رشد نقدینگی عامل پایدار تورم در اقتصاد ایران/ ارز نماینده بی‌ثباتی در اقتصاد است

موسی شهبازی، دبیر سابق كمیسیون اقتصادی دولت در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد گفت: رشد نقدینگی یك عامل پایدار و بلندمدت در ایجاد تورم در اقتصاد كشور است و متاسفانه ایران سالانه با تورم‌های بالا دست و پنجه نرم می‌كند.

1404/07/13
|
14:38

او با بیان اینكه به طور تاریخی تورم در ایران چند عامل اصلی داشته است، افزود: همه نظریه‌ها و مدل‌های اقتصادی نشان می‌دهند پمپاژ نقدینگی در زمینی انجام می‌شود كه ظرفیت رشد تولید ندارد و همین موضوع موجب افزایش قیمت‌ها و ایجاد تورم می‌شود.

نقدینگی مازاد بر ظرفیت تولید

شهبازی اظهار داشت: نقدینگی مازاد بر ظرفیت تولید به‌صورت چاپ پول از كانال دولت و بانك‌ها وارد اقتصاد ایران می‌شود بدون آنكه محصولی ایجاد كند. به گفته او، در ده سال اخیر سهم بانك‌ها در خلق پول بیشتر از دولت بوده و این موضوع در كنار ناترازی برخی بانك‌ها به تشدید مشكلات دامن زده است.

وی خاطرنشان كرد: طرف دیگر تولید نقدینگی به دولت، صندوق‌های بازنشستگی و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی بازمی‌گردد كه برای جبران كسری منابع، استقراض از بانك مركزی و چاپ پول را در پیش گرفته‌اند. این روند در نهایت به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی منجر می‌شود.

ارز؛ عامل كوتاه‌مدت تورم

دبیر سابق كمیسیون اقتصادی دولت با اشاره به عوامل كوتاه‌مدت تورم نیز گفت: سیاست‌های ارزی یكی از این عوامل به شمار می‌رود و ارز در واقع نماینده بی‌ثباتی اقتصادی و انتظارات تورمی در كشور است.

وی تأكید كرد: ناترازی اقتصادی در بخش‌های مختلف كشور، ریشه اصلی و پایدار تورم به شمار می‌رود و تا زمانی كه این مشكل برطرف نشود، تورم همچنان اقتصاد ایران را تهدید خواهد كرد.

دسترسی سریع