یك دكترای تغذیه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبكه رادیویی سلامت حساسیت های غذایی و راه های پیشگیری از آن/خربزه و عسل، تداخل غذایی دارند نه حساسیت

در باور عموم، این موضوع مطرح است كه خوردن ماده های سرد مثل ماست، باعث از بین رفتن حساسیت می شود؛ ولی اینطور نیست. اگرچه علائم را كاهش می دهد از بین نمی برد و درمان نمی كند.

1396/10/28
|
09:49

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، پیام فرح بخش، دكترای تغذیه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه حساسیت غذایی زمانی آغاز می شود كه فرد وقتی غذای خاصی را مصرف می كند علائمی را بروز دهد كه با وضعیت معمولش فرق كند، افزود: حساسیت غذایی، علائمی از قبیل خارش پوستی، كهیر، تحریك های پوستی، تغییرات تنفسی یا حالت خفگی دارد؛ اما حساسیت هایی كه در خون ایجاد می شود می تواند تغییراتی در سلول های خونی افراد ایجاد كند.
وی با بیان اینكه حساسیت، طیف گسترده ای دارد و ممكن است به صورت گوارشی خود را نشان دهند، ادامه داد: حساسیت ها واكنش های ایمنی اند. خیلی وقت ها فرد، سال های سال، ماده غذایی را استفاده می كند و مشكلی ندارد اما بعد از مدتی دچار حساسیت می شود. بنابراین، حساسیت های غذایی، در هر روز و هر سال از عمر می تواند بروز كند.
این دكترای تغذیه با اشاره به عادات غذایی نامناسب افراد تاكید كرد: عادت غذایی، حساسیت ایجاد نمی كند اما سبب بروز بیماری های دیگر می شود. مثلا گوجه و بادمجان دو عاملند كه به شدت حساسیت زا ولی مناسبند.
وی با بیان اینكه حساسیت، وضعیتی است كه شرایط را آزارنده می كند، گفت: شایع ترین آلرژن ها، ادویه جاتند. ادویه هایی مثل دارچین، فلفل و زنجبیل ؛ زردچوبه به شدتِ فلفل حساسیت زا نیست. ادویه جاتی كه تندند، حساسیت زایی بیشتری دارند. پس اگر حساسیت به ادویه داریم نباید از آنها استفاده كنیم؛ زیرا با هر بار مصرف، وضعیت ما را خطرناك تر می كند.
فرح بخش، با تاكید بر اینكه میوه های آلرژن مثل انگور و خربزه به شدت حساسیت زایند و باعث آلرژی های فصلی و پوستی نیز می شوند، افزود: فرد ممكن است با مصرف انگور و خربزه دچار خارش، تورم و... شود. همچنین در گروه مغز دانه ها، بادام زمینی، بسیار آلرژی زاست و می تواند خطرناك باشد.
وی با بیان اینكه آلرژی های تنفسی از آلرژی های پوستی خطرناك ترند و بروزشان شدیدتر است، ادامه داد: برای درمان آلرژی های تنفسی باید به پزشك مراجعه شود. بسیاری از حساسیت ها به صورت معمول با خوردن شیر و لبنیات حس می شود كه حساسیت گوارشی است و باعث معده درد و بهم ریختگی سیستم گوارشی می شود؛ سبب آن، وجود پروتئین هایی ست كه در شیر وجود دارد. مخصوصا در شیرگاو بسیار حساسیت زاست.
دكترای تغذیه با بیان اینكه بسیاری از حساسیت ها در دستگاه گوارشی اتفاق می افتد مانند قرمزی و تورم كه علائمش با دل درد، نفخ، اسهال و یا حتی دفع خون از فرد خود را نشان می دهد، بیان كرد: عاقلانه این است كه آن ماده غذایی حساسیت زا را از برنامه غذایی فرد حذف كنیم. حساسیت به پروتئین گندم یا سلیاك هم می تواند جزو حساسیت گوارشی باشد.
وی ادامه داد: افراد برای تشخیص آلرژی، به كلینیك های آلرژی مراجعه می كنند تا چرایی آن تشخیص داده شود. پس از آنكه فرد متوجه شد به چه ماده ای حساسیت دارد باید آن ماده را از برنامه غذاییش حذف كند تا حساسیتش بروز نكند.
فرح بخش با بیان اینكه میوه های تابستانی به خصوص توت فرنگی می تواند حساسیت ایجاد كند، گفت: میوه های پاییزی مثل كیوی و انبه نیز برای بعضی، حساسیت ایجاد می كنند. بنابراین توصیه می شود ماده حساسیت زا را از فهرست برنامه غذایی خود حذف كنید.
وی در ادامه تاكید كرد: در باور عموم این موضوع مطرح است كه خوردن ماده های سرد مثل ماست، باعث از بین رفتن حساسیت می شود؛ ولی اینطور نیست اگرچه علائم را كاهش می دهد؛ از بین نمی برد و درمان نمی كند.
این دكترای تغذیه در پایان، در خصوص تداخل غذایی عسل و خربزه اظهارداشت: تداخل خربزه و عسل، حساسیت نیست بلكه این دو ماده با یكدیگر تداخل غذایی دارند و در یك زمان نباید مصرف شوند.

دسترسی سریع