گفتمان سازی فرهنگی اصلی ترین هدف همایش مسجد طراز اسلامی/اعلام فراخوان در ماه رمضان

معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد، گفت: فراخوان ارسال آثار و تجربیات موفق مسجدی در ماه رمضان اعلام می شود و در پایان آذرماه مصادف با ایام میلاد پیامبر اكرم (ص) همایش ملی مسجد طراز اسلامی برگزار می شود.

1397/02/23
|
19:48

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن، حجت الاسلام صداقت، معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد با حضور در برنامه "افق" با اشاره به برنامه های دهه تكریم و غبارروبی مساجد در دهه آخر ماه شعبان گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، قبل از ماه رمضان مسجد را آماده می كردند چون ماه رمضان هم بهار قرآن است هم بهار مسجد لذا مساجد حالت غبارروبی به خود می گرفتند و عطرافشانی می شدند و این كلمه غبارروبی شكل گرفت.
وی خاطرنشان كرد: چند سال اخیر به تدبیر مركز رسیدگی به امور مساجد تكریم به مساله غبار روبی اضافه شد به این ترتیب كه علاوه بر ظاهر مسجد غباری كه روی كاركردهای مسجد نشسته و مساجد را از آنها دور كرده برداشته شود.
حجت الاسلام صداقت اظهار كرد: با توجه به اینكه مسجد یك نهادی است كه خدای متعال برای مردم نهاده و مردم متولی مسجد هستند، آن را می سازند، اداره می كنند و رونق می دهند، مركز رسیدگی به امور مساجد تشكیلاتی است نقش هدایتی، حمایتی و نظارتی دارد.
معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد با بیان اینكه بنای ما متولی گری مساجد نبوده بلكه سعی مركز بر این است كه مساجد كاركردهای اصلی خود را پیدا كنند و راه را گم نكنند، تصریح كرد: ما دنبال این هستیم كه مساجد با همت مردم و متولیان مسجد كه امنای مسجد و امام جماعت و خادم مسجد هستند، رونق بیشتری پیدا كند و كاركردهایش زنده شود.
وی با اشاره به فعالیت های مركز رسیدگی به امور مساجد گفت: یك سری از برنامه های ما بر می گردد به توانمند سازی كارگزاران مسجد، ائمه جماعات و خدام و امنا كه از لحاظ مهارتی و آموزش آنها را توانمند كنیم و روش مدیریت فرهنگی مسجد را آموزش دهیم، ایده های جدید بدهیم و یك سری رویكردهای برنامه ای كه باعث فرهنگ سازی در حوزه مسجد شود.
حجت الاسلام صداقت با اشاره به توانمند سازی ائمه جماعات و كارگزاران مسجد و فرهنگ سازی در حوزه مسجد، ادامه داد: بر این اساس دهه تكریم مساجد بهانه ای است تا مسجد كه مركز جامعه اسلامی و محوریت سبك زندیگ دینی دارد، برگردد در افكار و لسان مردم و باید در این حوزه گفتمان سازی كنیم.
معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد با بیان اینكه حدود 72 هزار مسجد در سطح كشور داریم كه تعدادش بسیار كم است، افزود: یعنی به ازای هر هزار نفر یك مسجد داریم كه كم است چرا كه بر اساس استاندارد جهانی برای هر 500 نفر یك مسجد لازم است ما به دو برابر این رقم احتیاج داریم، همچنین در تهران باید 10 هزار مسجد داشته باشیم كه 3 هزار مسجد بیشتر نداریم.
برگزاری همایش مسجد طراز اسلامی با هدف ارتقای شاخص های مساجد كشور
حجت الاسلام میر تاج الدینی، مشاور رئیس سازمان صدا و سیما در ادامه در گفتگوی تلفنی با اشاره به برگزاری همایش مسجد طراز اسلامی گفت: بیش از یك سال است كه بر روی این طرح كار شده و همه اركان هایش مشخص شده است و سازمان صدا و سیما در این همایش در جهت بستر سازی برای فرهنگ سازی مسجد طراز اسلامی و ارتقای شاخص های مساجد كشور و همچنین ترویج حضور مردم در مساجد و مطالبه و انتظارات مردم نسبت به مساجد كار می كند.
وی با بیان اینكه در دوره جدید مدیریت صدا و سیما سه قرارگاه مدرسه، بسیج و مسجد مورد توجه خاص و ویژه قرار گرفته است، خاطرنشان كرد: برگزاری این همایش نیز در راستای فعالیت های این قرارگاه با اقدام مشترك بین صدا و سیما و مركز رسیدگی به امور مساجد صورت خواهد گرفت، قرار است این همایش در سطح كشور و هر سال با هدف ارتقای جایگاه مساجد در جامعه و شاخصه های لازم برای یك مسجد در طراز جامعه اسلامی برگزار شود.
حجت الاسلام میر تاج الدینی با اشاره به شاخصه های مسجد طراز اسلامی اظهار كرد: یكی از این شاخص ها "مسجد برقرار" است كه مركز رسیدگی به امور مساجد روی این مساله كار كرده و پیشنهادات خوبی دارد، یكی دیگر از شاخص ها "ارائه خدمات افتخاری در مساجد" است؛ چون مساجد مردمی اداره می شوند و اقشار مختلف و صنوف مختلف در مسجد حضور دارند هر كدام می توانند به صورت افتخاری به اهل مسجد و محله مشورت دهند و ارتباط مردم با مسجد را بیشتر كنند و مسجد به عنوان كانون اصلی محله به حساب بیاید.
مشاور رئیس سازمان صدا و سیما با اشاره به ارائه خدمات اجتماعی مانند انفاق، صندوق های قرضه الحسنه و ستاد جهیزیه در مساجد تصریح كرد: مساجد در عین حال كه جایگاه نماز و عبادت است جایگاهی برای تحقق انفاق و خدمت به مردم باید باشد همچنان كه نماز مستمر است انفاق هم باید روزانه باشد، در همایش مسجد طراز اسلامی این مولفه ها پیگیری و گفتگو می شود و علاوه بر معرفی مساجد نمونه تجربه های خوب مساجد ارائه و به عنوان الگو مطرح می شود.
وی با بیان اینكه خدمات درمانی و آموزش و اخلاق اسلامی جز شاخص های مسجد برتر و طراز است كه با توجه به شرایط هر محله جز كاركردهای مساجد بوده است، ادامه داد: مدارس قبل از این شیوه مدرن در مساجد برقرار بوده حتی در تاریخ مشروطه اولین مدرسه مدرن كه به شیوه جدید در ایران شكل گرفت در مسجد بوده، همیشه در كنار مدارس حوزه های علمیه شكل گرفته، خیلی از مساجد در كنار خود درمانگاه دارد و در كنار مراكز تجاری و بازار بوده كه موضوع خدمات افتخاری در همایش در این راستاست.
حجت الاسلام صداقت در ادامه با اشاره به اهداف برگزاری همایش مسجد طراز اسلامی گفت: اصلی ترین هدف این همایش فرهنگ سازی و گفتمان سازی در حوزه مسجد است این فرهنگ سازی جدای اینكه حضور مردم را در مساجد پر رونق تر می كند و مردم با فرهنگ مسجدی شدن ارتباط می گیرند این مطالبه را از كارگزاران و امام جماعت ایجاد می كند؛ كه چرا ما به مسجد طراز نزدیك نیستیم.
وی ادامه داد: به این معنی كه بعضی مساجد كاركرد اجتماعی، آموزشی و تربیتی دارند و بعضی هم خیلی از این مساله فاصله دارند، باید اتفاقی بیفتد كه مساجدی كه دارای ظرفیت هستند خود را به آن طراز برسانند، ما اعتقاد داریم یكی از هسته های تاثیرگذار در جامعه اسلامی مسجد است كه باید فعال شود و برای فعال سازی باید مطالبه مردم از كارگزار صورت گیرد.
حجت الاسلام صداقت افزود: برای رسیدن به شاخص های مسجد طراز اسلامی، آموزش لازم است ولی تا مطالبه مردم و درخواست از سوی مردم نباشد اتفاق خاصی نمی افتد، حمایت مردمی و مطالبه مردمی لازم است تا یك مسجد به طراز برسد به طور مثال در زلزله كرمانشاه مسجد شد مركز و بیش از پنج میلیارد تومان در پنج روز اول در مساجد تهران جمع شد و به كرمانشاه رسید.
معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد با بیان اینكه وقتی مساجد طراز معرفی شوند و مستندهایشان به تصویر در بیاید ما به اهداف خود می رسیم، تاكید كرد: در این میان نقش فرهنگ سازی هفتاد درصد و آموزش سی درصد است، اگر بخواهیم مساجد به سمت مسجد طراز پیش بروند نقش مهم تر را فرهنگ ایجاد می كند كه این همایش به این مساله كمك می كند.
وی با اشاره به تقویم زمانی همایش مسجد طراز اسلامی گفت: فراخوان ارسال آثار و تجربیات موفق مسجدی در ماه رمضان اعلام می شود و در هفته آخر مرداد ماه همایش های استانی برگزار و از برگزیدگان استانی تقدیر می شود و در پایان آذرماه مصادف با ایام میلاد پیامبر اكرم (ص) همایش ملی مسجد طراز اسلامی در سطح كشوری در سالن همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام صداقت با اشاره به برنامه های ماه مبارك رمضان در مساجد خاطرنشان كرد: با توجه به اینكه نسبت مسجد با قرآن نسبت پررنگی است و از طرفی رمضان ماه بهار قرآن است و مهد قرآن مساجد است باید كار ویژه ای صورت گیرد لذا برپایی كرسی های تلاوت و كرسی های تفسیر از مهمترین فعالیت های مساجد است به این ترتیب كه ائمه جماعاتی كه می توانند تفسیر بگویند یا مبلغین در این حوزه برنامه ای برای تفسیر قرآن تدارك خواهند دید.
معاون فرهنگی اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به برگزاری مسابقات حفظ قرآن در مساجد اظهار كرد: با توجه به اینكه برنامه های شب های قدر در مساجد رونق دارد، توصبه می كنیم به مساجد كه هر كار نیكی كه می توانند راه اندازی كنند از ماه رمضان شروع كنند لذا افتتاح های زیادی در مساجد در این ایام صورت می گیرد مثل راه اندازی صندوق های قرض الحسنه، سال گذشته طرح هر مسجد یك جهیزیه را در ماه رمضان راه اندازی كردیم و در سطح شهر تهران 120 جهیزیه از مساجد هدیه شد.
وی با اشاره به مساله مساجد نیمه كاره تصریح كرد: قسمتی از این مساله برمی گردد به حوزه قانون گذاری و نهادهای تاثیرگذار كه اشكالات قانونی كار را رفع كنند، به طور مثال بر اساس قانون باید در شهرك های تازه ساز زمینی به مسجد اختصاص داده شود ولی مثلا در شهرك شصت هزار نفری یك مسجد ساخته می شود كه ضعف قانونی است، بخش دیگر مساله بودجه است، بودجه دولتی برای این كار وضع نشده دولت می تواند پشتیبانی كند چراكه بودجه مركز رسیدگی به امور مساجد یاری كننده قصه نیست بنابراین مردم این اهمیت را قائل شوند و در این خصوص كمك كنند.

دسترسی سریع