آیین راه اندازی رادیو كتاب و رونمایی از پایگاه جامع كتاب گویا برگزار شد

همزمان با سالروز تأسیس رادیو در ایران، آیین راه اندازی رادیو كتاب و رونمایی از پایگاه جامع كتاب گویا صبح امروز سه‌شنبه چهارم اردیبهشت ماه در استودیوی شماره 8 ساختمان شهدای رادیو برگزار شد.

1397/02/04
|
17:15


به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، با حضور دكتر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دكتر حمید شاه آبادی معاون صدای رسانه ملی، دكتر محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا قدیمی معاون فضای مجازی رسانه ملی، جمعی از پیشكسوتان حوزه فرهنگ و كتاب، مدیران و كاركنان رادیو و اصحاب رسانه، صبح امروز سه‌شنبه چهارم اردیبهشت ماه، آیین راه اندازی رادیو كتاب و رونمایی از پایگاه جامع كتاب گویا، همزمان با سالروز تأسیس رادیو در ایران در استودیوی شماره 8 ساختمان شهدای رادیو برگزار شد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛
اهتمام رادیو در راه اندازی رادیو كتاب و پایگاه جامع كتاب گویا ستودنی است
دكتر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ضمن ابراز خرسندی از حضور در آیین راه‌اندازی رادیو كتاب و پایگاه جامع كتاب گویا گفت: برای بنده جای خوشبختی است كه امكان دیگری برای فارسی زبانان و ایرانیان فراهم می‌شود كه به كتاب دسترسی بیشتری داشته باشند. همه ما علاقمندیم كه مردم بیشتر كتاب بخوانند و این اتفاق فرخنده كه امروز در رادیو صورت می‌گیرد، بسیار مایه خرسندی است.
وی همچنین با بیان اینكه با گسترش فناوری ارتباطات همراه شدن صدا با كتاب به تدریج رواج پیدا كرده است، افزود: بعضی از شاعران صدای خود را با كتاب خود همراه می كنند. انسان وقتی شعر را از زبان شاعر می‌شنود، ولو اینكه كتاب هم در مقابل چشمانش باشد، تأثیر شعر دوچندان می‌شود و حس و حال شاعر در كلامش متجلی می شود. چاپ از اینكه بتواند احساس شاعر یا نویسنده را منتقل نماید ناتوان است، اما صدا می‌تواند حال درونی شاعر و نویسنده را به مخاطب القا نماید. این كار روز به روز بیشتر پیشرفت می كند و ما شاهد كتاب‌های همراه با صدا و صداهای همراه با كتاب هستیم.
دكتر حدادعادل همچنین اهتمام رادیو برای راه اندازی رادیو كتاب و پایگاه جامع كتاب گویا را ستودنی دانست و تصریح كرد: چندی پیش رادیو كتاب راه اندازی شد كه خوش درخشید اما عمر آن كوتاه بود. خوشبختانه امروز شاهد راه اندازی مجدد این شبكه رادیویی هستیم كه انشالله در ایام برگزاری نمایشگاه كتاب نیز به فعالیت خواهد پرداخت.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه خاطرنشان كرد: اگر رادیویی داشته باشیم كه برای مردم كتاب بخواند، این امر نه تنها فواید شیوه سنتی كتابخوانی را دارد، بلكه جای خود را نیز در میان مردم باز می‌كند. علاوه بر این كمك خوبی می تواند باشد برای گروههای خاص همچون روشندلان، افراد مسن و .... كه به صورت مستقل نمی‌توانند كتاب بخوانند. ترویج زبان و ادب فارسی، آموزش درست خواندن متون كهن ادبی و اشعار فارسی نیز دیگر مزایای راه اندازی رادیو كتاب و پایگاه جامع كتاب گویا است.
وی همچنین به انتخاب گویندگان متبحر در حوزه زبان و ادبیات فارسی برای اجرای برنامه های رادیو به ویژه رادیو كتاب تأكید كرد و یادآور شد: باید تلاش كنید تا در این وادی ضمن حفظ شرایط و ضوابط لازم، افرادی را كه تبحركافی در خواندن متون كهن و اشعار فارسی دارند، تربیت نمایید تا از این طریق بتوانید شیرینی طعم زبان و ادب فارسی را به مخاطبان رادیو بچشانید. علاوه بر این استفاده از منابع كتابخانه ای غنی و به روز بودن در حوزه كتاب و كتابخانی نیز لازم و ضروری است. اگر این مهم مرتفع شود، خدمتی بزرگ به زبان و ادب فارسی انجام داده اید.
دكتر حداد عادل در پایان ضمن تبریك روز رادیو به مناسب یكم اردیبهشت ماه روز بزرگداشت سعدی، حكایتی از گلستان سعدی را قرائت نمود.
معاون صدای رسانه ملی؛
رادیو در غنابخشیدن به حوزه فرهنگ و كتابخوانی كشور نقش پررنگی دارد
در بخشی دیگر از این مراسم، دكتر حمید شاه آبادی، معاون صدای رسانه ملی ضمن تبریك روز رادیو و خوشامدگویی به حاضران در این نشست گفت: فرصتی فراهم شده است تا قدردانی كنیم از همه كسانی كه 78 سال پیش بنیان رادیو را بنا نهاده و امروز ما را در كنار یكدیگر جمع كردند.
وی در ادامه با اشاره به اینكه فراز و نشیب زیاد در عرصه فرهنگ و تلاش خستگی ناپذیر همكاران ما در رادیو، از صدای جمهوری اسلامی ایران یك رسانه موفق و تأثیرگذار ساخته است، تصریح كرد: رادیو به عنوان یك رسانه باید تلاش كند تا به نقش و وظیفه خود در عرصه فرهنگی كشور عمل كرده و بتواند در این زمینه گام های ارزنده ای بردارد.
دكتر شاه آبادی همچنین ضمن تأكید بر اینكه نباید فرهنگ ذیل سیاست و اقتصاد تعریف شود، افزود: مرجعیت دادن به حوزه فرهنگ سبب حل بسیاری از مسائل و مشكلات كشور می‌شود. تردیدی نیست برای حل مسائل و مشكلات كشور در همه حوزه ها به ویژه در حوزه اقتصاد و سیاست نیز باید ضمن نگاه به همه افتخارات كشور در حوزه فرهنگ، به این حوزه غنا و مرجعیت بخشیم.
معاون صدا همچنین با اشاره به اینكه رادیو نیز در غنا بخشیدن به حوزه فرهنگ نقش ویژه و ممتازی دارد، خاطرنشان كرد: افتتاح رادیو كتاب كه امروز شاهد آن هستیم، اقدامی در راستای پاسخ به نیاز عمومی كشور در این زمینه و ارتقاء حوزه فرهنگ است. ما امروز رادیو كتاب را به صورت یك رادیوی فصلی در این بازه زمانی و همزمان با برگزاری نمایشگاه كتاب كه جزو افتخارات كشورمان و بزرگترین نمایشگاه فرهنگی خاورمیانه است، راه اندازی می كنیم. انشاالله روزی شاهد فعالیت مستمر و مداوم این شبكه رادیویی باشیم.
وی با بیان اینكه همه شبكه های رادیویی به ویژه رادیو فرهنگ بنابر مأموریت ها و اهداف تعریف شده خود به حوزه كتاب و كتابخوانی می پردازند، عنوان كرد: خوشبختانه در رادیو اقدامات نوینی در این زمینه داشتیم كه در همین فرصت از اهتمام دكتر رحمانیان مدیر رادیو فرهنگ و نیلوفر زندیان مدیر رادیو كتاب برای اهتمام در این حوزه قدردانی كرد.
دكتر شاه آبادی به نقش جدی موسیقی در رادیو اشاره كرد و گفت: به موازات این موضوع باید نقش كتاب در رادیو را نیز پررنگ كنیم چرا كه نقشی كه كتاب در غنای رادیو دارد، كمتر از ظرفیت موسیقی برای جذب مخاطب و القای حس آرامش به شنوندگان نیست. بنابراین اگر از این منظر به حوزه كتاب نگاه كنیم باید حركت های نوینی در این زمینه داشته باشیم كه افتتاح رادیو كتاب آغازی بر این راه است.
معاون صدا همچنین ضمن اشاره به رونمایی از پایگاه جامع كتاب گویا گفت: آن چیزی كه رادیو در طول سالیان متمادی به آن افتخار كرده است، حضور صداپیشگان فرهیخته و دانشمند است. بنابراین بیش از صدای گویندگان، فهم، دانش، مطالعه، حوزه فكری و اندیشه ای آنها برای ما حائز اهمیت است.
وی همچنین به وجود آثار ارزشمندی در آرشیو رادیو كه گویندگان و نویسندگان این رسانه خلق كرده اند، اشاره كرد و یادآور شد: امروز از كنار هم قرار دادن این آثار، ارتقا و غنابخشیدن به آن، هسته اولیه پایگاه جامع كتاب گویا راه اندازی شده است. بیش از 5 هزار كتاب صوتی در این پایگاه موجود است كه از میان آن، بیش از 700 كتاب با دسترسی فنی و تخصصی قابل دریافت است. انشاالله به مرور و به طور مداوم بر محتوای این اپلیكیشن افزوده شده تا بخش های مختلف آن بتواند پاسخگوی نیاز مخاطبان باشد. تولید و پخش بخش های كوتاه 100 ثانیه ای كه در هر بخش یك كتاب معرفی می شود نیز اقدامی دیگر از رسانه رادیو در راستای اغنای مخاطبان و پاسداشت فرهنگ مطالعه و كتابخوانی است كه این بخش های صد ثانیه ای معرفی كتاب از شبكه های مختلف رادیویی پخش می‌شود.
دكتر شاه آبادی با بیان اینكه برای ارائه خدمات بهتر و بیشتر به مخاطبان در حوزه كتاب به ویژه در پایگاه جامع كتاب گویا دست نیاز به سوی ناشران دراز می‌كنیم، تصریح كرد: همدلی و همراهی ناشران با این حوزه در معرفی كتاب ها و آثارشان به مخاطبان، سبب افزایش نرخ مطالعه و سبد شنیداری جامعه شده كه انشاالله بتوانیم با استفاده از ظرفیت رسانه ملی برای استفاده حداكثری از آنچه تولید می‌شود، تا بتواند قابل بهره برداری و استفاده برای مخاطبان باشد، با همدلی و همراهی، در توسعه فرهنگ كتاب و كتابخوانی نقش آفرین باشیم.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛
راه اندازی رادیو كتاب اقدام ارزشمندی است كه سبب ترویج فرهنگ كتابخوانی می شود
دكتر محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم ضمن قدردانی از اهتمام معاون صدای رسانه ملی و دست اندركاران رادیو كتاب برای راه‌اندازی این شبكه رادیویی گفت: راه اندازی رادیو كتاب با شعار "صدای كتاب، صدای دانایی" اقدام بسیار ارزشمندی است كه می تواند سبب ترویج فرهنگ كتاب و كتابخوانی در جامعه ایرانی شود.
وی در ادامه با بیان اینكه كتاب نه تنها صدای دانایی بلكه صدای ایمان و زندگی است، تصریح كرد: كتاب منشأ القای حس زندگی، ایمان و ... است. انشاالله رادیو كتاب بتواند ضمن معرفی كتاب های شاخص، فرآیند‌های مربوط به این حوزه شامل نشر، كتابفروشی، موانع، دغدغه ها و ..... را نیز مطرح نماید. كشور ما نامش با نام كتاب و شاعران و نویسندگان پرآوازه مطرح است. و امیدوارم با گشایش چنین برنامه هایی دوباره نام كتاب مطرح شود. رادیو كتاب كمك می كند كه بتوانیم به مسایل چاپ و نشر كتاب و ترویج كتابخوانی بپردازیم به ویژه كه باید بازار بین المللی كتاب را هم فراهم كنیم.

در ابتدای این مراسم دكتر محمدصادق رحمانیان ضمن خوشامدگویی به مهمانان و تبریك سالروز تأسیس رادیو در ایران، از اهتمام معاون صدای رسانه ملی برای راه اندازی رادیو كتاب و تلاش همگی دست اندركاران این شبكه رادیویی قدردانی كرد.
در بخشی دیگر مهدی شاملو منتظرمقدم مدیر تولید چندرسانه‌ای و فضای مجازی معاونت صدا ضمن تبریك روز رادیو و خیرمقدم به حاضران در این نشست گفت: امروز فضای مجازی، فضای روز جامعه است كه مخاطبان بسیار زیادی دارد و تقریباً همه مردم در آن حضور دارند. اگر حوزه های فرهنگی بخواهند مخاطبان قبلی خود را حفظ كنند، باید نحوه عرضه محتوای خود را متناسب با این فضا تغییر داده و مخاطبان جدید خود به ویژه نوجوانان و جوانان را در این فضای تازه پیدا كنند.
وی در ادامه با بیان اینكه ایرانصدا مجموعه فضای مجازی رادیو است كه سال ها در این زمینه فعالیت نموده است، افزود: این حوزه طی شش ماهه اخیر، فصل جدیدی از فعالیت خود را در زمینه كتاب آغاز نموده است كه همانا مجموعه پایگاه جامعه كتاب گویای رادیو است. ویژگی بارز این پایگاه كه حاصل زحمات همكاران پرتلاش ما در این زمینه است، آثار بسیار فاخر از حیث فنی، اطلاعات كتابشناسی درست، دسته بندی ها و رده بندی‌های كامل و استخراج بهترین های آرشیو رادیو طی سال های حیات این رسانه است.
شاملو در ادامه ضمن تأكید بر رونق بسیار زیاد استفاده از تلفن همراه در سال های اخیر، تصریح كرد: كتاب گویا در اپلیكیشن تلفن همراه رادیو جای گرفته و مردم از این طریق به راحتی می‌توانند، شنونده مضمون كتاب های مورد علاقه خود روی گوشی تلفن همراهشان باشند. می توان گفت در سبك جدید زندگی مردم كه امكان مطالعه كتاب به صورت كاغذی را ندارند، پایگاه جامع كتاب گویای رادیو این امكان را برای مخاطبان فراهم نموده است تا در محل كار، حین رانندگی و .... نیز به مطالعه كتاب های مورد علاقه خود به صورت گویا بپردازند.
مدیر تولید چندرسانه ای و فضای مجازی رادیو در پایان ضمن قدردانی از همه پیشكسوتان و هنرمندان رادیو به ویژه رادیو نمایش و هنرمندان اداره كل هنرهای نمایشی رادیو كه طی چندسال اخیر در حوزه كتاب گویا فعالیت‌های بارز و شاخصی داشتند، گفت: طی چند روز گذشته كه پایگاه جامعه كتاب گویای رادیو فعالیت آزمایشی خود را بر روی اپلیكیشن IRANSEDA.IR آغاز نموده است، شاهد استقبال چشمگیر مخاطبان بودیم. انشاالله از امروز كه این پایگاه به صورت رسمی با محتوای غنی آغاز به كار می كند نیز همچنان شاهد اقبال مخاطبان باشیم.
در بخشی دیگر، آیین رونمایی از پایگاه جامع كتاب گویا با همراهی با حضور دكتر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دكتر حمید شاه آبادی معاون صدای رسانه ملی، دكتر محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا قدیمی معاون فضای مجازی رسانه ملی، محمدصادق رحمانیان مدیر رادیو فرهنگ و مهدی شاملو منتظرمقدم مدیر تولید چندرسانه ای و فضای مجازی رادیو برگزار شد.
در ادامه از 5 نفر از هنرمندان و پیشكسوتان رادیو رضا سرشار (نویسنده و راوی قصه های به یادماندنی ظهر جمعه)، بهروز رضوی (صدای ماندگار رادیو)، جواد پیشگر (خالق نمایش های ماندگار رادیو)، میكائیل شهرستانی(بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون) و امید زندگانی (بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون) برای اهتمام در تأمین محتوای پایگاه جامع كتاب گویا قدردانی شد.
اهداء لوح سپاس و قدردانی از سال ها تلاش خالصانه دكتر غلامعلی حداد عادل استاد برجسته و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی از دیگر بخش های این مراسم بود.
در ادامه نیز در ارتباط مستقیم با استودیوی پخش زنده رادیو كتاب، آیین راه اندازی این شبكه رادیویی برگزار شد.
رضا سرشار و رضا ساكی از همكاران رادیو دیگر كسانی بودند كه در این مراسم به ایراد سخنرانی پرداختند.
در پایان نیز مراسم قرعه كشی شركت كنندگان در نظرسنجی انتخاب برنامه های نوروزی رادیو با اهتمام روابط عمومی معاونت صدا برگزار شد.
گفتنی است، اسامی برندگان این مسابقه بر روی پایگاه اطلاع رسانی رادیو به آدرس RADIO.IR و پایگاه اطلاع رسانی سازمان صداوسیما به آدرس pr.irib.ir قابل دریافت است.
رادیو كتاب از اول اردیبهشت ماه ساعت 6 صبح بر روی طول موج اف‌ام ردیف 5/95 مگاهرتز فعالیت خود را با مدیریت نیلوفر زندیان آغاز كرد و مراسم افتتاح رسمی رادیو كتاب امروز سه شنبه (4 اردیبهشت ماه) و همزمان با سالروز تأسیس رادیو در ایران برگزار شد.

دسترسی سریع