حجت‌الاسلام سعید كرمی بیان كرد: تأكید بر مؤمنانه بودن فضای دانشگاه‌ها/ شكل‌گیری عطش معنویت

مدیركل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با اشاره به برخی تلاش‌ها برای بهره‌برداری خاص از فضای دانشگاه، گفت: با این وجود، مقام معظم رهبری در دیدارهای خود با دانشجویان اغلب متذكر شده‌اند كه فضای دانشگاه‌ها فضایی مؤمنانه است.

1397/09/18
|
14:46

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن ، برنامه افق رادیو قرآن روز 17 آذرماه به مناسبت روز دانشجو با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سعید كرمی، مدیركل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها و بررسی فعالیت‌های این نهاد به روی آنتن این شبكه رادیویی رفت.
حجت‌الاسلام كرمی در ابتدای صحبت‌های خود در این برنامه با اشاره به اینكه نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها عهده‌دار فعالیت‌های فرهنگی به معنای عام و مذهبی به معنای خاص است، گفت: در عین اینكه خود دانشگاه‌ها در ذیل معاونت‌های فرهنگی فعالیت‌ها خاص خود را دارند، نهاد نمایندگی نیز جایگاه هدایتی و حمایتی دارد و تلاش دارد تا فضای موجود دانشگاه‌ها و تغییرات و تحولات فرهنگی و سیاسی دانشگاه‌ها را مدنظر قرار دهد.
وی در ادامه به معرفی مراكز فعال در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها پرداخت و گفت: نهاد نمایندگی در حوزه ازدواج و خانواده، قرآن و عترت، اقامه نماز، هنر و ادبیات انقلاب، اداره تشكل‌های فرهنگی و اداره ارتباطات و برنامه‌های فرهنگی فعالیت دارد كه هر كدام فعالیت‌های خاص خود را در طول سال انجام می‌دهند.
كرمی در ادامه در پاسخ به این سوال كه چه میزان از دانشجویان به حضور در فعالیت‌های مراكز راه‌اندازی شده تمایل دارند، گفت: نهاد تلاش دارد با استفاده از دفاتر و ظرفیت ستادی كه در دانشگاه‌ها دارد و به 250 نمایندگی در دانشگاه‌ها می‌رسد، خدمات خود را ارائه دهد. لذا استقبال از این فعالیت‌ها موضوع به موضوع متفاوت است. به عنوان مثال، در حوزه قرآن و عترت برخی شاخص‌ها مانند جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان، دروس معارف كه سرفصل درس‌های قرآنی دارد، حوزه اعتكاف یا برگزاری نماز جماعات در دانشگاه‌ها و مسائلی از این دست آمارها مشخص است.
مدیركل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با اشاره به اینكه در حوزه دانشجو و فضای دانشگاهی، تحلیل‌های متفاوتی وجود دارد، افزود: برخی تلاش دارند برای بهره‌برداری خاص خود فضا را به سمتی ببرند كه گویی فضای دانشگاه‌ها آن‌گونه است كه می‌خواهند، اما اگر دقت كرده باشید، مقام معظم رهبری كه دیدارهای زیادی در طول سال با دانشجویان و دانشگاهیان دارند، اغلب متذكر شده‌اند كه فضای دانشگاهی فضایی مؤمنانه است. اینكه برخی جریان‌سازی‌ها صورت می‌گیرد، باعث نخواهد شد كه متن و اصل دانشگاه‌ها را زیر سؤال ببریم.
كرمی اظهار كرد: در حوزه امور قرآنی، فعالیت‌ها امیدبخش است. با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، نهاد نمایندگی عهده‌دار مسئولیت شورای عالی هماهنگی فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان شد. تمامی دستگاه‌های دانشگاهی در این شورا عضویت دارند و قله فعالیت‌های آن نیز جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان است. در مرحله اول این مسابقه كه از متن دانشگاه شروع شده است، 300 هزار نفر درگیر آن بوده‌اند و در مرحله كشوری نیز 1170 نفر اثر حضور داشته‌اند.
مدیركل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها بیان كرد: آنچه كه در مجموع می‌توان گفت، این است كه دانشگاه ما امروز دانشگاهی است كه عطش معنویت و عمل به آموزه‌های دین و قرآن دارد، اما اینكه امثال ما چه میزان توانسته‌ایم این نیاز را تأمین كنیم، بحث دیگری است كه نیاز به پردازش بیشتر دارد.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال كه آیا حضور در برنامه‌ها و فعالیت‌های قرآنی پیوسته و به صورت یك جریان است یا خیر، گفت: نهاد نمایندگی ولی فقیه یكی از فرمایشات مقام معظم رهبری را نصب‌العین خود قرار داده است. معظم‌له در یكی از دیدارها فرمودند كه آرزو دارند در جامعه علمی و دانشگاهی روزی برسد كه هر استادی كه حضور دارد، واقعیت‌های اطراف خود را با قرآن تطبیق دهد، یعنی آن چنان با قرآن آشنا شود كه قرآن وارد متن تصمیم‌گیری‌ها شود. این موضوع برای ما یك شاخص كلان است و طراحی‌ها بر این اساس است.
مدیر كل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها اذعان كرد: یكی از آفت‌هایی كه وجود دارد، این است كه زمانی كه از فعالیت‌های قرآنی نام برده می‌شود، بیشتر تلاوت و حفظ قرآن كریم به ذهن می‌رسد، ولی آنچه مدنظر جامعه تحصیل‌كرده و فرهیخته است، فرهنگ قرآن، معارف قرآن، سبك زندگی و آشنایی با تفسیر قرآن كریم است لذا هدف‌گیری ما در همین راستا هست.
كرمی با اشاره به اینكه جریان‌دار بودن فعالیت‌ها در برنامه‌ها و تصمیم‌گیری‌ها وجود دارد، تصریح كرد: جشنواره قرآن و عترت جریانی یك‌ساله است و حتی در برخی سرفصل‌ها، سیر مطالعاتی را برای شركت‌كنندگان در نظر می‌گیریم. حتی در برخی سرفصل‌ها به گونه‌ای طراحی صورت گرفته است كه دوستان مطالعات بسیار زیادی را برای رقابت داشته باشند. هدف ما این است كه از قِبَل این جشنواره انس حداكثری كه باید اتفاق بیفتد، رقم بخورد. در مرحله بالاتر این حلقه ارتباطی تنگ‌تر خواهد شد و شركت‌كنندگان در طول مسیر به رشد خواهند رسید تا به جامعه قرآنی كشور متصل شوند. بنابراین سازوكار، یك سازوكار منطقی و علمی قابل دفاع است.
وی بیان كرد: اگر افق كلان مدنظر این است كه دانشگاه‌ها قرآنی بوده و قرآن وارد متن و فضای دانشگاهی شود، مقداری به حمایت‌های بیشتر نیاز داریم و در همین راستا ضعف اعتبار وجود دارد و حمایت‌های لازم صورت نمی‌گیرد. ضعف اعتبارات دامن‌گیر همه دستگاه‌های فرهنگی است، البته سایر حوزه‌های فرهنگی هم در بالا و پایین‌های اقتصادی محروم هستند و همیشه مظلوم‌ترین حوزه حوزه فرهنگ بوده است.
مدیركل فرهنگی نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با اشاره به اینكه یكی از هنرهای فعالان این عرصه باید تغییر نگاه مدیران نسبت به فعالیت‌های فرهنگی باشد، بیان كرد: یكی از هنرهای ما باید این باشد كه این نگاه را به مسئولان منتقل كنیم كه اولاً حوزه تمركز دشمن ما فرهنگ، فضای عمومی دانشگاه و دانشجویان است. دانشگاه مركز تجمع نخبگانی است كه در هیچ جای دیگر نمونه آن دیده نمی‌شود، در دستگاه‌های دیگر باید هزینه های زیادی صورت بگیرد تا چنین تجمعی ایجاد شود، اما متأسفانه آن چنان كه باید در مسئولان جا نیفتاده است، امروزه پر اعتكاف‌ترین و با كیفیت‌ترین مراسم‌ها در دانشگاه‌ها هست و با كیفیت‌ترین كانون‌های خانواده در فضای ازدواج دانشجویی شكل گرفته است، آمار طلاق ازدواج دانشجویی هفت درصد است، در حالی كه میانگین كشوری بالاتر است، بنابراین اختصاص دادن اعتبار برای انجام فعالیت‌های فرهنگی برای چنین تجمعی اثرات بسیار زیادی خواهد داشت.
كرمی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به سوالی در مورد طراحی برنامه‌ها بر اساس نیازسنجی‌ها، گفت: بخشی از نیازسنجی‌ها این در فضای آموزش عالی كشور و بخشی نیز در نهاد نمایندگی پیگیری می‌شود. در حوزه رصد و نیازسنجی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی دائماً در حال رصد است تا آسیب‌ها را رصد كرده و به دستگاه‌های مسئول انعكاس دهد. هر سال نیز برخی دانشگاه‌های كشور به صورت «پایلوت» بررسی می‌شود و تمام ارزیابی‌ها ثبت می‌شود. خود نهاد نیز به صورت سالانه طرح راهبری دانشگاه‌ها را پیگیری می‌كند. در این طرح یكی از مواردی كه جزء ملزومات است، این است كه برخی ارزیابی‌ها باید به روز شود.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تأكید بر اینكه دنیای استكبار با توجه به ضربه سختی كه از انقلاب خورده است، برای تك‌تك واحدهای دانشگاهی ما برنامه دارد، گفت: دشمنان ما فعالیت‌ها و تحولات را نو به نو بررسی می‌كنند، با توجه به این وضعیت ما نتوانسته‌ایم امكانات خودمان را به روز كنیم.

دسترسی سریع