آیین افتتاح رسمی رادیو ترتیل برگزار شد

آیین افتتاح رادیو ترتیل در آستانه ماه مبارك رمضان و برای دومین سال متوالی با حضور قائم‌مقام رئیس سازمان صداوسیما، معاون صدای رسانه ملی، جامعه قرآنی كشور، جمعی از مدیران و كاركنان رادیو و اصحاب رسانه در استودیوی شماره 8 رادیو برگزار شد.

1397/02/29
|
09:38

به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، با حضور حجت الاسلام والمسلمین موسوی مقدم قائم‌مقام‌رئیس سازمان صداوسیما، دكتر حمید شاه آبادی معاون صدای رسانه ملی، جامعه قرآنی كشور، جمعی از مدیران و كاركنان رادیو و اصحاب رسانه، آیین افتتاح رادیو ترتیل در آستانه ماه مبارك رمضان و برای دومین سال متوالی صبح روز چهارشنبه 26 اردیبهشت ماه در استودیوی شماره 8 رادیو برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرمضان موسوی مقدم، قائم‌مقام سازمان صدا و سیما ضمن خیر مقدم به تمامی حاضران در این نشست و نیز تبریك به مناسبت حلول ماه مبارك رمضان با اشاره به آیه «فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ»، اظهار كرد: در ماه مبارك رمضان، تأكید فراوانی بر تلاوت قرآن شده است و اتفاقا بر همین تلاوت و قرائت نیز تأكید شد. شاید مجموعه آنچه را كه ما در منابع خود مبنی بر تأكید بر تلاوت قرآن در ماه مبارك رمضان داریم، غلبه بر همین تلاوت و قرائت باشد.
قائم‌مقام سازمان صدا و سیما با بیان اینكه البته در برخی از روایات به تدبر، تفكر و تعقل در آیات نیز اشاره شده است، ادامه داد: با نگاهی كلی به این توصیه‌ها و تأكیدات، مشاهده می‌كنیم كه اصل تأكید بر نفس تلاوت قرائت قرار دارد. لذا این سنت جاریه كه در ماه مبارك رمضان حداقل روزانه یك جزء یا برخی در طول ماه مبارك رمضان قرآن مجید را ختم می‌كنند و یا برخی از سور را ختم می‌كنند، برگرفته از همین تأكیداتی است كه نسبت به تلاوت قرائت شده است.
وی افزود: برای تلاوت قرآن یعنی نفس تلاوت صرف نظر از بحث تدبر كه در آن مستتر است، فضائل و آثار و فوائد فراوانی وجود دارد و در روایات ما نیز به این مجموعه آثار و فوائد بسیار فراوان تأكید شده است. تهذیب نفس، درمان بیماری‌های روحی و روانی، عمر با بركت، استجابت دعا، صفای دل، رفع غم و اندوه در تلاوت قرآن مؤثر است یعنی اگر انسان قرآن را تلاوت كند، همین فوائدی را كه ما به ظاهر با آن مواجه هستیم نیز نصیب آن خواهد شد.
موسوی مقدم بیان كرد: در فوائد ظاهری قرآن اگر ما تلاوت را از یك جهت برای اینكه بتوانیم حق مطلب را ادا كنیم، به عنوان ظاهر قرآن فرض كنیم، اثرات و بركات فراوانی دارد حتی بر تأكیدات فراوانش همین بس كه كه گفته می‌شود اگر كسی حتی قادر به خواندن روخوانی قرآن نیست، می‌تواند در ماه مبارك رمضان همراه با كسانی كه قرآن می‌خوانند، قرآن را باز كند و به آن نگاه كند زیرا در كفاره گناهان و بارورشدن ایمان و زدودن زنگار از قلب، بسیار مؤثر است.
قائم‌مقام سازمان صدا و سیما با بیان اینكه در همین ظاهر قرآن كه ما تلاوت می‌كنیم، پیام‌هایی مستتر است كه اگر به آن‌ها تكرار انجام شود، آثار فراوانی دارد، گفت: همانطور كه در باب تبلیغ سه اصل تمركز، تكرار و استمرار بسار مهم است، در همین قرآن مجید اگر اندك تأملی در بسیاری از موضوعاتی كه ما از آن می‌خوانیم، داشته باشیم، پیام آن به ما منتقل شده و آن را به راحتی درك می‌كنیم.
وی با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) كه در پاسخ به سؤال فردی كه به ایشان عرض كرد كه در قرآن كریم موضوعات مختلفی مطرح است اما درباره مسئله طب چیزی نیامده است، افزود: امام صادق(ع) در جواب این فرد فرمودند كه در قرآن كریم آیه‌ای است كه تمام طب در آن نهفته است و آن آیه نیز «كُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا» است.
موسوی مقدم در ادامه اظهار كرد: اگر همین آیه از قرآن كریم كرارا تكرار شود و استمرار پیدا كند و كانون و تمركز پیدا كند، آثار و بركات و تأثیرات فراوانی خواهد داشت. بنابراین قرآن مجید از حیث ظاهر نیز دارای آثار و بركاتی است كه می‌توان بهره‌های فراوانی از آن برد.
قائم‌مقام سازمان صدا و سیما تصریح كرد: درست كه ما از طریق ظاهر قرآن به باطن آن دست پیدا می‌كنیم اما در همین ظاهر قرآن نیز بركاتی وجود دارد كه باید به آن توجه شود. بنابراین ظاهر قرآن و تلاوت و قرائت قرآن فی نفسه موضوعیت دارد. برخی از سخنان مطرح می‌شود كه باید به قرآن عمل شود و تنها نباید به تلاوت آن اكتفا كرد، كه البته بحثی در آن نیست و باید به فهم قرآنی نیز دست پیدا كرد اما در یك شرایطی كه مانند ماه مبارك رمضان كه دل‌ها و اذهان آماده هستند و شرایط برای پرواز روح مهیا است، اگر با قرآن مأنوس شویم و با آن ارتباط برقرار كنیم، می‌توانیم از این فضای به وجود آمده در ماه مبارك رمضان حداكثر استفاده را داشته باشیم.
موسوی مقدم با اشاره به حدیثی از پیامبر اكرم(ص) كه فرمودند برای از بین بردن زنگار دل‌ها چیزی جز تلاوت و قرائت قرآن مجید تأثیرگذار نیست،‌ افزود: تلاوت كرارا و مكررا قرآن كریم بسیار مهم است، اما این امر در ماه مبارك رمضان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و باید از این فرصت استفاده كرد.
وی با اشاره به اینكه اگر بتوانیم رادیو ترتیل را به صورت دائمی و 24 ساعته و در طول سال اداره كنیم، این امر بسیار خوبی است، گفت: اگرچه میزان تلاوت‌ها و قرائت‌هایی كه هم‌اكنون در شبكه‌های صدا و سیما قابل ملاحظه است و در بهترین زمان‌ها نیز از آیات الهی با موضوعات مربوط به برنامه‌ها استفاده می‌شود، اما ترتیل جایگاه خاص خود را دارد و تأكید بر ترتیل بسیار زیاد شده است. امروز هیچ مشكلی وجود ندارد كه ما بتوانیم رادیو ترتیل را دائمی كنیم و تنها احتمالا در یك بخش مشكل داشته باشیم و آن نیز در تولید قاریان است كه باید به اندازه كافی ترتیل در آرشیو موجود باشد كه بتوان در طول سال از آن‌ها استفاده كرد.
قائم‌مقام سازمان صدا و سیما در پایان سخنان خود ضمن تشكر فراوان از دست‌اندركاران و تهیه‌كنندگان رادیو ترتیل به ویژه معاونت صدا و مدیریت شبكه رادیویی قرآن، تصریح كرد: امروز ما كارهای انجام شده‌ای كه باید برای قرآن داشته باشیم در مقایسه با آنچه انجام داده‌ایم مانند قطره‌ای در مقابل اقیانوس بی‌كران قرآنی است. قرآن نسخه‌ای شفابخش است و می‌تواند از بروز بسیاری از فتنه‌ها و مشكلات در جامعه جلوگیری كند.
یادآور می‌شود، در پایان سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی مقدم، قائم‌مقام سازمان صدا و سیما،‌ برنامه‌های رادیو ترتیل با برنامه تلاوت جزء اول قرآن كریم توسط محمدحسین سعیدیان،‌ به طور رسمی آغاز شد.
در ادامه برنامه، شاه‌آبادی معاون صدای رسانه ملی گفت: از همه دست اندركاران رادیو ترتیل تشكر می كنم. ما پس از انقلاب اسلامی هزاران گام در مسیر قرآنی جلو افتادیم، اما هنوز به ایده آل خود نرسیده ایم. باید در كنار تامل و فهم قرآن به موضوع انس با قرآن كه از ابتدایی ترین وظایف ماست، توجه كنیم.
وی افزود: برای پیشرفت كشور باید انس با قرآن شكل بگیرد و معیارهای سنجش مانند مدرك تحصیلی تغییر كند و به اهمیت قرآن توجه كنیم. قرآن بزرگترین سرمایه است كه ما را از گناه باز می دارد و با توصیه هایی مانند ترسیم آخرت، انسان را به تلاش وا می‌دارد.
در این مراسم، احمد ابوالقاسمی مدیر رادیو قرآن، در خصوص رادیو ترتیل گفت: خدا را شاكرم كه رادیو ترتیل با همت فرزندان انقلاب و دوستداران قرآن افتتاح شد. امیدواریم از راه صدای خوش قاریان، قلوب مومنان به قرآن كریم بیش از پیش سوق پیدا كند.
وی افزود: همان گونه كه در رادیو قرآن برای تحقق جامعه قرآنی تلاش كردیم، در رادیو ترتیل هم كوشا هستیم. طبق فرمایش مقام معظم رهبری كه فرمودند محافل قرآنی ضمن بیانی منطقی باید از لحاظ عاطفی در دل‌ها نفوذ كنند؛ برای نفوذ هرچه بیشتر این كتاب آسمانی در دل‌های مردم، مجموعه عوامل رادیو قرآن قدم بر می‌دارند.

ابوالقاسمی در خصوص شنیده شدن رادیو قرآن و محبوبیت آن گفت: طبق آمار رسمی از سازمان پژوهش‌های صدا و سیما، رادیو قرآن نسبت به سال‌های گذشته، رشد چشمگیری در جذب مخاطب داشته است. ما پارسال سعی كردیم در رادیو ترتیل به نیاز قرآنی مردم پاسخ دهیم.
در ادامه مدیر رادیو قرآن به امكان دسترسی به رادیو قرآن در داخل و خارج از كشور اشاره كرد و در خصوص سبك قرائت در رادیو ترتیل بیان كرد: ترتیل تنها خط نگه دار اصول و قوانین قرآنی است و به همین دلیل رادیو ترتیل به وجود آمده است. ما 30 هزار فریم عكس برای این رادیو آماده كرده ایم. برنامه تمام ترتیل خوانی‌ها آماده است و زمان تلاوت هر قاری، زندگینامه آن قاری قابل مشاهده خواهد بود.
ابوالقاسمی ادامه داد: در نسخه دیجیتالی رادیو ترتیل، هشت خط پایانی هر صفحه به شكل موازی در كنار8 خط ابتدایی قرار می‌گیرد و سهولت در خواندن قرآن حتی از راهی دورتر را فراهم می‌كند. همچنین با پایان خوانش هر صفحه بلافاصله صفحه تغییر می‌كند. همچنین زیر نویسی طراحی شده است كه در آن تاریخ و ساعت پخش، نكات تجویدی، تاریخی، تفسیری و ... قابل ذكر است.
در ادامه ترتیل خوانی سوره مزمل انجام شد و پیامی از رهبر انقلاب در خصوص تلاوت قرآن پخش شد.
همچنین مجری مراسم پیام علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی به مناسبت راه اندازی رادیو ترتیل را قرائت كرد.
در بخشی از این نامه آمده است: " تقارن پرمیمنت حلول ماه مبارك رمضان با آیین افتتاح رادیو ترتیل اتفاق مهمی در جهت ترویج و گسترش قرائت، تلاوت و روخوانی كتاب آسمانی خداوند می‌باشد. بطور یقین با این اقدام دل‌های مشتاقان به تلاوت قرآن از كتاب خداوند متعال بهره‌مند گشته و باعث حضور قلب و دلشادی شیفتگان به معرفت الهی و دینی می‌شود.
قرآن، كتاب آسمانی مسلمانان است كه گوش دادن به نوای صوت و قرائت آن باعث آرامش قلوب و صفای باطن و راهگشا در امور مسلمین می‌گردد. بدون شك با تمسك به قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) راه سعادت در پیش روی خواهد بود و رهروان طریق الی الله با بهره‌مندی از كلام خداوند از تعلقات دنیوی گسسته و به دیدار و مهمانی در پیشگاه خداوند نایل می‌شوند كه این بالاترین مرتبت در جایگاه دین و مذهب می‌باشد.
افتتاح رادیو ترتیل توسط رادیو قرآن جمهوری اسلامی ایران، اقدام شایسته و مباركی است كه لازم می‌دانم از تلاش برنامه‌ریزان و دست‌اندركاران راه‌اندازی تقدیر كرده، امیدوارم مجموع برنامه‌های این شبكه بتواند به نیازهای علاقه‌مندان و مشتاقان فراگیری علوم و بیان قرآنی پاسخ درخور و مناسب بدهد.
توفیق روزافزون همه عزیزان و تلاش‌گران عرصه قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) را از درگاه خداوند متعال مسئلت می‌كنم."
سپس عباس سلیمی از فعالان قرآنی كشور پشت تریبون رفت و در خصوص توسعه فرهنگی در سال‌های اخیر اظهار كرد: در دوران پهلوی فقط چند دقیقه تلاوت قرآن پخش می‌شد اما به بركت خون شهدا و امام خمینی (ره) قرآن در 4 دهه اخیر در جایگاه نسبتا شایسته قرار گرفت. در سال 62 رادیو قرآن افتتاح شد و در ادامه ابا زحمات مدیران صدا و سیما امروز برای دومین بار رادیو ترتیل افتتاح شد.
وی افزود: رادیو ترتیل به مثابه یك موج است و آغاز و فرجامی دارد. هنر مدیران سازمان صداوسیما در این است كه این موج را به جریانی ماندگار تبدیل كنند. باید به همان دلایل كارشناسی كه به استمرار رادیو آوا انجامیده است، رادیو ترتیل نیز در طول سال ادامه پیدا كند.
سپس حجت الاسلام موسوی قائم مقام سازمان صدا و سیما گفت: اصل تأكید بر تلاوت قرآن كه در ماه رمضان بیشتر بروز می كند، ثمرات ظاهری و باطنی مانند صافی دل، طول عمر، رفع غم و غیره دارد. یك قاری باید تمام همتش را برای نفوذ در دل ها به كار گیرد. برخی می گویند باید قرآن را اجرا كرد و خواندن فایده ای ندارد. نفس خواندن و ترتیل خودش ثمرات و بركات فراوانی دارد. مخصوصاً تلاوت در ماه رمضان كه در آن دست شیطان بسته است.
شایان ذكر است؛ رادیو ترتیل از موج اف ام ردیف 95.5 مگاهرتز، گیرنده‌های دیجیتال (رادیو و رادیو نما)، اپلیكیشن ایران صدا و سایت رادیو قرآن قابل دریافت است.

دسترسی سریع