی ایران با اشاره به وظایف وزارت جهاد كشاورزی برای تولید با كیفیت و به اندازه نیاز بازار مطرح كرد: وزارت جهاد كشاورزی باید آمایش سرزمینی را انجام دهد، سیاست كشت را مشخص و تعریف كند و دولت نیز باید تشكلهایی را با نقش اقتصادی و رابط شكل دهد تا تولید بر مبنای سفارش انجام گیرد.

اصغری با بیان اینكه طبق قانون بهره وری، دولت باید هر سال قبل از فصل زراعی قیمت های حمایتی خود را اعلام كند گفت: در این صورت كشت محصولات به صورت مقرون به صرفه تولید می شود.

وی با تأكید بر لزوم شفاف سازی بسیاری از قوانین و تنظیم بازار بر مبنای ورود واقعی تشكلها گفت: در این صورت همزمان با صادرات، به واردات هم می پردازیم و قیمت ها نیز مدیریت خواهند شد. دولت باید در این زمینه ایفای نقش و یارانه ای را تعریف كند.

اصغری با اشاره به اینكه 98 درصد بخش كشاورزی خصوصی و 2 درصد آن دولتی است مطرح كرد: دولت یا باید تمام قد حمایت كند یا اینكه به هیچ وجه مداخله نكند. اگر دولت در یك فرآیند یك ساله دخالت نكند كشاورزان هم به دركی از نیاز بازار می رسند اما دولت مداخله می كند غافل از اینكه ضرر مداخله نصفه ی دولت از ضرر مداخله نكردن كامل دولت بیشتر است.

در ادامه این "گفت و گوی اقتصادی" از شبكه رادیو گفت و گو، انصاری بیان كرد: تبدیل محصولات كشاورزیِ خاصِ فصول به محصولات فرآوری شده مانند تبدیل گوجه فرنگی به رب، صنایع تبدیلی نام دارد.

وی وضعیت فعلی صنایع تبدیلی در حوزه كشاورزی را مطلوب خواند و اظهار داشت: فعالیت های گسترده ای در بخش بسته بندی و سردخانه ها انجام می شود.

كارشناس صنایع تبدیلی محصولات كشاورزی با بیان اینكه فرآیند تولید صرفاً محدود به ماشین آلات نیست افزود: نوع محصول، دانش فنی نیروی انسانی، نوع فرآیند نگهداری محصول و كاهش هزینه های تولید نیز در این راستا مطرح هستند.

انصاری با بیان اینكه در حال حاضر 11 هزار واحد صنعتی با ظرفیت فراوری 4 میلیون تن فرآورده داریم گفت: ضایعات محصولات كشاورزی در كشورهای دیگر هم وجود دارد اما احداث صنعت تنها راه حل كاهش ضایعات نیست.

وی با اظهار اینكه كارشناسان درباره تعریف ضایعات محصولات كشاورزی اتفاق نظر ندارند، مطرح كرد: آیا برای محصول مازاد باید كارخانه احداث كنیم یا اینكه محصول باید برای نیاز بازار تولید شود؟ ما به جای وابستگی به دولت باید بازار را رها كنیم تا خود را پیدا كند.

كارشناس صنایع تبدیلی محصولات كشاورزی در پایان مطلب تأكید كرد: وزارتخانه ها باید بررسی كنند كه چند درصد محصولات باید فرآوری شود؟

دسترسی سریع