مجری احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی: كنترل سیلاب و مدیریت منابع آب، دلایل توسعه سدها در كشور هستند

مجری احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی درباره دلایل توسعه سد سازی گفت: یكی از دلایل توسعه سد سازی، تنظیم و كنترل سیل و سیلاب است و دومین دلیل مدیریت منابع آب در زمان خشكسالی است .

1397/04/18
|
11:43

برنامه «گفت و گوی علمی» رادیو گفت و گو با موضوع آمایش سرزمینی در جهت كاهش مصرف آب و با حضور دكتر مسعود گودرزی رئیس گروه خشكسالی و تغییر اقلیم پژوهشكده حفاظت خاك و آبخیزداری كشور و عبدالله فاضلی مجری احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی روانه آنتن شد.
مسعود گودرزی در آغاز در خصوص احداث سدها گفت: سدها به طور مطلق خوب یا بد نیستند؛ اینكه چطور و در چه برهه زمان استفاده كنیم، اهمیت دارد. در سال های گذشته با بی دقتی، دانش بومی قبلی را نادیده گرفتیم و به دلیل نیازی كه به تامین آب به خاطر افزایش جمعیت داشتیم باید به حق آب های زیست محیطی بیشتر توجه می كردیم.
رئیس گروه خشكسالی و تغییر اقلیم پژوهشكده حفاظت خاك و آبخیزداری كشور اضافه كرد: یكی از اثراتی كه سازه های آبی بزرگ مانند سدها می توانند داشته باشند، می توانند پرت، تعرق و تبخیر را زیاد كنند. می توانستیم با استفاده از فناوری های قدیمی بومی كه در هر منطقه، قوم های مختلف كشورمان آنها را ابداع كردند، منابع آب را با هزینه، عوارض زیستی و پرتی كمتر تامین كنیم.
وی با بیان اینكه دو مشكل اساسی در حوزه آب كشور داریم، عنوان كرد: مشكل نخست این است كه ارزیابی نمی كنیم و مشكل دوم این است كه هر كاری جسارت می خواهد. هر وقت جلوی ضرر را بگیریم سود كرده ایم و متاسفانه دلیل این عدم جسارت نیز عدم وجود گردش آزاد اطلاعات است.
در ادامه عبدالله فاضلی با بیان اینكه كشوری هستیم كه بلایای مختلف طبیعی را داریم، گفت: از جمله این بلایا سیل و خشكسالی است و وقتی این دو بلایا را در كشور داریم، ناچار هستیم سد سازی را در كشور توسعه دهیم.
وی درباره دلایل توسعه سد سازی اظهار كرد: یكی از دلایل توسعه سد سازی، تنظیم و كنترل سیل و سیلاب است و این یك ضرورت است. دومین دلیل مدیریت منابع آب در زمان خشكسالی است كه این كار را با ذخیره سازی مناسب منابع آب داریم.
وی با رد اصطلاح توسعه افراطی در سدسازی، عنوان كرد: البته به احداث بعضی از سدها منتقد هستیم یعنی سد همانطور كه می تواند خوب باشد، اما در بعضی از نقاط نیز می تواند مضر باشد. سد زمانی می تواند مفید باشد كه بر مبنای مطالعات كارشناسی باشد. عموما سدهایی كه مضر هستند ناشی از فشارهای سیاسی و چانه زنی بوده است و این باعث اتلاف منابع مالی می شود اما با این حال توسعه سد سازی، افراطی نبوده است و باید انجام می شد.
مجری احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی خاطرنشان كرد: یكی از مباحث اصلی آمایش سرزمین توزیع جمعیت است و چون آمایش سرزمینی نداشتیم و جامعه نگری صورت نگرفته است، در یك نقطه مانند تهران كه در فلات مركزی قرار دارد، تمركز جمعیت ایجاد شده است و متناسب با آن جمعیت اقدام به سدسازی كرده ایم.
وی با اشاره به امكانات به عنوان یكی از مولفه های استقرار جمعیت، عنوان كرد: در خیلی از روستاها امكانات فراهم كردیم اما به اصل موضوع كه درآمدزایی است، هیچ فكری نكرده ایم و علی رغم امكاناتی كه ایجاد كردیم، باز هم روستاییان به شهر آمدند و حاشیه نشین شهر شدند و این نتیجه عدم آمایش سرزمینی است. در حقیقت تصمیم سازی ما از پایین به بالا نبوده است و از بالا به پایین و به صورت حاكمیتی بوده است.

دسترسی سریع