رنجگری درگفتگو با رادیو اقتصاد خبرداد: یك درصد تجارت گاز دنیا متعلق به ایران

یك كارشناس حوزه نفت و انرژی گفت: در حال حاضر حدود یك درصد تجارت گاز دنیا مربوط به ایران است.

1397/11/28
|
14:41

رنجگری در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد افزود: هم اكنون 10 میلیارد متر مكعب گاز به تركیه و پنج میلیارد متر مكعب به عراق صادر و كمتر از یك میلیارد متر مكعب نیز بین آذربایجان و جمهوری نخجوان سوآپ و ترانزیت می شود.

وی همچنین اظهارداشت: ایران با 33 تریلیون متر مكعب ذخایر اثبات شده به لحاظ ذخایر گازی پس از روسیه مقام دوم و از نظر تولید گاز نیز مقام سوم دنیا را دارد.

این كارشناس حوزه نفت و انرژی گفت: هم اكنون تولید گاز جمهوری اسلامی سالانه 220 میلیارد متر مكعب است.

وی در ادامه افزود: ایران به دنبال صادرات گاز هم از طریق خط لوله و هم از طریق ال. ان. جی بوده است.

رنجگری تصریح كرد: صادرات گاز در زیر پنج هزار كیلومتر از طریق خط لوله و بالای پنج هزار كیلومتر بصورت ال. ان. جی انجام می شود.

وی به رادیو اقتصاد گفت: انتقال گاز با خط لوله زیر پنج هزار كیلومتر اقتصادی است.

این كارشناس حوزه نفت و انرژی افزود: بخشی از سیاست ایران برای صادرات گاز از طریق خط لوله بود.

وی اظهارداشت: بازارهای كه در این عرصه مورد هدف گذاری قرار گرفت می توان به بازار آسیا (هند و پاكستان)، بازار خاورمیانه عربی (عراق، كویت، سوریه، بحرین، امارات و عمان) و بازار اروپا اشاره كرد.

رنجگری گفت: ایران سال 2007 قراردادی با كشور سوئیس منعقد كرد كه سالیانه 5,5 میلیارد متر مكعب گاز پس از سال 2010 از طریق تركیه به این كشور ارسال كند.

وی افزود: طی سال 2010 كنسرسیوم خط لوله تاپ كه از مرز تركیه و یونان آغاز وجنوب اروپا را پوشش می دهداعلام كرد كه به دلیل تحریم های آمریكا نمی تواند گاز ایران را عبور دهد بنابراین قرارداد مزبور معلق ماند.

این كارشناس حوزه نفت و انرژی در ادامه به خط لوله صلح «خط لوله گاز صادراتی ایران به هند و پاكستان» اشاره كرد و اظهارداشت: قراردادی سال 2009 با هدف صادرات سالانه هشت میلیارد متر مكعب گاز طبیعی از ایران به پاكستان بسته شد.

وی گفت: طبق قرارداد مزبور پاكستان می بایست از سال 2014 این گاز را از ایران خریداری می كرد كه متاسفانه هنوز قسمت پاكستانی خط لوله صلح ساخته نشده است.

رنجگری افزود: یك شركت پاكستانی به نام «آی. اس.جی. سی» متولی ساخت خط لوله مزبور است كه می گوید به دلیل فشارهای آمریكا نمی تواندقسمت پاكستانی خط لوله را بسازد و دولت پاكستان نیز تاكنون هیچ اقدامی نكرده است.

وی اظهارداشت: هند از همان ابتدا از این ماجرا خود را كنار كشید وقراردادی با ایران منعقد نكرد.

این كارشناس حوزه نفت و انرژی گفت: خط لوله صلح در صورت افزایش تعداد كمپرسورهامی تواند تا 50 میلیاردمتر مكعب گاز را انتقال دهد.

وی افزود: برنامه ریزی برای صادرات گاز به شبه قاره هند نیز به این ترتیب تاكنون به سرانجام نرسیده است.

رنجگری ضمن اشاره به «خط لوله اسلامی » اظهارداشت: قرار بود گاز بواسطه این خط لوله از ایران به عراق و سپس به سوریه انتقال یابد.

وی یادآورشد: تفاهم نامه های اولیه ای نیز بین ایران و سوریه به حجم صادرات سالانه پنج میلیارد متر مكعب گاز طبیعی از ایران به امضا رسید كه به دلیل تنش های سیاسی منطقه و ظهور داعش این خط لوله هم به سر انجام نرسید.

برنامه «رهیافت» كاری از گروه كسب و كار شبكه تخصصی رادیو اقتصاد است كه از شنبه تا پنجشنبه هر روز ساعت 20 به مدت 55 دقیقه به تهیه كنندگی «نازنین كتابچی، سید وحید موسوی، حسن سعید كلاهی، مطهره محرابی و حمید رضا كجوری» با هدف تبیین سخنان روز رهبر معظم انقلاب اسلامی با حضور كارشناسان و تحلیل گران اقتصادی در قالب گفتگو محور و برنامه تركیبی بر اساس تمامی بندهای اقتصاد مقاومتی بر روی موج اف ام ردیف 98 مگاهرتز قرار می‌گیرد و علاقمندان جهت دریافت فایل صوتی برنامه می‌توانند به سایت این رادیو مراجعه كنند.

دسترسی سریع