رئیس هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران از فقدان نقشه راه در زمینه ایمنی معادن كشور رنج می بریم.
فرشید طیبی در گفت و گو با برنامه رهیافت رادیو اقتصاد گفت: در قانون، به بحث نظام مهندسی شرایط ایمنی در معادن توجه شده است.
رئیس هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران اظهاركرد: معدن طبس نیز از معادنی بوده است كه طبق گزارشات منظم، مسایل ایمنی را رعایت می كرده است. حتی در میان افرادی كه از زیر زمین خارج شدند، دو كارشناس نیز حضور داشتند.
وی گفت: مسایل مختلفی در این زمینه دخیل است و نباید برخورد احساسی در این زمینه داشت. حادثه ای درمعدن زغالسنگ زمستان یورت آزادشهر رخ داد كه حتی یك مدیركل معدنی نیز در آنجا حضور داشت. پس حضور مسئولان دلیل اصلی بروز یك حادثه نخواهد بود.
طیبی عنوان كرد: پس از حادثه زمستان یورت قرار شد كه آیین نامه ایمنی در حوزه زغال نوشته شود. باید آیین نامه مجزایی در حوزه معدنی نوشته شود. در گذشته وزارت معادن و فلزات داشتیم كه این وزارت در آینده به وزارت صنعت معدن مبدل شد كه شاید مسایل معدنی مثل گذشته به جزییات مورد توجه واقع نشود.
وی افزود: سازمان استاندارد باید در حوزه تجهیزات معدنی در زمینه زغال مقررات خاصی را وضع كند. در این حوزه نیازمند ورود سازمان استاندارد هستیم.
رئیس هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران اظهاركرد: تا زمانی كه معدن تخلیه نشود نمی توان كارشناسی دقیقی انجام داد.قطعا یك جرقه در اطراف معدن و پس از آزاد شدن گاز رخ داده است. ولی در هر حال نبود آیین نامه های مشخص و نظارت مداوم می تواند در این زمینه نقش داشته باشد.
وی گفت: این معدن با 1700 پرسنل نزدیك به سی سال فعالیت داشته است و هیچ حادثه ای نداشته است. معادن بسیاری در كشور داریم كه بیشتر از این معدن خطر را پیش روی كارگران خود می بیند.
طیبی عنوان كرد: آیین نامه حاضر معادن جوابگوی مسایل این حوزه نیست. باید در حوزه زغال سنگ استانداردهای خاصی وضع كرد و نمی توان با ایمنی منابع زیرزمینی دیگر در حوزه زغال با همان مقررات كار كرد.
وی افزود: دولت مدت زیادی است كه بحث حقوق دولتی را به عنوان یك درآمد در نظر می گیرد. حاكمیت یك بخش از حقوق دولت را برای منابع طبیعی و بخش دیگر برای فرمانداری و بخش دیگری برای آموزش در نظام مهندسی، اختصاص داده است. واقعیت آن است كه این درآمد و هزینه اگر در زمان خود هزینه شود در زمینه ارتقای فنی مهندسی امورات بهبود می یابد.
رئیس هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران اظهاركرد: فعالیت های روز دنیا قابل مقایسه با دنیا نیست. چندسال یك بار این مسایل را در حوزه زغال شاهد هستیم ولی به راحتی از آن می گذریم. این اتفاق طبس شاید اگر در كشور دیگر رخ می داد یك مجموعه را تكان می داد. چهل نفر از از عزیزان ما از در این حادثه بین رفتند چون در این مساله به این حوزه توجه نكردیم.
وی گفت: هوشمند سازی در حوزه معادن در دنیا نهادینه شده است. محلی كه امروز كارگران ما محبوس هستند را نمی توانیم پیدا كنیم. عمده معادن دنیا كارگران شان را با تراشه ای كه روی كلاه آنها نصب می كنند نظارت می كنند و از محل استقرار آنها آگاهی دارند. حتی علائم حیاتی آنها را نیز از روی زمین بررسی می كنند.
طیبی عنوان كرد: لوازم و تجهیزات در داخل كشور قابل تامین است. دولت و حاكمیت باید نقشه راهی در حوزه معدن ارایه كند زیرا الان وجود ندارد. این معدن از مجهزترین معادن بوده است. ولی گاهی مواقع طراحی معدن به مشكل می خورد.
وی افزود: باید با اطلاعاتی كه در حال حاضر داریم و با طراحی كه این معدن را طراحی كرده است ایشان اذعان دارد كه این طراحی درست است ولی واقعیت ان است كه نقشه راه در حوزه معدن منجر به این مشكلات می شود.