عیادت رادیو فرهنگی ‌ها از یك پیشكسوت/ آریانپور: موسیقی باید اصیل و بومی باشد

گروه سازنده برنامه «خنیاگران» به مناسبت تولد یك پیشكسوت موسیقی ضمن دیدار با این هنرمند برنامه‌ای را به او اختصاص دادند.

1398/04/03
|
10:51

عیادت رادیو فرهنگی ‌ها از یك پیشكسوت/ آریانپور: موسیقی باید اصیل و بومی باشد
گروه سازنده برنامه «خنیاگران» به مناسبت تولد یك پیشكسوت موسیقی ضمن دیدار با این هنرمند برنامه‌ای را به او اختصاص دادند.
به بهانه میلاد استاد امیراشرف اریان پور عوامل برنامه خنیاگران رادیو فرهنگ مهمان منزل پر از مهر و صمیمیت استاد شدند تا گپ و گفتی كوتاه با ایشان داشته باشند.
امیر اشرف آریانپور یكی از شناخته شده ترین مدرسان، پژوهشگران و آهنگسازان موسیقی در كشورمان است كه طی دهه های اخیر نقش قابل توجهی در حوزه پژوهش و نگارش كتاب های مرجع حوزه موسیقی داشته است. تدریس در چندین مركز آموزش عالی كشورمان از جمله هنرستان موسیقی ملی، دانشگاه تهران، دانشگاه هنر، دانشگاه صداوسیما، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه سوره، دانشگاه جامع علمی كاربردی، استاد راهنمای بیش از 500 پایان نامه در مقطع كارشناسی ارشد بخشی از فعالیت های اجرایی این هنرمند در عرصه موسیقی است.
آریان‌پور از سال‌های دهه 20 شمسی تاكنون در بطن مهم‌ترین جریان‌ها و رویدادهای هنر موسیقی در ایران قرار داشته استتالیف كتاب «موسیقی ایران از انقلاب مشروطیت تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران» و چاپ چندین مقاله علمی پژوهشی در حوزه موسیقی نیز از كارهای مكتوب استاد آریان‌پور به حساب می‌آید.
این موسیقی‌پژوه و مدرس دانشگاه، همسر پری ثمر (خواننده اپرا)، برادر امیرحسین آریانپور (جامعه‌شناس، نویسنده، فرهنگ‌نویس، مترجم)، داییِ مهرداد مشایخی (جامعه‌شناس، پژوهشگر، فعال سیاسی و استاد جامعه‌شناسی) و پسرخاله سهراب سپهری (شاعر معاصر شعر نو و نقاش) این روزها بعد از سالیان سال فعالیت در عرصه موسیقی، اگرچه به پاركینسون مبتلا شده است، اما دست از نوشتن برنمی‌دارد حتی اگر لرزش دست مانع از آن شود كه خودش بنویسد.

امیراشرف آریانپور در ابتدای صحبت‌مان سری به گذشته زد و این‌طور گفت: بنده، از كودكی صدای قشنگی داشتم ولی خانواده‌ام مخالف بودند و می‌گفتند مطرب می‌شوی پس مرا در مدارس معمولی ثبت‌نام كردند. وقتی می‌خواستم وارد كلاس دهم شوم به جای دبیرستان به هنرستان رفتم و دیگر به حرف پدر و مادر گوش ندادم. آن زمان دایی‌ام، مرحوم ابراهیم سپهری رئیس رادیو بود. ما انتهای فامیلی‌مان كاشانی است كه نمی‌نویسیم‌اش ولی آشنا و فامیل در بین كاشی‌ها زیاد داریم، آدم‌های بی‌آزارِ ترسویی كه خطا نمی‌كنند. سهراب سپهری هم پسرخاله‌ام بود، بگذریم...
امیر اشرف آریانپور درباره خود و علاقه اش به موسیقی می گوید: من موسیقی را دوست دارم و هرجا موسیقی بوده من به دنبالش رفته به عنوان دانش اموز و دانشجو بودم و هنوز كنسرت می روم.
وی ادامه داد: من متولد 1307 هستم از كودكی عاشق كودكی بودم و والدینم با فعالیت های موسیقیایی من مخالف بودند كه میگفتند میخواهی مطرب شود و جلوه خوبی نداشت .
استاد بزرگ موسیقی ایران در ادامه افزود: من برای موسیقی خدمتی نكردم من دوستدار موسیقی بودم ؛ كلاس دهم بودم كه موسیقی را با ارگ چهار اكتاوی كه با اجازه پدرم 300 تومنم خریدم شروع كردم سال بعد پدرم اجازه دادند ضبط صوت بخریم كه بسیار سنگین بود و برای اینكه هفته ای یكبار موسیقی گوش كنیم باید دونفره از اون محله به اون محله میبردین سمفونی پنجم بتهون یا دریاچه قو را بشنویم برای شنیدن موسیقی نزدیك سفارت روسیه مغازه ای بود صفحه گرامافون می اورد سمفونی 5 بتهون 7 صفحه بود هر كدوم 5 دقبقه بود و ما 6 هفت بار پشت و رو كرده و میشنیدیم و لذت می بردیم .
اریان پور درباره داشتن یك خانواده هنری هم می گوید : كاشی ها هرچند می گویند ترسو هستند ولی خب اهل مطالعه هستند؛ قبل از انقلاب چهار وزیر در كابینه مصدق از فامیل های ما بودند من هنرستان موسیقی رفتم دایی من ابراهیم سپهری رییس تشكیلات رادیوی ایران بود به احترام داییم من را پذیرفتند گفت صدای قشنگی داری اموزش ندیدی من در اواز كلاسیك اموزش دیدم و موسیقی غربی بود مخالفت كردیم چون موسیقی ایران باید اصیل و بومی باشد نواقص دارد باید رفع كنند نه حذف كنند و بلاخره این اتفاق افتاد من ان موقع هم گفتم آواز اپرا با موسیقی ایرانی كاری ندارد
امیر اشرف آریان‌پور، از مدرسان، پژوهشگران و مدیران موسیقی در ایران است؛ وی یكی از نخستین مروجان هنر اپرا در ایران است و سابقه سال‌ها مدیریت در تالار وحدت (رودكی سابق) را در كارنامه مدیریتی خود دارد.
امیراشرف آریانپور (موسیقی‌دان، پژوهشگر و نویسنده) دارای دكترای موزیكولوژی (موسیقی‌شناسی) از دانشگاه وین، نویسنده كتاب ارزشمند «موسیقی ایران از انقلاب مشروطیت تا انقلاب جمهوری اسلامی ایران» كه جدا از سابقه سال‌ها تدریس در دانشگاهای تهران، هنر، صداوسیما، آزاد، سوره و تالیفات متعدد، در كارنامه كاری‌اش معاونت و مدیریت هنری تالار رودكی (وحدت) و تلاش در جهت رونق و گسترش هنر اپرا در سال‌های پیش از انقلاب هم دیده می‌شود اول تیر ماه،91 ساله شد.

Ajodani Farhang, [24.06.19 10:01]
در برنامه خنیاگران جدای از گفتگوی صمیمانه با دكتر آریان پور كه منزل ایشان ضبط شد زهرا حبیبی زاده سردبیر برنامه خنیاگران در ابتدای به بیان زندگینامه و كارنامه هنری استاد امیر اشرف آریانپور می پردازد و در ادامه با بردیا حسام كارشناس آرشیو موزه موسیقی صحبت می كنیم
استاد آریانپور صاحب سبك و مولف است
بردیا حسام درباره هدف برنامه خنیاگران گفت:این برنامه به دنبال معرفی هنرمندانی است كه فرهنگ و نشان تاریخی پشت خود دارند و بیشتر موسیقی دانان و موزیسین هایی كه صاحب سبك هستند و در عین حال آثار مكتوب از خود به جا گذاشته و خود مولف هستند را معرفی می كنیم موزیسین هایی كه در حوزه تالیف و نگارش هم صاحب اثر هستند.
وی ادامه داد: در این برنامه كه در روز میلاد استاد امیر اشرف آریان پور پخش شده است هم می توانیم بگوییم كه به این نكته بیش از هر زمان دیگر توجه شده است چون استاد امیر اشرف آریان پور نمونه دقیق و كامل از یك شخصیت آكادمیك در حوزه موسیقی است هم اهل قلم هستند یعنی سردبیر دوره سوم مجله موسیقی هستندكه چهار دوره منتشر شده ؛ در هنرستان موسیقی درس خواندند در دانشگاه های مختلف و رشته های گوناگون تحصیل كرده اند و در ایران نقش مهمی در نهادسازی موسیقی از جنبه های مختلف داشتند
حسام افزود: خیلی از دورهمی های موسیقی نیاز به ساماندهی داشتند كه بیشتر ساماندهی ها در حوزه موسیقی را ایشان انجام دادند حتی كنسرت های موسیقی خارجی را ایشان در كشورروال كرد و در دانشگاه آزاد به همراه دكتر ریاحی گروه موسیقی راه اندازی كرد سال 1392 كتابشان منتشر شد و ایشان روحیه نظری و آكاادمیك را تجمیع كردند .
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال تكریم از بزرگان هنر/ آریان پور سرو سایه گستر هنر است
در ادامه سید مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی كه به طور تلفنی مهمان این برنامه شده بود درباره برخورد با این پیشكسوتان گفت: سرزمین ما به خاطر آفتاب بی دریغی كه دارد باعث شده تا ما در طول تاریخ در جستجوی سایه باشم و درختان سایه دار برایمان مغتنم بودند بزرگان ما هم سروهای سایه گستری بودند كه برای رشد كردن و معنا یافتن توانستیم از سایه انها استفاده كنیم ؛ اساتید بزرگ و بلند آوازه مثل استاد اریان پور درخت سایه گستری هستند كه چهره های نوی هنری زیر سایه انها رشد و پرورش یافتند .
وی ادامه داد: در سال گذشته برای سالروز یكصدمین سال تاسیس هنرستان موسیقی در ایران برنامه ای طراحی شد و از استاد آریان پور به عنوان رییس افتخاری دعوت شد و از راهنمایی های ایشان بهره بردیم و ایشان به عنوان راوی تاریخ بی دریغ هنرستان رهنموهایشان مورد توجه شورای سیاستگذاری بود .
معاون هنری وزیر ارشاد د به تشكیل موسسه هنرمندان پیشكسوت اشاره كرد و گفت : امروز كه جشن 91 سالگی استاد آریانپور است جا دارد بگویم كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشكیل موسسه ای برای پیشكسوتان امرو بیش از 700 عضو دارد و اعضای ان هنرمندان بلند آوازه كشور هستند كه در شیوه هنری خود صاحب سبك و روش ویژه هستند و این موسسه برای تكریم و خدمت رسانی انها تشكیل شده است .
وی ادامه داد: ما در این موسسه به گرداوری خاطرات در قالب صوت و تصویر نیز مبادرت داریم و همچنین به طور ویژه در كتاب ویژه صدمین سال هنرستان موسیقی در ایران از تاریخ و خاطرات آریان پور استفاده شد .
هنرمندان به خیابان های تهران می آیند
حسینی در ادامه به تعامل با شورای شهر تهران اشاره كرد و گفت : با توجه به اقبال اعضای شورای شهر تهران امیدواریم كه در سال جاری روند نامگذاری كوچه ها و خیابان ها به نام اساتید بزرگ فرهنگ و هنر كشرمان با سرعت و كیفیت بیشتر پیگیری شود .
خنیاگران به تهیه كنندگی فریده گودرزی و سردبیری زهرا حبیبی زاذه با اجرای مهدی محمدیان و كارشناسی بردیا حسام با موضوع پیوند كتاب و موسیقی به معرفی پژوهش های مكتوبی كه در حوزه موسیقی در ایران فرهنگی انجام شده است می پردازد.
این برنامه شنبه ها ساعت 17 از رادیو فرهنگ برروی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز پخش می شود

دسترسی سریع